-    A szakma megszokta, hogy történjen bármi is, az Atenor sorban adja át a Váci Greens újabb épületeit. Így volt ez a 2008-ban kezdődött válság évei alatt, és most a koronavírus idején is. Pontosan hol tartanak?

-    A hatodik, „E” épület októberben lesz kész, és mind a kivitelezés, mind a bérbeadás terén az előzetesen bejelentett terveknek megfelelően haladunk. Az épület bérbeadottsága jelenleg 40%-os, ami praktikusan előbérleti szerződéseket jelent.

-    Vagyis a koronavírus sem zavarta meg az építkezést, illetve a bérbeadást?

-    Márciusban – amikor bejelentették a komolyabb korlátozásokat – még írtunk alá három szerződést, köztük egy nagyobb területre szólót is, ami nyilván egyfajta „tehetetlenségi erőnek” is köszönhető. Április-májusban érzékeltünk egy megtorpanást, de most, amikor június közepén beszélgetünk, már ismét magasabb sebességbe kapcsolhatunk. Ismét látogatnak bennünket az érdeklődők, ami a kijárási korlátozások alatt szóba sem jöhetett; a multik saját, belső szabályrendszere szigorúan megtiltotta, hogy például irodabérleti tárgyalásokra járjanak.

-    Hátráltatta a kivitelezést a koronavírus megjelenése?

-    Többféle óvintézkedést is bevezettünk; fertőtlenítőket, kézmosókat, lázmérőket helyeztünk el a kapuknál, és nagy örömömre egyetlen fertőzött munkatársat sem találtunk, sem a saját csapatunk soraiban, sem a terepen dolgozó beszállító, szakipari cégek munkatársai között. Így a korábban tervezett tempóban haladtunk előre, és ez egyaránt igaz volt a Váci Greens és az Arena Business Campus területén folyó munkákra. Az építőanyag beszállítóinknál már nem volt ilyen egyszerű a helyzet, bár tulajdonképpen szerencsénk volt: a szaniterek, burkolatok nagy része Észak-Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból érkezett, és a hozzánk érkező kamionok a kényszerű leállások, gyárbezárások előtti utolsó napokban indultak el Magyarországra.  

-    Változott a felek alkupozíciója a vírus mellékhatásaként?

-    A korábbi feltételekkel tárgyalunk tovább, nem találkoztunk olyan követeléssel, hogy például engedjünk bérleti díjból.

-    Mit gondol, a korábban nagyon népszerű egyterű iroda koncepció térhódítása megáll?

-    Biztosan változni fognak az igények, sokan gondolkodnak különféle megoldásokon, de véleményem szerint radikális változások nem lesznek, mi is inkább praktikus apróságokat vezetünk be a következő hónapokban.

-    Bevallom, személy szerint némileg szkeptikus voltam, amikor bejelentették, hogy a nagy piaci szereplők közül az Atenor elsőként megjelenik a Hungária körúton egy jelentős fejlesztéssel, de mára úgy tűnik, a piac visszaigazolta a koncepció helyességét; már a második épület kivitelezése is folyik.

-    Ami számomra nagyon nagy öröm, és büszke vagyok rá, az az, hogy június elején megkaptuk az A-épület használatbavételi engedélyét. Sokak számára ismert, hogy március 1-je óta immár nem a területileg illetékes önkormányzat jár el az ilyen ügyekben, hanem a Kormányhivatal erre a célra szakosodott osztálya. Azt kell, hogy mondjam, ők is, és mi is jól vizsgáztunk az új keretek között.

-    Hogy áll a bérbeadás?

-    Egy multinacionális cég bérelt ki 2000 nm-t, a kerület pedig egy régi adósságát törleszti azzal, hogy itt nyitnak egy új, 500 nm-es orvosi rendelőt. Ez az épület földszintjén kap majd helyet a Costa Coffee, a Freshland salátabár és egy melegkonyhás étterem mellett. A B-épületnél pedig gőzerővel halad a szerkezetépítés. A koncepció hasonló, mint a Váci Greens esetén: figyelve a bérbeadási tárgyalásokat, folyamatosan indítjuk az újabb – összesen négy tömbnyi - irodaházegyüttes kivitelezését.

-    Ön ott volt a Váci Greens első tömbjének átadásán, ahol hamarosan az utolsó tömböt is átadják, miközben elindult az Arena Business Campus. Mi változott az elmúlt évtizedben, hogy formálódott az építészeti koncepció?

-    Látványosan fejlődik a belső, közösségi terek anyagminősége, építészeti kvalitása, miközben ezek a területek érzékelhetően nagyobbak is lettek. Ennek hátterében a mára általánossá vált, a jó kvalitású munkaerő megtartására irányuló törekvés áll. Van olyan bérlőnk, aki a Váci Greens eddig átadott mind a négy tömbjében bérel irodát. Néha elkapok egy-egy beszélgetésfoszlányt, miszerint a „régi” épületben dolgozók kicsit irigykednek az újabb tömbökben helyet kapott kollégákra, mondván, hogy azok szebb, csinosabb, tágasabb környezetben dolgoznak.

-    A Váci Greens befejezése belátható közelségbe került, és jó ütemben halad az Arena Business Campus is. Milyen terveik vannak még?

-    Dél-Buda keresett és bevezetett lokáció, BakerStreet néven egy újabb zöldirodaprojektet valósítunk meg. Az elmúlt közel egy év az előkészületi munkákkal, a tervezéssel és az ingatlan kiürítésével telt és a napokban kezdtük el a korábban péküzemként funkcionáló régi épületegyüttes bontását a Szerémi út és a Hengermalom út kereszteződésében. Az 5.711 nm-es telken egy 16.650 nm-es, A+-kategóriájú épületet emelünk. Az engedélyeztetés előrehaladott stádiumban van, amely alapján a tervezett átadás 2022. második negyedév. Emellett elindul egy másik fontos projektünk is, a RoseVille: a III. kerületi Bécsi úton sikerült megvennünk egy tíz telekből álló telekcsoportot – a legnagyobb 4000 a legkisebb 240 nm volt. Az összevont, a Bécsi út 68-tól a 86-ig nyúló telekre egy, a környék különleges atmoszférájához példaértékűen alkalmazkodó 16.150 nm-es, irodaépületet építünk, a földszinten kiskereskedelmi egységekkel. Ezen a környéken jelentős a kereslet a magas minőségű irodákra, ugyanakkor az elmúlt másfél évtizedben nem történt a környéken komolyabb fejlesztés.

-    Az Atenor több országban is jelentős lakáspiaci fejlesztő. Korábban azt nyilatkozták, hogy Magyarországon is belépnek erre a piacra.

-    Igen, az elképzelésünk változatlan, de egyelőre kivárunk. Ez a szegmens turbulens változásokon ment át, változott az áfa-besorolás, és biztos, hogy a rozsdaövezeti kedvezmény is megmozgatja a piacot. Figyeljük a piacot, keressük a lehetőségeket. Ami biztos: ha a belépés mellett döntünk, a felső-prémium kategóriát célozzuk meg, hasonlóan az irodaházainkhoz.

A képre kattintva galéria nyílik

 

Irodakereso.info