Nemrégiben, egy szakmai konferencián azt nyilatkozta, hogy pozitív fejleményeknek lehetünk tanúi az irodaház piacon. Milyen konkrétumokban ölt ez testet?
-    Az utóbbi hónapokban érezhetően megnövekedett a bérlői érdeklődés a piacon. A gazdasági helyzet javulása, bérlőink tevékenységének bővülése több esetben a bérleti terület bővítését eredményezte. Az Eiffel Tér irodaház sikeres működését és kezelését támasztja alá, hogy bérlőink jelentős része meghosszabbította bérleti szerződését, hogy a ConvergenCE által itt kialakított „Eiffel Tér életstílust” tovább élvezhesse.

 

Hogyan rendeződött át a piac a válság évei alatt? Mi volt a legmarkánsabb változás, és hogyan érintette ez Önöket?
-    A válság évei alatt a piaci szereplők jelentős része a költségcsökkentésben látta az egyedüli megoldást a fellépő problémákra. A ConvergenCE csapatának minden tagja, minden területen arra törekedett, hogy megértsük bérlőink igényeit és szükségleteit, és annak megfelelően alakítsuk munkánkat. Azt kellett látnunk, hogy bérlőink és a potenciális új érdeklődők bár költségérzékenyek, de fontosabb számukra az ár – érték arány, azaz, hogy munkájukat jó – kimagasló környezetben és kiváló szolgáltatásokat élvezve végezhessék. Partnerek tudunk lenni az új bérlemények cégre szabott kialakításában, minek köszönhetően már nem csak az általunk kezelt ingatlanokban, hanem más helyszíneken is felkértek minket erre.


Ez azt is jelenti, hogy az Önök ingatlanjainak jó vagy a piaci átlagnál magasabb a kihasználtsága?
-    Eredményes vagyongazdálkodásunknak köszönhetően a ConvergenCE által kezelt épületek bérbeadottsága kimagasló a piacon, és vonatkozik ez a bérleti szerződések futamidejére is. Ingatlankezelési tevékenységünket jelentősen sikerült bővítenünk az elmúlt év során. Büszkék vagyunk arra, hogy a tavaly átadott Vision Towers irodaház fejlesztője és befektetője is megtisztelt minket bizalmával, és ezt az épületet is azzal a magas minőségi szintű üzemeletetéssel működtethetjük, amit az Eiffel Tér irodaházban sikeresen alkalmazunk.

 

Mennyire jellemző a BTS koncepció erősödése?
-    Azt gondolom, hogy a BTS koncepció nagyon lényeges elsősorban olyan nagy nemzetközi cégek életében, mint például a KPMG, akik számára az irodaház cégük presztízsének része, akiknek számít a helykiválasztás, a kialakítás, a megjelenés és a folyamatos működés minősége. A KPMG esetében, de más nemzetközi követelmény és stratégiai rendszerrel működő cégeknél is alapvető követelmény ma már, hogy az irodaház, ahol dolgoznak, rendelkezzen „zöld” minősítéssel, és az épület üzemeltetője ennek megfelelően dolgozzon és legyen segítségükre a rendszeres céges fenntarthatósági audit elkészítésében, ami nálunk több évre visszatekintő gyakorlat már.

Mit gondol, mi várható idén az irodaház piacon?
-    A 2015-ös év jó eséllyel meghozza az évek óta várt befektetési piac élénkülését, ami pozitív üzenet a fejlesztők számára és új, titokban várva-várt lehetőség a banki szektor számára is. Nem számíthatunk a 2007 előtti száguldásra, sokkal inkább a piac egészséges, megbízható növekedésére.

 

Az elmúlt években sok befektető elfordult ettől a területtől, és másba fektetett. Kinek ajánlja az ingatlanpiacot?
-    Az ingatlan hosszú távú befektetés, ami akkor képvisel igazi értéket, ha hozzáértő, körültekintő szakemberek foglalkoznak vele. Elsődleges a jó helykiválasztás, hiszen ez ad lehetőséget akár korábbi funkciójukat vesztett épületek újrahasznosításához. A hosszú távú érték akkor jön létre, ha a helyszínhez alkalmazkodó, oda illő épület jön létre akár funkcióját, akár megvalósításának tartalmát, minőségét tekintve. A megvalósított ingatlan pedig akkor termeli az elvárt befektetési hozamot, ha jó kezekbe kerül annak hasznosítása, és kezelése, amihez mi a ConvergenCE-nél már bizonyítottan jól értünk.

 

Irodakereso.info