- Mióta foglalkozik ingatlanokkal?
- Az ezredforduló óta. Számos irodafejlesztési projektben vettem részt, sok esetben már a tervezés fázisában kapcsolódva be a munkába. Képviseltem a bérbeadókat és foglalkoztam bérlőképviselettel is. Megismertem valamennyi oldal érdekét, kívánságait, és másfél évtized után úgy éreztem, hogy megérett az idő arra, hogy saját lábra álljak.


- Ez még kevés a sikerhez.
- Van egy piaci rés, amelynek a betöltésére a Citireal hivatott: léteznek olyan projektek, amelyek közepes nagyságú épületekhez köthetők. Ezek az irodaházak túl kicsik ahhoz, hogy a „klasszikus” nagy tanácsadók foglalkozzanak vele, de ahhoz elegendőek, hogy egy kis cégnek sikert és elismertséget hozzanak. Persze, ehhez sok munka kell.


- Most, hogy élénkül az irodapiac, egyre több olyan kis cégről hallani, amely „alulról támadja” az ingatlantanácsadás zsírosnak vélt üzletét.
- Arra gondol, hogy a lakáspiac felől érkező kis vállalkozások ebbe az irányba bővülnek? Nos, a lakás- és az irodapiac két egymástól alapjaiban eltérő terület. Ezek a cégek jellemzően a lakóingatlanok értékesítésében rendelkeznek tapasztalatokkal, ehhez alakították ki képzési rendszerüket és módszereiket. Ebben a szektorban a megkeresések hirdetések útján érkeznek be, és a tranzakciók lebonyolításához jelentősen kevesebb jogi, műszaki és egyéb paramétert kell kezelni. Az irodapiacon ezzel szemben nem ritkák a 80 oldalt is meghaladó, a felek kötelezettségeit részletesen tárgyaló bérleti szerződések, ahol a tartalom, a piaci szokások és az opciós lehetőségek megfelelő ismerete nélkül nagyon nehéz üzletet kötni.

Az értékesítés során főként direkt marketing eszközökre támaszkodunk, mely tevékenység alapja az évek munkája során kialakított kapcsolatrendszerünk és a potenciális ingatlan felhasználókról vezetett adatbázisunk. Mi a nagy tanácsadó cégekre jellemző professzionális szolgáltatásokat kínálunk, a kicsikre jellemző rugalmassággal ötvözve.


- Mennyire kicsik? Hány munkatársa van?
- Két junior és két senior tanácsadónk van, amivel már most a középmezőnybe tartozunk. Makkai Zsuzsanna és Kővári Éva komolyabb szakmai tudást igénylő feladatok elvégzésében, komplex ingatlankezelési projektek ellátásában is tapasztalatokkal rendelkeznek, így a jövőben ezen a területen is tervezzük további üzletágak beindítását.


- Lassan egyévesek lesznek. A terveknek megfelelően alakult ez az időszak?
- 2014 második felében elindult egy nem várt ingatlanpiaci fellendülés, részben a gazdasági növekedésnek, részben pedig annak köszönhetően, hogy a korábban mindenféle hosszútávú elköteleződéstől ódzkodó cégek adaptálódtak a gazdasági körülményekhez, és rájöttek: abból kell sikertörténetet építeniük, ami körülvesz bennünket. Minimális mértékben hirdetünk – inkább csak direkt marketing eszközöket használunk – mégis nagyon sok megkeresést kapunk, mind kiadói, mind bérbevevői oldalról.


- Milyen házakat képviselnek?
Mire ezek a sorok megjelennek, a Corvin Házat már bő 90 százalékban bérbe adtuk. Hasonlóan jól állunk a Szalag 19-cel is. Emellett dolgozunk a Budaörs Business Center, és egy kisebb, XI. kerületi irodaház bérbeadásán is. Idén több mint 4000 m2 bérlőképviseleti megbízásunk volt, a közelmúltban a Brendonnak és Europa legnagyobb HR konferencia szervezőjének HRN Europe nevű start-upnak találtunk új székhelyet.


- A Budaörs Business Center illetve az önök székhelyeként is szolgáló, Anker közi épület is egy szolgáltatott iroda. A közvélekedés szerint ez egy drága szolgáltatás.
- A Citireal februárban indult. Jártam a várost, irodát kerestem. Számos opció mérlegelése után rájöttem, hogyha beülök ide, akkor másnap – és ez szó szerint értendő – van egy olyan irodám, ahol minden a helyén van: ott van az íróasztalom, ahol elképzeltem, működik az internet, kint ül a recepciós, a hűtőben van ásványvíz, és jöhetnek az első ügyfelek. A szép a történetben az, hogy ez nem csupán elmélet: valóban azonnal elkezdhettünk pénzt termelni, hiszen arra fókuszálhattunk, amihez igazán értünk, a munkánkra. Szerintem ez egy nagyon hatékony dolog, de elismerem, hogy mondjuk 10 fő felett már érdemes elgondolkodni, hogy milyen alternatívák jöhetnek szóba.


-Hol látja magát két év múlva?
- Van egy víziónk: lokáció-alapon működő, városnegyedre dedikált csapataink lesznek. 15 éve a teljes budapesti piac 6-700 ezer nm-ből állt. Akkoriban el tudtam menni egy tárgyalásra úgy, hogy a főbb irodaházakra vonatkozóan tudtam, hogy melyik házban milyen üres egységek vannak, mit tud és mennyiért. Ennek köszönhetően nagyon hatékonyan tudtam dolgozni. Ezt a produktivitást szeretném visszahozni azzal, hogy belvárosi, Váci úti és dél-budai alpiacokra specializált kislétszámú teamek várják majd a Citireal ügyfeleit. A helyi tapasztalat nagyon nagy előny, és mi nem akármit akarunk eladni, hanem milliméter pontosan azt, amit az ügyfél elvár tőlünk. Nem zárom ki a vidéki terjeszkedés lehetőségét sem, de ennek részletei még kidolgozásra várnak. Addig meg kell szereznünk a rangot, ismertséget, ahhoz, hogy nagyobb volumenű megbízásokat is szerezzünk, hiszen a mostaniak még az én korábbi ismeretségemnek, illetve közvetlen ajánlásoknak köszönhetően érkeznek.


- Feltételezem, egy induló cég nem sok szabadidőt hagy, mégis: mi a hobbija?
- Valóban, elég sok elmaradásom van, de bízom benne, hogy jövőre lesz módon bepótolni, ami idén kimaradt. Szenvedélyes nagymotoros vagyok, ez tökéletesen ellensúlyozza az irodai munkát. Két gyerek apjaként szívesen kempingezünk a lakókocsinkkal, és mostanában fedeztem fel magamnak a kettlebell tréningeket: egy edzésen kétszer meghalok, majd újjászületek. Remek dolog.

 

 

irodakereso.info