-    2020 augusztusában kezdődött a kivitelezés, 2022 decemberében kapták meg a használatbavételi engedélyt. A Covid nem zavarta meg a munkálatokat?

-    A generálkivitelező – Skanska Építő Magyarország – a pandémia alatt különös elővigyázatossággal dolgozott. A mélyépítés során két csapat egymástól elkülönítve dolgozott, annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a fertőzésveszélyt. A járványnál azonban nagyobb fejtörést okozott, hogy a Fővárosi Vízművek régi irodaházának elbontása után szennyezett talajt találtunk, ami valószínűleg a metróépítés korából maradt hátra. Az akkori gyakorlatnak megfelelően a kivitelezők korlátozás nélkül minden elérhető anyagot, például kohósalakot is használtak a talaj szintkülönbségének kiegyenlítésére. Ez a vártnál nagyobb meglepetés volt, de az érintett hatóságokkal egyeztetve elvégeztük az ártalmatlanítást. Egyébként a Covidból tanultunk is: olyan érintésmentes beléptetőrendszert telepítettünk, amely az itt dolgozók számára csupán a telefonjuk segítségével egészen a saját bérleményük bejáratáig biztosítja az érintésmentes bejutást, hívja a lifteket anélkül, hogy bármilyen felülethez hozzá kellene érniük.

-    Ha már szóba hozta: a Váci út és a Dózsa György út kereszteződésében, a Fővárosi Vízművek korábbi székházának helyén épült H2Offices épületében beszélgetünk. Azt nem mondom, hogy sokan szerették a régi tornyot, ellenben szinte mindenki ismerte. Semmit sem lehetett belőle megmenteni?

-    A régi épületet 1978-ban kezdték el építeni, funkcionálisan és építészetileg megfelelt a Fővárosi Vízművek akkori igényeinek, illetve beleilleszkedett a Váci út akkori arculatába. Minőségileg és megjelenésében tisztességes, az akkori kornak megfelelő épület volt, azonban a modern elvárásoknak megfelelő építészeti és funkcionális értéket már nem tudott képviselni, az életciklusa végén járt. Hogy csak egyetlen példát említsek: az új H2Offices átlagos szintmagassága a korszerű gépészet és a dolgozói jóllét kritériumainak köszönhetően 1 méterrel magasabb, mint a régi épületé volt. (A födémek közötti belmagasság a régi épület esetén átlagosan 2,4 m volt, míg az új épületben 3,4 m. - A szerk.)

-    Az új épületegyüttes első ütemének a fűtését még távfűtéssel oldották meg, de a második és harmadikban már váltanak, és inkább hőszivattyúkkal oldják meg a fűtést és a melegvízellátást. Miért? Nem drágább kiépíteni és üzemeltetni a hőszivattyút?

-    A Skanska évek óta következetesen dolgozik azért, hogy teljesítse fenntarthatósági célkitűzéseit. A vállalatcsoport 2030-ra 70%-kal kívánja csökkenteni széndioxid-kibocsátását, és az eddigi adatok szerint jó úton haladunk ennek eléréséhez, melynek egyik eszköze a környezetbarát klímakezelés. A hőszivattyú kezdeti bekerülési költsége valóban magasabb, ám hatékonyság, környezettudatosság és rugalmasság tekintetében sokkal jobb egy ilyen rendszer, hosszabb távon megtérülő befektetésről van tehát szó. Ami pedig az üzemeltetést illeti: a komplex épületek mindegyikére érvényes, hogy a gépészet összetettsége miatt ma már nem csak épülettechnikusok, hanem épületmérnökök ülnek az irányítópult mögött, ők programozzák és finomhangolják az egyes rendszereket. A világ számos országában vagyunk jelen több, mint 30 ezer munkavállalóval, Magyarországon több mint 35 éve építünk irodaházakat. Ennek egyik nagy előnye, hogy hozzáférünk mindazon tapasztalathoz, tudásbázishoz, amelyet a kollégák a világ ezernyi táján gyűjtöttek össze. Az energetikai- és vezérlési rendszer, a légkezelés és általában a gépészet itt ebben az épületben is kiemelkedően fejlett. A H2Offices első épületét kimagasló energiahatékonyság jellemzi, többek között a világítás (37%-kal kevesebb energiafelhasználás), a hőmérséklet-szabályozás, a motoros szelepek által vezérelt, széndioxid-szint alapú frisslevegő ellátás és az okos vízgazdálkodás (40% megtakarítás) terén.

-    Apropó telítettség: hogy állnak a bérbeadással?

-    Jelen pillanatig öt bérlő döntött a H2Offices mellett, többek között a szolgáltatott irodákat nyújtó DBH, az Orbico Hungary logisztikai vállalat és egy prémium kantin. Az első bérlők még ebben a hónapban beköltöznek.

-    Mondjuk, hogy 2023 egyik sláger hívószavát, az energiahatékonyságot kipipálhatjuk. Mi a helyzet a szakma másik kedvencével, a flexibilitással?

-    Eleve úgy terveztettük az épületet, hogy maximálisan rugalmasak legyünk, ezzel egyidejűleg emberközpontú helyet akartunk teremteni. Messze átlag feletti a természetes fény és a zöld felületek aránya, ahol lehetett, természetes anyagokat használtunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a bérlői igények nem statikusak, ezért tudatosan törekedtünk arra, hogy legyen a bérlők között egy serviced office szolgáltatást nyújtó cég is, amely akár perc alapon is kész kiszolgálni az ad hoc igényeket. Ezért is lett az egyik első bérlő a DBH.

-    Ki volt a tervező?

-    Az irodaház építészeti koncepcióját a dán Arrow Architects alkotta meg, a generáltervezést a Studio IN-EX, a tájépítészeti koncepció kialakítását pedig a Lépték-Terv végezte.

-    Ez azt is jelenti, hogy a ház megállná a helyét egy nálunk fejlettebb piacon is? Ha kiemelnénk innen, a Váci útról, és letennénk valahol Münchenben, kibérelnék az ottani árnívón is?

-    Maximálisan! A koncepciót a dán tervezőcsapat álmodta meg, figyelembe véve a mi elképzeléseinket és a lokáció történelmét, adottságait. Ott igazítottuk a helyi viszonyokhoz a H2Offices-t, ahol ezt a jogszabályok előírják, lásd pl. tűzvédelmi szabványok. Kérdésére konkrétan válaszolva: igen, a ház állhatna akár Koppenhágában is, hiszen kvalitásában semmiben sem marad el az ottani színvonaltól.

 

Irodakereso.info