-    Lassan elkészülnek a Liberty kivitelezési munkái. Korábbi hír, hogy az első nagy bérlővel – eMAG-– aláírták a bérleti szerződést. Hogy állnak a többi területtel?

-    Igen, a Liberty projektünk kivitelezése jól halad. A projektet, annak nagyságrendjét szem előtt tartva, a terveknek megfelelően ütemenként valósítjuk meg. Immáron elkészült a teljes épület szerkezete és a homlokzata – így egységes képet mutatva a külső szemlélőknek –, továbbá az épület négy szintes mélygarázsa és a déli szárnyban 10.000 négyzetméter irodaterület, amely augusztusban megkapta a használatbavételi engedélyt. Ide költözött be az említett eMAG és a világ egyik vezető logisztikai szolgáltatója a Geodis. A két irodabérleménnyel párhuzamosan a földszinten megnyílt a Focivilág Absolute Teamsport sportüzlet is. Idén év végéig készül el a déli szárny 5-8. emeletén helyet kapó dual-branded szálloda fejlesztésünk, a háromcsillagos ibis és négycsillagos Tribe szálloda összesen 322 szobával. 2024. első felében pedig az épületkomplexum északi szárnyának kialakítása valósul meg, ahol további 20.000 négyzetméter irodaterület kerül kialakításra.

-    Másik nagy projektjük a Liget Center. Ott hogy állnak a kivitelezési munkákkal?

-    Gőzerővel folyik az építkezése a Városliget melletti Liget Center műemléki fejlesztésnek. A három épületet magába foglaló beruházásban az RTL Magyarország fő bázisa kerül kialakításra, aki a Liget Center Auditorium épületét teljes egészében, a Liget Center Classic épületet pedig egy szint kivételével foglalja el. Ezen felül a projekt részeként megvalósítunk egy prémium boutique-irodafejlesztést is, a Liget Center Vitrumot, amely során úgy hozunk létre 2.200 négyzetméter bérbeadható irodaterületet a korábbi mélygarázs felett, hogy nincs szükség új alap kialakítására, csupán a meglévő szerkezetek megerősítésére, tehát az épület létrehozásával nem foglalunk el további zöldfelületet. A Liget Center Vitrum esetén egy nagyon világos, közel nulla energiaigényű épületet kell elképzelni, aminek modern dizájnja jól illeszkedik a meglévő épületek stílusához. A komplexum az új ház megérkezésével válik majd harmonikus egésszé. A kivitelezés tekintetében az Auditorium fejlesztése tart legelőrehaladottabb állapotban, ahol már a belső munkálatok zajlanak. A Vitrum épületnek a terepszint alatti, alap- és szerkezet-megerősítési munkái folynak, míg a Classic épület esetén lezárult a fit-out munkák tendere és elkezdődtek a kivitelezési munkák. Terveink szerint 2024 közepére az Auditorium és a Classic épület teljesen elkészül, a Vitrum épület pedig shell&core készültségi állapotot ér el.

-    Általában kérdezem: Mennyire tudnak/mernek/akarnak tervezni, illetve elköteleződni a bérlők? A relatíve bizonytalan helyzetben mit tehet a bérbeadó, miként veszi rá a bérlőjét az ötéves szerződés aláírására?

