- Hogyan alakult a CBRE tavalyi éve?

- A CBRE ismét rekordévet tudhat maga mögött, mind a bevétel, mind létszámnövekedés tekintetében (jelenleg 140 teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló), mindez megszilárdítja pozíciónkat, mint piacvezető magyarországi kereskedelmi ingatlan tanácsadó. Ez egy igen jelentős eredmény a számunkra, és hálásak vagyunk ügyfeleinknek a cég iránti töretlen bizalomért és lojalitásért.

- Mit terveznek a 2019-es évre?

- Épp most kezdte meg működését a Szálloda részlegünk, amivel egy újabb izgalmas és dinamikus szolgáltatással bővül az ügyfeleinknek kínált megoldásaink palettája. Ezzel kapcsolatban hamarosan további információt osztunk meg.

- Mi Budapest szerepe a Közép-Európai portfólión belül? Mennyire vagyunk fontosak?

- Budapest a régió egyik kulcs fővárosa, amely egyaránt meghatározó szereppel bír a bérlői-, a bérbeadói- és a befektetői piacszámára. A CBRE valamennyi szolgáltatási vonalon erős nemzetközi hálózata azt is lehetővé teszi, hogy valós idejű információk álljanak rendelkezésünkre az ügyfeleinkről és a leendő ügyfelek igényeiről, ez által biztosítani tudjuk, hogy a megfelelő segítséget nyújtsuk azoknak, akik - legyenek bárhol is a régióban, illetve hozzák meg bármikor is a döntésüket – be akarnak lépni a piacra.  

- Az ingatlanszektor úgy ünnepli magát, mintha nem lenne holnap. Meddig tart a fiesta?

- A piac az egyik legerősebb időszakának „bűbáját” élvezi. Eközben az emberek pontosan azt kérdezgetik, amit Ön. Ugyanakkor Magyarország GDP-je ígéretesnek tűnik, és a hangulat 2019-re vonatkozóan is nagyon pozitív. Nyilvánvaló, hogy van néhány alapvető kérdés, amit figyelemmel kell kísérni; ilyen például az építési költségek emelkedése és az alacsony munkanélküliség, de ezek nem csak a régióban, de talán a teljes EMEA (Európa, Ázsia, Afrika) szinten felvethetőek.

- Az üresedési ráták soha nem voltak olyan alacsonyak, mint most. Mik lehetnek a következmények?

- A valaha volt legalacsonyabb szinten lévő üresedési ráták mögött markáns piaci erőket fedezhetünk fel. A minőségi budapesti irodák, illetve munkatársak iránti igény miatt a ráta csökken, miközben a fejlesztőknek időre van szükségük ahhoz, hogy létrehozzák azokat az épületeket, amellyel ezekre a megnövekedett keresletre minőségi választ adhatnak. Ezen új ingatlanok nagy részére már előbérleti szerződést kötöttek vagy nagyon komoly érdeklődés övezi őket. A bérleti díj növekszik, a bérlőösztönző eszközök listája egyre szűkül. Nagyon jó most bérbeadónak lenni, viszont bérlőnek lenni viszont egy kicsit drágább.

- Melyek a bérlők legfontosabb elvárásai, amikor irodát bérelnek? Valójában mennyire fontosak a zöld / környezetvédelmi minősítések (LEED, BREEAM, HQE, DGNB) a bérlők számára?

- A zöld minősítés már nem csak egy marketing trükk. Mind a LEED, mind a BREEAM minősítések strukturális és tervezési intelligenciát követelnek meg, hiszen csak így lehet elnyerni a minősítést. Valamennyi ilyen új épület jól megtervezett mind a dizájn, mind a technológiai oldalról közelítve. Ez teszi lehetővé, hogy a szolgáltatási díjakat a lehető legalacsonyabb szinten tartsák, illetve, hogy a bérlők a lehető leghatékonyabban népesítsék be területüket. Mindez költségmegtakarítást eredményez. A WELL-tanúsítvány egyre népszerűbb, bár a fejlesztők ezt még nem mindig használják. A WELL lényegében az épületek „belső teljesítményét” méri; a bérlők jóllétét, a számukra elérhető előnyöket értékeli. Tekintettel a rekord alacsony munkanélküliségre, a bérlőknek új munkatársakat kell szerezniük, és ami még ennél is fontosabb, meg is kell tudniuk tartani ezeket az embereket. És ez az a pont, ahol a zöld illetve WELL minősített épületek valóban befolyásolják a döntéseket. A budapesti irodapiac történetében soha nem volt még olyan fontos, hogy a legjobban használható, egyszersmind egészséges épületeket hozzunk létre, mint ma.

- Ha megenged egy személyes kérdést, hogy érzi magát Budapesten?

- Nos, 2008 augusztusában érkeztem ide. Egy évet terveztem maradni, de úgy alakult, hogy azóta is itt vagyok! Hihetetlen, hogy ez idő alatt mennyire megváltozott a város arculata és hangulata. Budapest az évek során valóban sokat fejlődött és érett; nem csoda, hogy a Mercer 2018-as, a „Világ Legélhetőbb Városai” listáján a 76. helyet foglalja el.

 

Irodakereso.info