-    Milyen terveik vannak az idei évre, illetve milyen fontosabb tranzakcióik voltak eddig?

-    Elsősorban vagyonkezelési feladataink vannak, szeretnénk megtartani a portfóliónk közel teltházas bérbeadottsági szintjét, sőt, a további növelésre is reális esélyünk van, bár a jelenleg rendelkezésre álló kevés üres irodaegységünk mellett jelentősen csökkennek az új bérbeadásra vonatkozó opciók. Több kiemelten fontos meglévő bérlőnkkel tárgyalunk szerződéseik meghosszabbításáról, így a szerződéskötéseink tekintetében kiemelkedő évre számítok.

-    Hogyan változtak az elmúlt években a bérlői elvárások, mi az, ami ma már elengedhetetlen?

-    A folyamatban lévő bérbeadásainkhoz kapcsolódóan jelentős vállalásokat teszünk épületeink fejlesztését illetően, ugyanis alapelvárás az, hogy az ingatlanok teljesen üzembiztosan és a mai elvárásoknak megfelelő esztétikummal tudják szolgálni a bérlők működését. Több épületünknek új belső dizájnt biztosítva, jelentős gépészeti, elektromos és egyéb beruházásokkal emeljük és stabilizáljuk az alapszolgáltatások minőségét. Beavatkozásaink sosem rövidtávú célt, hanem mindig hosszútávú, fenntarthatóságot eredményező állapotot céloznak meg.

-    Ha már a hosszú távot említi, mit gondol, meddig tart idehaza a konjunktúra? A CA Immo nemzetközi piaci szereplő, milyen a helyzet a régióban? Egyáltalán van értelme Budapest összehasonlításának mondjuk Prágával?

-    Középtávon nem látom értelmét összehasonlítani Budapestet Prágával vagy Varsóval, a két versenytársunk alapvető gazdasági megítélésében előttünk jár, Varsó dinamikája és fejlődése pedig kettejük közül is kiemelkedő. Mindkét város közelebb áll a nyugat-európai ingatlanpiac megítéléséhez, mint mi. Ennek ellenére a budapesti ingatlanpiac nagyon szépen alakult az elmúlt két évben, és azt prognosztizálom, hogy csökkenni fog az árazásbeli különbség a hazai hozamok további csökkenésével és a bérleti díjak növekedésével. Van ugyan kínálat, de ennek mértéke nem túlzó, így a bérleti piac kiegyensúlyozottan tud nőni, a befektetési piac pedig továbbra is keresni fogja a megfelelő termékeket, melyekért hajlandó lesz jó árat fizetni.

-    Korábban azt nyilatkozták, hogy „folytatni szeretnénk a közös területek felújítását az új dizájnkoncepciónk mentén”. Hogy áll most ez a munka?

-    City Gate irodaházunk modernizációja a közös területeinek teljeskörű felújításával hamarosan a végéhez ér, ezen kívül a tavalyi évben változtattunk a II. kerületi Víziváros Office Center recepcióján. Hamarosan indul a Bartók ház fogadóterének átalakítása, év elején látványosan felújítottuk az R70 éttermét, és ez vár további három irodaházi éttermünkre is. Egyik épületünk parkra néző vendéglátóipari egységében egy várhatóan nagy népszerűségnek örvendő kávézót tervezünk létrehozni. Ez is része annak a koncepciónknak, mely szerint a CA Immo által vagyonkezelt irodaházakban a well-being-et is támogató, kellemes környezet biztosítunk a bérlőinknek.

 


Irodakereso.info