-    Mit várnak 2021-től a Colliersnél?

-    A 2021-es év véleményünk szerint a 2020-as év folytatásaként az irodabérleti konszolidáció éve lesz. A bérbeadási tevékenység jelentős lassulása kezdődött el tavaly, ez a trend még idén is kitart valamelyest, ezért visszafogottan emelkedő területfelszívást mi a 2022-es évtől prognosztizálunk, de úgy látjuk, hogy nem fogjuk elérni a kiemelkedő 2019-es év szintjét a következő két évben.

-    Milyen főbb trendeket valószínűsítenek idén?

-    Számos bérlő felülvizsgálja majd a tevékenységét mind üzleti, mind irodai működés szempontjából, tekintettel a pandémia okozta következményekre. Az üzleti működés tekintetében az esetlegesen megváltozott üzleti környezet és kilátások átírhatják a terveiket, mely önmagában változásokat eredményez a működési folyamatokban. Emellett az irodai tevékenység struktúrája is változhat a home-office térhódításával, mely sok esetben még csak kísérleti jellegű, de már némi tapasztalat kialakult ezzel kapcsolatban. Ennek hatása a headline bérleti díjakra annyiban lesz, hogy megtorpan az előző évek emelkedési tendenciája, de csökkenést nem valószínűsítünk.

-    Sokan csak hetente egy-két napot töltenek az irodában. Befolyásolja ez, hogy hol van ez a bizonyos iroda? A Váci út továbbra is megkerülhetetlen?

-    Nem a lokáció határozza meg a működési folyamatokat és struktúrát, ez sokkal inkább üzleti-és operatív döntés. Azt a veszélyt látom a most vállalt irodabérleti elköteleződéseket illetően, hogy a home-office tevékenység alapján kialakított irodaterület méretek és munkahely megosztási koncepciók esetlegesen nem válnak be hosszú távon, mivel nem minden vállalatnál alakult ki kellő mértékű tapasztalat ezek kapcsán. Némi bizonytalanságot is érzünk bizonyos cégeknél, akik nem tudják eldönteni átálljanak-e egy új struktúrára vagy maradjanak a jelenlegi felállásnál, de igényeljenek rövidebb bérleti időtartamot annak érdekében, hogy rugalmasabban tudjanak reagálni.

-    Több szakértő szerint idén az ingatlanpiacon a rugalmasság a kulcsszó, legyen szó bérleti időről, különböző opciókról vagy a szerződés egyéb, korábban „kőbe vésett” pontjairól. Egyet értenek ezzel?

-    Igen, a rugalmasság alapvető feltétele lesz 2021-ben a sikeres működésnek, de a bérleti szerződések alapvető elemeiben nem lesz változás. Az épületek befektetési termékek, ezért nem megengedhető számos bérleti alapfeltétel rugalmas kezelése. Működési rugalmasság azonban mind a bérlőkre, mind a bérbeadókra igaz kell legyen. Változó munkavégzési kultúrával szembesülnek a cégek, melyhez mindenkinek alkalmazkodnia kell vállalaton belül. Sok kérdést vet ez fel a munkavállalók és a cégvezetés számára is, egyik csoportnak a változó munkavégzés feltételei kapcsán, a másiknak a változó vállalati kultúra kialakítása, az alkalmazandó új vezetési stílus és számos egyéb vezetői tevékenység kapcsán. Az irodabérlés kereskedelmi feltételei tekintetében rugalmasságot a nyújtott kedvezmények mértékében, esetleg a bérleti időtartamban kérhetnek a cégek, ezen igényeket minden projekt vagy épület esetében a tulajdonosoknak egyedileg kell kiértékelni. Bérbeadói oldalon pedig változó irodakialakítási igényeket kell majd kezelni, ahol sokkal inkább a kollaboratív és kommunikációs terek foglalják majd el a bérlemény nagyobb részét és az egyéni munkahelyek száma csökkenhet tekintettel az irodai környezeten kívül végzett munka megnövekedésére. Különböző egészségvédelmi megoldásokra is oda kell figyelni a bérbeadóknak mind műszaki, mind üzemeltetési szempontból.

-    Elérhető közelségbe került a védőoltás, illetve a tömeges immunizáció. Visszatérnek a régi szép napok? Visszarendeződik a piac?

-    Mi hisszük azt, hogy a hatékony munkavégzéshez szükséges az iroda, még ha annak használata módosul is, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a védőoltások sikerességével ősztől a régi életünk fokozatosan teret hódít majd magának és az irodai aktivitás is növekvő pályára áll. Elképzelhető, hogy csökken majd az átlagos bérleti szerződés méret és a hosszabbítások aránya még mindig domináns lesz, de emelkedni fog az aktivitás mértéke.

-   Mivel van nemzetközi rálátásuk, releváns a kérdés, hogy mennyire követjük a nemzetközi (közép-európai) trendeket? Hol tartunk a régióhoz képest?

-    Idehaza nem voltak annyira szigorúak a kormányzati intézkedések mint tőlünk nyugatabbra, de az elővigyázatosság jegyében a cégek, különösen a nemzetközi irányelvek alapján működő multinacionális vállalatok más országbeli magatartásnak megfelelő hozzáállást vártak el és valósítottak meg.

 

Irodakereso.info