- Mik a GTC Hungary idei tervei?

- Folyamatosan fejlesztjük a meglévő irodaházainkat, innovatív megoldásokat vezetünk be, és nagy gondot fordítunk az irodaházak környezetének szépítésére is. Számunkra egyértelmű, hogy egy minőségi irodaház többféle funkciója van; az a célunk, hogy az ott dolgozók ne csupán munkahelyként tekintsenek rá, hanem egy olyan kellemes közegként gondoljanak rá, ahol a napjaik nagy részét minőségi környezetben tölthetik el. Ahova jó elindulni reggel. Új terveink között szerepel a Váci út és a Dózsa György út sarkán a 29 ezer nm-es Pillar irodaház kivitelezése. Másik kiemelt projektünk a nemrégiben vásárolt, a Váci úti Center Point melletti telken készülő irodaház koncepció terveinek kidolgozása. Az előzetes tervek szerint az oda tervezett irodaházunk kb. 39 000 nm-es lesz.

- Jól értem, a Pillar projekt kivitelezése már idén elindul?

- Igen, idén elkezdjük a fejlesztést, már több nagyobb bérlővel tárgyalunk.

- A konjunktúrának köszönhetően egyrészt most nagyon jó bérbeadónak lenni, másrészt elég komoly mértékben emelkedtek az építőipari kivitelezési költségek. Hogyan kezelik ezt a helyzetet?

- A kivitelezési költségek emelkedésével minden kivitelezőnek meg kell küzdeni, ugyanakkor a bérlőknek is nagy kihívást jelent, hogy olyan minőségi és megbízható irodát találjanak, amely minden igényüket kielégíti. Tapasztalataink szerint a munkaadók hajlandók esetenként akár többet is fizetni az olyan munkakörnyezetért, amelynek komoly munkaerőmegtartó szerepe van. Nem csak az építőipar, de a munkaerőpiac is feszített, így egyre nagyobb szerep jut a nem pénzbeli ösztönzőknek a munkaerő megtartásában, a fluktuáció csökkentésében. Mindez a minőségi irodaépületeket fejlesztő cégeknek kedvez. A GTC is profitál ebből a tendenciából.

- Kicsit konkrétabban, hogyan változtak az elmúlt időszakban a bérlői igények? Mi az, ami előtérbe kerül a bérlőkkel folytatott tárgyalások során?

- Ahogy említettem, egyre hangsúlyosabb az a bérlői igény, hogy minőségi munkakörnyezetben dolgozzanak.  Emellett komoly fókuszpont lett a zöld- és innovatív megoldások megléte, illetve alkalmazása. Továbbra is fontos a lokáció, de manapság a zöld minősítések birtoklása valódi plusz pontnak számít bérlői szemmel: a kellemes munkakörnyezet kialakításakor a természetes anyagok használata is a nívós belső terek kialakításának alappillérei közé tartozik, akárcsak az irodaház környezetében kialakított zöld területek ápoltsága. Kiemelkedően fontos szempont a rekreációs környezet az irodaházban és az irodaház környékén, valamint a széleskörű szolgáltatások igénybevételének lehetősége.

- Meglátásuk szerint meddig tart a konjunktúra?

-  Az elmúlt időszak alapján úgy látjuk, hogy a növekedés két évig még biztosan folytatódik, és továbbra is a pozitív tendenciák lesznek jellemzők a hazai piacon.

- A GTC a régió több országában is jelen van. Mekkora súlya van a portfólión belül a magyar piacnak?

- Lengyelország után a budapesti terület a legfontosabb. A tulajdonosok látják, hogy ez egy jó piac, hisznek abban, hogy ez a növekedés fenntartható, hiszen egy fantasztikus GTC csapat viszi a magyarországi portfóliót. Az irodaházainkra mindig pozitív visszajelzések érkeznek, mind tulajdonosi, mind bérlői oldalról, és azt hiszem, nem szerénytelenség kijelentenem, hogy ez nem véletlen: a meglévő bérlőinkkel való jó kapcsolat mindig is kulcsfontosságú volt a számunkra.

 

Rozsnyai Gábor, Irodakereso.info