-    Elég sok cégnél jártam már, de olyan irodában még nem, ahol egy biliárdasztal a fő attrakció…

-    Deák András: Mi is nagyon büszkék vagyunk rá, a kollégák többsége már ki is próbálta.

-    Hajós Márta: Nemrég pont arról beszélgettünk Andrással, hogy a Fusiontables asztalokat gyártó belga cég honlapján az eszközeikkel lejátszott biliárdpartik számlálója nemsokára átlépi a tízmilliót – és ehhez már a BCA Hungary-nél dolgozók is aktívan hozzájárulnak.

-    Honnan jött egyáltalán az ötlet?

-    DA: A pandémia lecsengésekor jutottunk el a felismerésig, hogy kinőttük a régi irodánkat, amelyet hasonló intenzitással használtunk találkozóhelynek, mint egyéni munkára. Átfogó profilú tanácsadócégként már a világjárvány előtt is a hibrid munkavégzés mellett tettük le a voksunkat. A munkatársak ugyanúgy részben az ügyfeleinknél, részben otthonról dolgoztak, mint most, ezért is alakítottunk ki a korábbi irodában beszélgetésre vagy akár játékra lehetőséget adó helyszíneket. Így teljesen természetes volt, hogy az új iroda tervezésénél arányaiban nagyobb közösségi terekben és több kikapcsolódási lehetőségben gondolkodjunk.

-    Mennyire ment ez egyszerűen ebben a hektikusan változó környezetben?

-    DA: Amikor hozzákezdtünk, még nem látszott világosan, mi lesz a járvány kimenetele. Az sem, hogy meddig tart, és az sem, hogy mi lesz az „új normális”. Úgyhogy megkérdeztük a kollégákat: velük több csoportot alkotva, közösen gondolkodtunk arról, hogyan fogunk és szeretnénk a jövőben dolgozni. Ehhez a közös elképzeléshez rendeltük aztán hozzá az irodával összefüggő szükségleteket, ahogyan abban is támaszkodtunk a véleményükre, hogy melyek a kedvenc játékaik.

-    HM: Ráadásul még az asztalfelület üveg asztallapjaira elkészített grafikai tervek közül is az itt dolgozók választhatták ki belső szavazással a végső változatot. Azon túl, hogy a munkatársak bevonása szerintem egyre kevésbé spórolható meg, óriási előnye, hogy nagyon megerősíti a cégen belüli lojalitást. Ez pedig rendkívül fontos olyan időkben, amikor a munkaadók – gyakorlatilag szektorfüggetlenül – közelharcot vívnak egymással a tehetségekért. A legkiválóbbak megnyeréséhez és megtartásához már rég nem elég a vonzó fizetés. A munkavállalók egyre inkább egyfajta dolgozói juttatásként tekintenek a munkahelyi jóllétre, és ha ebben a vállalatvezetők kellően kreatívak, és ráéreznek vagy rákérdeznek a valós igényekre, az komoly versenyelőnyt jelenthet a cégüknek.

-    Miközben a presztízsértéke sem elhanyagolható…

-    HM: Így van, az igényes, átgondolt irodai enteriőr ebből a szempontból abszolút multifunkcionális: elismerést vált ki az ügyfelekből és támogatást nyújt az értékes munkaerő megtartásában. A Zyntern.com állásportál 2021-es országos munkaerőpiaci kutatása szerint a pozitív munkahelyi légkör egyre meghatározóbb szemponttá válik a munkahelyválasztásban, különösen a fiatalabb korosztályok esetében. Ez pedig hatással van az irodák kialakítására is: míg korábban az egyéni munkahelyek, az íróasztalok az irodatér mintegy 70 százalékát foglalták el, ez az arány gyorsulva tolódik el a közösségi és a közös munkavégzést szolgáló terek irányába.

-    Ezek szerint a jövő az irodakaszinóké?

-    DA: Ennyire vad dolgokra nem számítok, egy munkaadónak arra is tekintettel kell lennie, hogy mi egyeztethető össze az irodai léttel. Ahogyan az is szempont, mi fér el az irodában. Valóban nagy ez a tér, de azért figyelembe kellett venni a hely adottságait, a korlátokat, ezért sok mindent elvetettünk a tervezés során. Ekkor találtunk rá a „kétéltű” biliárdasztalra, amelyik remek kikapcsolódási lehetőség, és amikor komoly tárgyalás zajlik, néhány mozdulattal alakítható át tárgyalóasztallá. Amúgy pedig szervírozáshoz is kitűnő. Már ezt a funkcióját is kipróbáltuk: ideális például az „ötletelő” munkareggelikhez. Impozáns darab, egy igazán egyedi, trendi választás, amely illik a BCA Hungary szellemiségéhez.

-    HM: Számunkra nagyon inspiráló volt Andrásék lelkesedése, mennyire hittek ebben a koncepcióban. Amikor a fúziós biliárdasztal ötlete felmerült, a Pivot270 belsőépítészeti stúdió már javában tervezte az irodai kialakítást. A 7’-es méretű, 250 kg tömegű professzionális pool biliárdasztal optimális elhelyezéséhez gyakorlatilag a teljes irodai koncepciót újra kellett gondolni.

-    Megérte?

-    DA: A kollégák lelkesedése alapján maximálisan. Abban is biztos vagyok, hogy munkaadóként is megérte, hiszen a kötetlen beszélgetésre vagy akár játékra, gyors feltöltődésre lehetőséget teremtő eszközök manapság már elengedhetetlen kellékei a kreativitás felpörgetésének.

-    HM: Nem utolsósorban pedig lenyűgöző esztétikai élményt ad a cég arculatát színeiben és a formájában is tükröző egyedi dizájn, formatervezett padokkal és zsámolyokkal, speciális FUSION LED világítással és az egyéb biliárd kiegészítőkkel.

Interjúpartnereink:

DEÁK ANDRÁS
A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett információtechnológia végzettséget, amelyet két évtizedes menedzsmenttanácsadói tapasztalattal megfejelő szakember másfél évtizede alapította meg saját cégét társaival együtt, az üzleti és IT tanácsadással, informatikai megoldások szállításával, tesztelésével, robotizált folyamatautomatizálással (Robotic Process Automation, RPA) foglalkozó BCA Hungary-t.

HAJÓS MÁRTA
Közgazdászként végzett, közel húsz éven át az informatikai szektorban dolgozott üzletfejlesztés és channel management területen itthon és külföldön. Alapító-tulajdonosa az egyedileg konfigurálható, exkluzív kivitelű biliárdasztalokat, foci-(csocsó-) és pingpongasztalokat, ezekhez kapcsolódó kiegészítő bútorokat forgalmazó Fusion Tables Design-nak.

A képre kattintva galéria nyílik

Fotók: Huszár Orsolya

 

Irodakereso.info