-    Amikor néhány hete bejelentkeztem Önnél ennek az interjúnak az ötletével, azt kérte, hogy várjuk meg a LAKE11 építési engedélyét, amely egy nagyszabású lakóingatlan projekt. Miért olyan fontos ez?

-    A belga anyavállalatunk profiljában hagyományosan erős a lakásépítés, és nekem is régi vágyam volt, hogy Magyarországon is megvalósítsunk egy fenntartható lakóépület együttest, teletűzdelve technológiai újításokkal. Néhány hete megkaptuk az építési engedélyt, körülbelül 16-18 hónap múlva hozzávetőlegesen 250 lakást fogunk tudni átadni a 11. kerületben. Mindez azt jelenti, hogy ebben a szektorban is megjelenünk, de persze folytatjuk a munkát az irodapiacon is.

-    Ha már az átadásokat hozta szóba, mi a helyzet az Aréna Business Campussal?

-    A piaci viszonyoknak megfelelően némileg lelassult a bérbeadás folyamata, a szomszédban kitört konfliktus miatt óvatosabbak a bérlők, de most már lassan újra jönnek a bérlőjelöltek, és írtunk is alá szerződést az első épülettömbre vonatkozóan. A második tömb kivitelezése is folyik, megtörtént a homlokzat zárása, a tervek szerint haladunk előre.

-    Az ATENOR üzleti stratégiája mindig is az volt, hogy a bérlőkkel megtöltött épületeket eladják, rendszerint ettől tették függővé az adott projekt folytatását. Mi a helyzet a RoseVille-lel, hiszen az csak egyetlen épület?

-    A Váci Greens esetén valóban az volt a „recept”, hogy a saját tőkéből fejlesztett épületeket bérbe adtuk, amelyeket aztán nemzetközi és hazai befektetők – pl. a GTC Hungary, IAD Investments, OTP és Optimum alapok – vásároltak meg tőlünk, és a továbbiakban is ezt a modellt követjük. Az év végéig több hasonló tranzakciót is szeretnénk zárni, ideértve a RoseVille-t is, és később a BakerStreetet is. A RoseVille valóban egy kicsit más jellegű projekt, mint amilyen a Váci Greens vagy az Aréna Business Campus. Nem csak azért, mert „mindössze” 15 ezer nm-ről beszélünk tökéletes elhelyezkedéssel – az egyik legkeresettebb lokációban, a belbudai alpiacon van –, de azért is, mert kiemelkedő színvonalon valósul meg. Annak idején nagyon komoly erőfeszítéseket tettünk, hogy az építkezés megkezdéséhez szükséges 13 önálló telket meg tudjuk vásárolni és össze tudjuk vonni, de most maradéktalanul visszakapjuk a befektetésünket, és nem az anyagiakra gondolok. Az eredeti szabályozási terv alapján a telek hátsó részén – az önkormányzattal közösen – egy utat kellett volna építenünk, de mivel egyetlen épületet építünk, ez az elvárás okafogyottá vált.

-    Beépíthetővé válik ez a terület is?

-    Éppen ellenkezőleg! Egy parkot építünk, ami remekül illeszkedik az építészek által kitalált formavilághoz. Szerintem ezzel az épülettel és környezetével előremutató módon formáljuk át a környéket. Én mindenesetre nagyon várom, hogy átadhassuk.

-    Hogy áll az épület bérbeadása?

-    Néhány héten belül aláírjuk a RoseVille egyharmadára a bérleti szerződést; egy szolgáltatott irodákat működtető cég lesz az első nagy bérlőnk.

-    Akik első számú versenyelőnye a rugalmasság.  Ki sem hevertük a Covidot, már itt van egy másik világpolitikai dráma. Mennyire befolyásolja mindez a bérlők viselkedését? Alá mernek írni 5 évet? Milyen mértékű flexibilitást várnak el?

-    A kisebb cégek esetén – nagyjából 500 nm-ig – előfordul, hogy a rövidebb bérleti periódust preferálják, de a mi fő ügyfeleink a kiszámíthatóságra, tervezhetőségre szavaznak, és magas színvonalú irodatereket akarnak biztosítani a kollégáiknak. A shared service centerek az állandóságot kedvelik. Mi eleve úgy tárgyalunk a bérlőjelöltekkel, hogy 5 éves bérleti periódusban gondolkodunk, és az én tapasztalatom az, hogy nem is nagyon jelentkeznek ettől eltérő igénnyel. A rugalmasság kívánalma más téren jelentkezik, főleg a bérbe vett terület nagyságával kapcsolatban kerül szóba. Említette a Covidot; mi úgy látjuk, hogy ez eltűnt a bérlők gondolatvilágából, és ezzel együtt markánsan visszaszorul a home office jelenség is, ami – lássuk be – egy kényszerhelyzet volt, negatív mellékhatásokkal.

-    Mennyire kényszerhelyzet az ESG, mint bérlői, befektetői elvárás?

-    Elkötelezett hívei vagyunk az ESG mozgalomnak; valamennyi épületünknek megvan a BREEAM fenntarthatósági minősítése, de természetesen ennyiben nem merül ki az ESG-kompatibilitásunk. Büszke vagyok arra is, hogy az ATENOR tavaly év végétől abban a tíz országban, ahol jelen van, immár karbonsemleges, ami egy hároméves munka eredménye. Az ESG teljes mértékben át fogja alakítani a piacot, lesöpri a régi épületeket, hiszen a magukra igényes, munkavállalói érdekeket szem előtt tartó cégek menekülni fognak az elavult épületekből. A budapesti piacon 4 millió nm irodaterület érhető el – ezek közül elképesztően sok ház van jó helyen –, de 3 millió nm – némi túlzással – rom. Nem egyszerűen B-kategóriás, hanem vállalhatatlan, márpedig a bérlők vagy a befektetők előbb-utóbb az ESG paraméterkönyvvel a kezükben indulnak majd a bérleti tárgyalásra. Nekik ehhez kell tartaniuk magukat, így sok épület kiesik a rostán. A fenntartható befektetések előmozdítását célzó uniós taxonómiai előírások és a zöld finanszírozás iránti elvárás bennünket is arra ösztönöz, hogy minél több felújítást végezzünk a jövőben. Az új irodaház fejlesztési projektjeink mellett nagy és értékes épületek felújításában is gondolkodunk.

A képre kattintva galéria nyílik

 

Irodakereso.info