A hazai nyertes pályaművek selejtező nélkül a FIABCI World Prix d’Excellence elnevezésű Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton. Gönczi László, a FIABCI magyar tagozatának elnöke, egyben a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke szerint az elmúlt évek sikerei mögött nagyon sok munka van, de azt nehéz megmondani, hogy a nemzetközi pályázaton mely magyar pályamű számíthat sikerre, hiszen nem ismerjük a konkurenseket.

-    A magyar ingatlanfejlesztők a tavalyi FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton Négy arany- és három ezüstérmet nyertek. Első díjat nyert a Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában, a Metrodom Panoráma Lakópark és a Himalájában, Zanglában található szolár iskola is. Második helyezés ért el a városligeti Millennium Háza, a MOME Campus és a XIII. kerületi Klapka Központ. Az elmúlt 24 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 28 első és 38 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatán a különböző kategóriákban, megelőzve az összes európai országot. Mit gondol, minek köszönhető ez?

-    Nem tucat házakkal indulunk; például sok az olyan műemlékünk, amelyeket meg tudunk tölteni új funkcióval, amellett, hogy az értékmegőrzés is sikerül. Jó példa erre a Párisi Udvar, és ezt a zsűri is így látta. Környezettudatosság terén is jók vagyunk, értékesítés terén sincs szégyenkeznivalónk. Felzárkóztunk a világ ingatlanfejlesztésének élvonalához, de ezzel együtt nagyon nehéz megmondani, hogy a zsűri az adott kategóriában induló pályaművek közül melyiket tartja a legjobbnak. . Sok olyan fejlesztésünk volt, amelyek kapcsán szinte biztosnak éreztem, hogy nyerünk, hogy aztán csalódottan távozzunk. És ez fordítva is érvényes: voltak meglepetés díjazottjaink is. Az előbbire példa a Graphisoft Park fejlesztése, amelyet 2001-ben és néhány éve, már egy érettebb fázisában is neveztünk, de – számomra érthetetlen módon – nem nyertünk.

-    Néhány éve említette, hogy több esetben világszínvonalú hazai fejlesztések beruházóit is nehéz meggyőzni, hogy nevezzenek. Ez változott?

-    Az utóbbi néhány évben nem nagyon fordult elő, hogy egy kiemelkedő projekt ne indult volna el, de mindig vannak olyan projektek, amelyek fejlesztőit győzködni kell. Nagyon szeretném, ha a miskolci Avalon Resort indulna, ők idén nevezhetnek utoljára. Egyébként a 2021. december 31-ig átadott projektekkel lehet nevezni. Örülnék, ha Nyíregyháza pályamunkáját is látnám az indulók között; az ottani belváros átalakítása, élhetővé tétele, gyalogosbaráttá alakítása remek példa az élhető belváros urbanisztikai koncepciójára, szerintem az ott folyó munka mintaértékű.

-    Közel negyedszázada Ön a FIABCI hazai „motorja”. Milyen trendeket lát kirajzolódni?

-    Ha építészeti megoldásokra gondol, akkor érdemes a kérdést tágabb perspektívából megvizsgálni, hiszen a bírálat főbb szempontjai között ott van az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, az adott projekt építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Ez utóbbi kettő egyre hangsúlyosabb.

-    Az is szempont pl. hogy milyen mértékben sikerült bérbeadni egy irodaházat?

-    Természetesen! Az az irodaház fejlesztés, amelyet a 100%-os bérbeadást követően eladnak, majd a pénzből új fejlesztés indul, sokkal sikeresebb, mint egy nagyon szép, ám üres. Előbbire jó példa a Telekom székház, a Promenade Gardens vagy az Atenor fejlesztette Váci Greens. Utóbbira – mármint az alacsony bérbeadottságra – pedig a mindig különlegeset alkotó Bordás Péter tervezte debreceni Forest Office.  A 22 ezer nm-es épületet nem akarják felparcellázni, hanem egy nagy bérlőre várnak. Ez a koncepció is működhet, jómagam is ezt az elvet követtem a Revital vezérigazgatójaként, amikor az Reviczky utcában a Bánffy palotát fejlesztettük. Persze, amikor el kell kezdeni a fejlesztési hiteleket törleszteni, ez a kivárás veszélyes is lehet, de az utolsó pillanatban sikerült eladni az egész házat. Visszatérve a tendenciákra: egyértelmű, hogy ma már az egyterű irodák is részben túlhaladottnak számítanak, hiszen a legújabb irodaházakban nincsenek fix szobák íróasztalokkal, hanem munkaállomások várják a dolgozókat, akik akkor és oda ülnek le, ahova, és amikor akarnak. És általában is: a fejlesztés egyik kulcsa a különböző igényeket kiszolgálni képes rugalmas koncepció.

-    Tavaly 44 pályamű érkezett. Bő egy hónap múlva jár le a jelentkezés határideje. Mi az, amivel idén elégedett lenne?

-    Az a tapasztalatom, hogy negyven fölötti projektszámnál már nagyon erős a mezőny, és a szabály szerint, ha egy kategóriában legalább 3 induló van, akkor a zsűri kiadja az adott kategória első díját is. Ekkora létszámnál ez nagyon jól működik Ezúton is kérek mindenkit, hogy jelentkezzen, hiszen a FIABCI fő célja, hogy a szakmát elméletben és gyakorlatban is fejlessze, nemzetközi szinten mutassa be az ingatlanfejlesztési eredményeket és üzleti kapcsolatokhoz juttassa az ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó szakembereket. A magyar pályázat nyertesei indulhatnak a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi pályázaton és nagyon fontos, hogy minél több magas színvonalú fejlesztés megmérettesse magát a nemzetközi mezőnyben A Díj nagyon jelentős publikációs lehetőséget is jelent nem csak a győzteseknek, de az indulóknak is.

-    A pályázatot az ingatlan szakma és az építészet- építőipar szinte minden jelentős szervezete támogatja, a szervezés azonban mindig időigényes, nehéz feladat.

-    A FIABCI Magyar Tagozatának legutóbbi közgyűlésen megválasztottuk alelnöknek Feuertag Ottót, az Európa Design alapító-tulajdonosát, aki komoly segítséget nyújt, nem csak, mint kiemelt szakmai támogató, de a szervezésben is segít. Remélem, hogy együttes erővel izmos mezőnyt hozunk össze.  

-    Jövőre 25 éves lesz a hazai díj. Készülnek valamivel?

-    Szeretnénk online megszavaztatni a szakmát és az érdeklődő közönséget, hogy mit találnak a legérdekesebb, legeredetibb és legértékállóbb munkáknak kategóriánként a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat (FIABCI Hungarian Prix d’Excellence) elmúlt negyed évszázados hazai történetéből. Persze, nekem is vannak személyes kedvenceim, de ennél sokkal izgalmasabb, hogy a közönség mit tart nagyra. Végső soron ők azok, akik ezeket az épületeket használják, élettel töltik meg, és örülnek nekik.
A részletes sajtóanyag itt érhető el: https://www.irodakereso.info/cikkek/irodapiaci-hirek/taroltak-a-magyarorszagi-ingatlanfejlesztesek-a-parizsi-dijatadon

További részletek: http://fiabcimagyarorszag.hu/

 

Irodakereso.info