-    A bérlői igények és preferenciák az idők során folyamatosan változnak, de munkahelyre folyamatosan igény van és lesz. Vannak persze olyan időszakok, amikor ezek az igények rövid időn belül jelentősen átalakulnak. Jelenleg a pandémia során megerősödött home office fokozott igényét kell kezelniük a munkaadóknak, azaz a mi bérlőinknek, ami mellett az ESG szempontoknak való megfelelés és az energiaválság hatásai határozzák meg leginkább a bérlői döntéseket. Azon túl, hogy a WING mindig erős hangsúlyt fektetett a környezettudatos megoldások alkalmazására és folyamatosan az épületek jobb és jobb energia- és környezettudatos fejlesztésére fókuszál, fontossá vált az is, hogy a bérlőinknek a lehető legrugalmasabb, mégis kellő biztonságot jelentő megoldást kínáljunk. Ennek a folyamatnak az elengedhetetlen része, megismerni a bérlőt, a terveit, az őket foglalkoztató lehetőségeket és kockázatokat, és azok figyelembevételével kell kialakítani a végső, hosszú távú struktúrát. Azt gondolom, hogy egy ilyen partneri együttműködés és a bérlő és bérbeadó között kialakuló bizalmi viszony révén hatékonyabb lehet a közös munka és jobb, az elvárásoknak teljesebb mértékben megfelelő végeredmény tud megszületni. Egyúttal a bérlő részéről nagyobb fokú elköteleződés jöhet létre az épület, de akár a bérbeadó/fejlesztő irányába. Az ilyen bérlői-bérbeadói együttműködésnek köszönhető a fent említettek mellett több jelentős bérbeadásunk az elmúlt időszakban. A HOP-ban például a Lightware foglalja majd el székhelyét ősztől, ahol intenzív közös munka zajlik a bérlői igények teljes körű, személyre szabott kielégítése érdekében. A Telekom székház szintén jó példa, ahol a korábbi együttműködés jótapasztalatai alapján a Telekom által már nem használt területre a vállalat partnercége, a Deutsche Telekom IT Solutions költözött, ezáltal több bérlős irodaépületté változott a hajdani székház.

-    Lassul a piac, nő a kihasználatlansági ráta, miközben a kivitelezési költségek nem, vagy csak nagyon lassan csökkennek. Mi a WING stratégiája ebben a helyzetben?

-    Egyrészt a WING cégcsoportként az ingatlanfejlesztés és -hasznosítás minden szegmensében aktív, így amikor valamelyik szegmens kicsit visszaesik, vagy lassul, akkor lehetőségünk van a növekedési fókuszunkon állítva más szegmensre nagyobb hangsúlyt fektetni. Másrészt az irodapiac tekintetében a kereslet folyamatosan jelen van, így csak az a kérdés, hogy a bérlői igény és a fejlesztői lehetőségek metszik-e egymást. Ehhez olyan kreatív, az összefüggéseket átlátó és azokra gyorsan reagáló hozzáállás szükséges, mint például, ami a HOP-ban megvalósuló Lightware-székháznál tapasztalható volt mind a bérlő, mind a WING részéről. A Lightware egy újfajta igénnyel jelentkezett, ami túlmutatott az irodai célú felhasználáson és mi erre rugalmas megoldással tudtunk szolgálni. Ez a lépés egyúttal elindított minket abba az irányba, hogy a HOP esetén egy olyan technológiai irodaparkot alakítsunk ki, amely egyaránt magas minőségben tudja kiszolgálni az itt dolgozó szakemberek modern irodakörnyezettel szemben támasztott követelményeit, és a technológiai vállalatok bérleményi területekkel kapcsolatos speciális műszaki igényeit.

-    Mi a víziója, milyen lesz a „legmenőbb” iroda Budapesten, mondjuk öt év múlva?

-    Arra nem vállalkoznék, hogy megjósoljam a legmenőbb iroda paramétereit, de azt elmondhatom, hogy a legfontosabb szempontok között fognak szerepelni az energiahatékonyság – ami egyébként nem csak gépészetben, de az építészeti megoldásokban is trendfordulót fog okozni –, a munkavállalói élmény - búcsút inthetünk a sivár, csak munkaállomásokat felvonultató irodatereknek – a sokrétű szolgáltatás biztosítása, és a közösségi élet inspirálására tett törekvések teret fognak nyerni. És be fognak épülni az irodahasználati szokásokba az MI/AI által nyújtott lehetőségek is.

A képre kattintva galéria nyílik

 

Irodakereso.info