Az ingatlankezelők eddig nem látott kihívással szembesültek a pandémia nyomán: dolgozók százezrei álltak át távmunkára, az irodák kiürültek, és a vállalatoknak mérlegelniük kellett, szükséges-e a korábbihoz hasonló méretű irodabérleti szerződés. Ugyan 2020 óta változott a helyzet, az irodakiadással foglalkozó cégeknek a túlélés érdekében előrelátó stratégiát kellett választaniuk. Így tett a CPI is, melynek anyavállalata piacvezető ingatlankezelő Közép-Kelet-Európában, jövedelemtermelő portfoliójának értéke meghaladja a 20 milliárd eurót. A magyar CPI jelenleg 701 ezer négyzetméter ingatlant üzemeltet. A vállalatnál a fenntarthatósági, energetikai fejlesztések mellett a fejlődés zálogaként tekintenek az in-house szolgáltatások magas szintű megvalósítására. Mottójuk, hogy egy lépéssel a versenytársak előtt járjanak, és az elmúlt évek negatív eseményeinek gazdaságra gyakorolt hatása közepette is előre menekültek: a CPI felvásárolta két ingatlankezelő, az Immofinanz és az S Immo többségi tulajdonrészét. Az akvizíció révén nem csupán a kezelt portfolió nagysága és a dolgozók száma duplázódott meg, de a CPI-nál meglévő markáns tudástőke is óriásit gyarapodott.

Kovács-Bertók Zita úgy látja, előfordulnak olyan céges egyesülések, ahol ideális módon ötvözhető az eltérő tapasztalat, és a szakmai tudás, ez esetben pontosan erről van szó. „Egy turbulens piaci környezetben, amikor ingatagnak látszanak a korábban felállított trendek és tendenciák, a CPI-nál egy vállalatfelvásárlás sorozat után alapjaiban megváltoztatjuk az irodákkal kapcsolatos szemléletmódunkat, merünk és tudunk újat nyújtani, tudást és tapasztalatot szintetizálni. A különböző típusú tudások összeadódása hatalmas előnyt jelent a vállalat számára, melyet a megújult struktúrával szeretnénk tovább erősíteni.”  

Persze mit sem ér a megerősített piacvezető pozíció, ha nincs hosszútávú stratégia. A CPI a megváltozott bérlői igényekhez szabja a terveket. „Tisztában vagyunk vele, hogy az irodai élet már régóta nem csak azt jelenti, hogy emberek bejárnak elvégezni a munkájukat egy modern épületbe, és a munkaidő végén hazamennek. A pandémia, az energiakrízis megváltoztatta a szokásokat, az igényeket, ezáltal a bérlők és az ingatlantulajdonosok kapcsolatát az elmúlt években. Aki ezt nem vette észre ingatlankezelőként és tulajdonosként most nagy bajban van” – mondja Déri Bea. A CPI-nak új víziót kellett álmodnia, hogy teljesíteni tudja a jelenlegi bérlői elvárásokat. A középpontba az embereket, a tereket, a funkciókat, az élményeket és a biztonságot helyezte. Az irodákban dolgozó emberek újfajta igényeihez szabták a jólléti szolgáltatásokat, a közösségi terek átalakítását, funkcióinak újragondolását, melynek az volt a célja, hogy új élményeket, változatos munkakörnyezetet, biztonságérzetet adjanak a munkavállalóknak. „Számos bérlőnk arról panaszkodott, hogy a pandémia és a távmunka nyomán sok dolgozójuk szociálisan elszigetelődött, ezért olyan élményt kellett kínálnunk nekik az irodaházakban, amely visszacsalogatta őket a közösségbe. Oda, ahol biztonságban érezhetik magukat. Az ukrajnai háború, a gazdasági nehézségek miatt a bizonytalanságok időszakát éljük. Ha az ember mentálisan és fizikailag is jól érzi magát a munkahelyén, akkor szívesen fog bejárni ebbe a környezetbe. Láthatóan felerősödött az igény arra, hogy biztonságos buborékot teremtsünk a számukra” – magyarázza Déri Bea.

Kovács-Bertók Zita úgy látja, hatalmas versenyelőnyt jelentett, hogy az Immofinanz és az S Immo megvásárlásával több bérlőjólléti szolgáltatás, a CPI-nál megalkotott HIP (Humán Innovációs Program) és az Immofinanztól érkező myhive brand tudásbázis egyesült. „Az akvizíciónak köszönhetően az eddig némileg különböző, de egyformán értékteremtő gondolkodásmódokat tudjuk egybegyúrni, és továbbfejleszteni, a „best practice”-t pedig beépíteni az értékesítési stratégiánkba. Termékeinkkel az ingatlanpiacon elsőként alkottunk meg olyan átfogó és kreatív rendszereket, melyek nem csupán az üzleti kondíciókról, a négyzetméterekről, hanem az emberről szóltak. Először a történelemben az irodai dolgozót emeltük a figyelem középpontjába, az ő igényeit igyekeztünk megismerni és kiszolgálni.”

A CPI azért hívta életre a Humán Innovációs Programot, hogy a dolgozók az irodaépületben vehessék igénybe az egészségük megőrzését célzó sportos vagy egyedi kényelmi szolgáltatásokat, és helyben intézhessék el hétköznapi ügyeiket, ezzel rengeteg időt spórolva bérlőinek. A myhive brand a rugalmas irodamegoldásokra, a közösségi terek funkcionalitására és a közösségépítésre helyezte a hangsúlyt, illetve arra, hogy a szakmai rendezvényeket, és a munka utáni kikapcsolódást is megtalálják az irodaházakban a dolgozók. A vállalat azért tartotta mindezt fontosnak, mert hosszútávú kapcsolatra törekszik a bérlőkkel, és ezt leginkább úgy tudja megalapozni, ha kényelmesebbé, élvezhetőbbé tudja tenni a vállalatok dolgozóinak hétköznapjait.

A CPI kulcsfontosságúnak tartotta, hogy a megváltozott bérlői igényeket szem előtt tartva megalkossa a jövő irodáját és megújult sales szemléletmód mentén, épületek újrapozícionálásával, új és meglévő kényelmi szolgáltatások és termékek összehangolásával támogassa a bérbeadási folyamatokat és a bérlők megtartását. Ezért kívánta módosítani a vállalati struktúrát, és hozta létre az üzletfejlesztési osztályt. „A szervezeti struktúraváltással a CPI a társosztályok közti hatékonyabb együttműködésen túl arra törekedett, hogy új bérbeadási látásmódot alakítson ki, és fejlessze a jólléti brandek nyújtotta előnyöket. A cég immár gyorsabban képes reagálni a piaci trendekre, változásokra, és az új bérlői igényekre.”– avat be a részletekbe az üzletfejlesztési igazgató. A CPI a megújult bérbeadási folyamatokat támogató tevékenységével, a piacon egyedülálló brandek nyújtotta egyedi szolgáltatásainak kombinációjára alapoz, ebből kovácsol versenyelőnyt, és ezzel kíván megkülönböztethető maradni a piacon.

 

Irodakereso.info