Vannak, akik szerint két perccel vagyunk éjfél előtt, vagyis rövid időn belül véget ér az irodapiaci boom, mások szerint viszont még sokáig jó ütemben fejlődik a piac. Ön melyik véleményt osztja?

– A (makró)gazdasági számok erőteljes növekedésről tanúskodnak, aminek egyik következménye, hogy az irodapiac is bővül. Azt gondolom, hogy a magyar ingatlanpiac alapvetően rendben van, de természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy ez a ciklus nem tarthat örökké. Mindazonáltal nagyon jól felkészültünk minden lehetséges piaci helyzetre: Az elmúlt években befektettünk az épületek minőségébe és a szolgáltatások széles körébe, bevezettük az új irodapiaci márkánkat, és a kihasználtsági rátánkat átlagosan 95%-ra növeltük.

Csak itt, a közvetlen környezetünkben, a Váci úton 100 ezer nm fejlesztés folyik, vagy fejeződött be a közelmúltban. Ez durva számítással 10 ezer új munkahelyet feltételez.

– Igen, és úgy tűnik, hogy ez létre is jön, a keresleti oldal is bővül, és a gazdasági környezet stabil.

Mi jellemzi a keresletet? Az újrakötések dominálnak, új belépőkkel bővül a kereslet vagy inkább a meglévő bérlők bővülnek?

– Sokan lépnek egy szinttel magasabbra, amikor a városban szétszórva, különböző minőségű irodákban működő egységeiket összevonva egy korszerű irodaházba költöznek, és több esetben még ezt követően is bővülnek. Azt látom, hogy az SSC-k is növekednek, illetve ezen a piacon még mindig vannak új belépők is. És ahogy említettem, a széles skálán mozgó szolgáltatásainknak és az épületek minőségébe történt befektetéseinknek köszönhetően nemcsak új bérlőket nyertünk, hanem a meglévő bérlőink is igen nagy arányban hosszabbítják meg a szerződéseiket.

Hogyan reagálnak a bérlők a bérleti díj emelkedésre? Van olyan irodapiaci szakértő, aki szerint a Váci út környékén ideje megbarátkozni a 20 eurós bérleti díjjal. Ki fogják ezt fizetni?

– Ez attól függ, hogy a kérdést a bérbeadók vagy a bérlők oldaláról vizsgáljuk-e. Általában azt tudom elmondani, hogy bérlőként én nem költözéssel próbálnám ezt a helyzetet megoldani, inkább a jelenlegi helyemen próbálnék előnyös kondíciókkal hosszabbítani.

Persze, de miért menne bele az alkudozásba a bérbeadó, amikor a jelenlegi helyzetben ők diktálják a piacot.

– Nem nevezném a jelenlegi helyzetet bérbeadói piacnak. A bérlőinket partnereinknek és a vendégeinknek tekintjük – mint egy szállodában. A mi feladatunk az, hogy kiderítsük elégedett-e vagy sem. Ha nem elégedett, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy azzá tegyük. A házainkban átlagosan 95%-os töltöttséggel büszkélkedhetünk, ami azt jelenti, hogy a legfontosabb feladatunk a bérlői elégedettség magas szinten tartása, és boldogok vagyunk, ha ez sikerül.

Erről szól a ’myhive’ koncepció is? Elég nagy lendülettel kezdtek, aztán mára mintha némileg csendesedett volna a körülötte érzékelhető méhkas szerű zsongás.

– Ellenkezőleg! Miután a myhive márkát bevezettük öt budapesti irodaházunkban – például az előcsarnokok korszerűsítésével és exkluzív bérlői hall kialakításával – most folyamatosan a vendéglátás és a közösségi menedzsment jobbá tételén dolgozunk. A ’myhive’ lényege a közösségépítés és a különböző szolgáltatások bevezetése, magas színvonalának megszervezése. A community managerünk feladata, hogy irodaházakra lebontva azonosítsa a bérlői igényeket, és ezekre válaszokat adjon. Van, ahol ez egy gyermekmegőrző létrehozását eredményezte, van, ahol a rendezvények kapnak nagy hangsúlyt, ahol a bérlők kellemes környezetben találkozhatnak egymással, és van, ahol az egészségmegőrzés, a sport a prioritás. A Haller Gardenből több mint negyvenen neveztek a közelgő Spar maratonra. A virágrendelés, színházjegy vásárlás, a tisztító elintézése - amivel megkönnyítjük az irodaházban dolgozók mindennapjait - szinte már myhive alapszolgáltatás. Kifejlesztettünk egy ’myhive’ applikációt, ami a közösségépítés mellett abban is segít, hogy a bérlőink optimalizálják az irodahasználatot. Többen jelezték, hogy átmeneti, néhány hónapos időtartamra van szükségük plusz irodaterületre, ezt is rugalmasan tudjuk kezelni, mint ahogyan az is növeli a hatékonyságot, hogy a közös területeken kialakított tárgyalóinkat jobban megéri ad hoc jelleggel bérbe venni, mintsem kialakítani egy állandó meeting roomot, amely aztán ott áll kihasználatlanul. Sőt, mivel nemzetközi cég vagyunk, a bérlőink ezeket a szolgáltatásokat a külföldi irodaházainkban kedvezményesen vehetik igénybe. Jelentem a ’myhive’ él és virul; rengeteg ötletünk van, és egyre kifinomultabb eszközzé válik a bérlők kezében.

Mennyire tudatosak a bérlők, amikor ezeket az előnyöket kell számszerűsíteni?

– Nem csak a számok érdekesek, hanem az emberi kapcsolatok is: a myhive megkönnyíti a bérlők életét, akik rendszeresen találkoznak. Erre igény van, működik a dolog, és ez a legfontosabb. Folyamatosan teszteljük a bérlők igényeit, fejlesztjük a szolgáltatást. Az is fontos, hogy a bérlőink a myhive köszönhetően vonzó munkaadóként léphetnek fel a piacon, hiszen olyan pluszt – vagy nevezhetjük hozzáadott értéknek is – adhatnak a munkavállalóknak, ami szinte egyedülálló, ez pedig a jelenlegi feszes munkaerőpiacon mindennél fontosabb. A work-life balance nem csupán egy szlogen, hanem a néhány kattintással tervezhető hétköznap.

Terveznek akvizíciót vagy eladást?

– Az IMMOFINANZ egyik legfontosabb piaca Magyarország, amely a teljes ingatlan-portfóliónk több mint 12%-át teszi ki. A kiskereskedelmi és az irodai befektetésekre fókuszálunk, és hosszú távú magyarországi befektetőként továbbra is befektetünk az ingatlanjainkba, hogy azok az üzleti életben elvárt legmagasabb színvonalúak maradjanak. Természetesen folyamatosan értékeljük a lehetséges akvizíciós lehetőségeket. Jelenleg a bővülés és a magas szolgáltatási színvonal fenntartása van napirenden. Tavaly két kiskereskedelmi parkot vásároltunk, amelyeket STOP SHOP-okká alakítottunk át.

Tudom, hogy szeret olvasni, ki a kedvenc szerzője?

– Kurt Vonnegut, Ray Bradbury, Steven Saylor, Jo Nesbø, Stanisłav Lem teljes életművét ismerem és szeretem. Nagyon fel tudnak tölteni, de csak akkor, ha egyben elolvashatom őket, az elalvás előtti néhány oldal nálam nem játszik. A szabadságom alatt viszont falom a könyveket, a családom bölcs türelemmel tolerálja, hogy apa olyankor megszűnik jelen lenni, és valahol egy párhuzamos univerzumban létezik.