- Mi az Ecodome koncepciójának lényege?
- Nem egy „office machine-t”, vagyis egy lélektelen, nagyüzemi irodaházat álmodtunk meg erre a remek adottságú krisztinavárosi telekre, hanem egy emberi léptékű, barátságos, nagyon sok belső zöld területtel rendelkező és egészséges környezet biztosító egyedi épületet. Az Ecodome egyrészt igazodik a környék patinás légköréhez, másrészt egész építészeti és üzemeltetési filozófiájával, a legkorszerűbb energiaeszközök és minőségi anyaghasználatával, valamint intelligens részletmegoldásaival példamutató értéket képvisel a mai budapesti kereskedelmi ingatlanpiacon.

  6a1093b3753b5f13a013a1f1ef775a2e.jpg

 

- Ambiciózus elképzelés, pontosan mit is takar az említett építészeti és üzemeltetési filozófia?
- A filozófia maga az ECO=gazdaságosság témája köré épül. Ezt a fogalmat nemcsak az irodaház nevébe, hanem hitvallásába is beépítettük. Ez a fajta gazdaságosságot több szempontból is körüljártuk, így nemcsak a legkorszerűbb megújuló energiaeszközök által biztosított fejlődést, - az ECOLUTION (ECONOMY+EVOLUTION) - hanem a kellemes és egészséges, inspiráló munkakörnyezet - ECOSPHERE (ECONOMY+SPHERE) -  fontosságát is magában foglalja.

Az Ecodome fejlesztéssel alapvetően két célunk volt: egyrészt egy ikonikus épületet álmodtunk a Krisztinavárosba, amely tiszteletben tartja a Naphegy örökségét, másrészt a fenntarthatóságot, a kellemes és ma már kiemelkedően fontos egészséges munkakörnyezetet, valamint a bérlők számára nagyon kedvező üzemeltetési költséget szeretnénk egybe ötvözni, ezt mi csak OFFICIENCY-nek (OFFICE+EFFICIENCY) hívjuk. Nagyon leegyszerűsítve, olyan irodaházat terveztünk, amelynek az üzemeltetési költségei jóval alacsonyabbak lesznek, mint a piacon már jelenlévő és a közeljövőben fejlesztendő házakénál. Nézzük csak meg, pontosan ez mit is jelent ez a bérlőknek a számok tükrében: az energiamegtakarítás mértéke 24-50% között alakul, ennek értelmében 40%-os víz- és 60%-os villamosenergia megtakarítással számolunk, és a szokásosnál 70%-kal kevesebb szilárd hulladék keletkezik majd az épületben. Mindez azt jelenti, hogy az üzemeltetési költségek jóval 3 euró alatt lesznek majd.


- Ezt értsem úgy, hogy a hatékonyságot minden más szempont elé helyezték?
 - Nem egészen, sokkal inkább úgy fogalmaznék, a hatékonyság egy biztos alap, amire az irodaház többi különleges jellemzője is épül. Az épület úgy lesz modern, hogy közben beleillik a patinás városi környezetbe. A tetőteraszok például a Vár bástyájával azonos magasságban lesznek, így fantasztikus panorámát kínálnak majd. Ugyanakkor az egész épületre igaz, hogy magasan a házak fölé nyúlik, mégsem nyomja agyon a város finom szövetét. Az Ecodome a környék szerves része lesz: az épület jobb oldalán épülő passzázs, amely a kerületi szabályozási tervével összhangban a Mészáros utcát a Déli pályaudvarral összekötő sétány kiindulópontja lesz. Az volt az elképzelésünk, hogy a jellegtelen zártsorú beépítés helyett szeretnénk visszaadni valamit a közösségnek is: ezt a célt szolgálja majd, az épület előtti, beékelt zöld kert terület. Az épület frontját úgy terveztük meg, hogy irodatereknek is alkalmas legyen, de igény esetén bárki által látogatható kereskedelmi egységeket is el tudunk ott helyezni.

 322cd5382c6c967c00ddcb78643884b3.jpg

 

cff5262fdfee31374dd7ef606f5a722f.jpg

 

- Ezek jó dolgok, de inkább a városlakóknak, az arra járóknak jelentenek örömöt. Mit kínálnak a bérlőknek?
- A felszín felett 5500 négyzetmétert építünk. Ebből a méretből az is következik, hogy már egy 3000 négyzetméternyi területet bérlő partnerünk is úgy érezheti, hogy ő a főbérlő, ezzel is erősítve az Ecodome headquarter – reprezentatív székhely – jellegét. Ne feledjük, hogy egy igazi prémium kategóriába tartozó lokációról van szó, az utolsó nagy beépítetlen területről a Naphegy térségében. Emellett még az autópályák, hidak közelsége, a sétatávolságon belül elérhető metró és vasútállomás kínálta könnyű megközelíthetőség is vonzóvá teszi az irodaházat. A kétszintes mélygarázst úgy terveztük meg, hogy közel 100 parkolóhely várja majd a bérlőinket. 


- Mire utal az Ecodome elnevezés?
- Az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy magas hatékonyságú, modern és egyedi irodaházat hozzunk létre, nem pedig egy lezárt, télen-nyáron mesterségesen légkondicionált kockaházat álmodtunk meg. Az épület regisztrált a LEED platinum minősítésre, de nem azért építjük be az Ecodome-ba a jelenleg a piacon elérhető legkorszerűbb technológiákat, hogy valami jól csengő szlogennel meggyőzzük az érdeklődőket, miszerint nálunk minden hangzatosan zöld. Az ergonómia és a környezettudatosság a gazdaságosságot szolgálja: olyan minőségi és egészséges munkakörnyezetet teremtünk, ahová szívesen járnak be a dolgozók nap mint nap. Egyszerűen azért, mert jó itt lenni. Megkockáztatom, nem is biztos, hogy mindenki tisztában lesz a részletekkel: a gépészet tervezésénél elemeztük az elmúlt 50 év időjárási statisztikáját, úgy alakítottuk ki a traktusmélységeket, hogy mindenhova eljusson a természetes fény, a légcsere rendszert úgy terveztük meg, hogy figyelembe vettük a majdani munkaállomások legvalószínűbb elhelyezését. A beáramló friss levegő mértéke, illetve annak hőmérséklete tökéletes lesz. Nagyon leegyszerűsítve: a dolgozók lábai meleg levegőt kapnak, a fejek pedig friss hideget.

1bf0c59238dd24a7f09a889483a50e8f.jpg 


- Nem túlzás ez?
- Szerintem nem, ha viszont arra gondol, hogy ez a fajta koncepció ritka, akkor egyet kell értenem önnel. Ugyanakkor, ahogy említettem, mindez nem öncélú, hanem a gazdaságosságot szolgáló, megtérülő beruházás. Abban a munkakörnyezetben, ahová a munkavállaló reggelente örömmel, sőt büszkén megy be, ahol egy perc alatt ki tud menni egy kávéra valamelyik tetőteraszra, és ahol nem azt nézi, hogy mikor mehet már végre haza, ott a produktivitás igazolható módon magasabb, a betegségek miatti hiányzások aránya pedig alacsonyabb, mint a fehérgalléros munkahelyeken jellemző átlag.
 

da465bcad47fdaacbb80455ef525d08d.jpg

 

- Ez valószínűleg igaz, viszont ezt bizonyára nehéz számszerűsíteni. Mit üzennek a  a potenciális bérlők pénzügyeseinek?
- A reprezentatív kialakítású, de nem öncélúan nagy hall, az alacsony közös területi szorzó, az ügyesen kombinált technológiák kategória alatti üzemeltetési költséget garantálnak a bérlőknek. A jövőre történő felkészülést, a hosszú távú tervezést jelzi, hogy igyekszünk már most kiszolgálni a jövő bérlői igényeit: elektromos autótöltő állomást és prémium színvonalú zuhanyzós kerékpártárolót építünk a garázsban. Engedjen meg még egy gondolatot, amely valóban nehezen préselhető bele egy táblázatba:  Úgy gondolom, a hazai ingatlanfejlesztőket az különbözteti meg egymástól, hogy vannak, akik az irodaház beruházásra kizárólag mint befektetésre, pénzre tekintenek, és vannak, akiket – a nyilvánvalóan nagyon fontos – megtérülés mellett az alkotás vágya is motivál. Többéves nyugat-európai, távol-keleti és amerikai szakmai munkatapasztalattal a hátam mögött tudom, hogy mit akarok: egy olyan irodaházat létrehozni, amely lélekkel épül és ezt a bérlők és az itt dolgozók is érzik és értékelik majd.


Szép záró gondolat, viszont mondana pár szót a kivitelezésről?
Természetesen, hiszen ezek fontos információk leendő bérlőink számára: már a válság előtt indulásra készen álltunk, de a turbulens piaci környezetben jobbnak láttuk megvárni, míg sikerül tető alá hozni egy komolyabb előbérleti szerződést. Mivel valamennyi szükséges engedély a birtokunkban van és a válság óta eltelt időszakban is azon dolgoztunk, hogy folyamatosan fejlesszük a terveket és finomra hangoljuk a projektet, illetve az előbérleti tárgyalások is olyan stádiumban vannak, semmi akadálya annak, hogy 2016 elején megkezdjük a kivitelezést. Így az Ecodome 2017-ben már üdítő színfoltja lesz Buda egyik legpatinásabb negyedének.


Bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=K9fc-dFFjbw

 e9e133003c9c23fe1c1597eec02cb19d.jpg

 

 

Irodakereso.info