- Az irodapiacon a pandémia hatása miatt nem hogy öt évre előre, de még 12 hónapra is nehéz tervezni, ezért a bérlők olyan megoldásokat keresnek, amelyek rugalmasak, könnyen és gyorsan variálhatóak. Eljött a flex office szolgáltató New Work ideje?

- Több trend érvényesül egyszerre. A legnyilvánvalóbb, hogy a járvány miatt az emberek részben vagy teljesen otthonról dolgoznak. Az irodaház egy része üresen áll, még abban az esetben is, ha az adott céget nem érintette a pandémia miatti visszaesés. A home office mára széles körben elterjedt. Azok a cégek, amelyek az elmúlt években írtak alá szerződéseket irodaterületre, most megpróbálják az üresen álló szinteket albérletként bérbe adni. Így létrejött egy árnyékpiac, amelynek meglepően nagy a kiterjedése, és ahol a „rendes” piac alatti áraknál harminc-ötven százalékkal alacsonyabb árszintek a jellemzőek. Ennek nyilvánvalóan nagyon erős hatása van a piac egészére. A hírek szerint a Telekom 15 ezer négyzetmétert készül visszaadni a székházát fejlesztő Wingnek, és a Raiffeisen is újragondolja a korábban bejelentett igényét. Visszatérve a kérdésére: elméletben ez számunkra akár kedvező is lehetne, de a bérlők nálunk sem nagyon jelentkeznek. 2021 júniusára valószínűsíthető, hogy a most piacra kerülő oltásoknak érdemi hatása lesz a gazdaságra, vagyis a cégek egyelőre eddig az időpontok terveznek előre. A nagy cégek nagyon óvatosak, kivárnak, halasztják a döntéseiket. Örvendetesen sok kis- és középvállalati bérlőnk van, de ők összességében nem tudják kompenzálni a nagyok visszaesését.

- Mindeközben gőzerővel megy előre az irodapiac digitalizációja.

- Ez a digitalizációs trend nem függ össze az előző kérdésben foglaltakkal, vele egyszerre, párhuzamosan történik. A digitális menedzsment lehetőségeinek köszönhetően a partnereink az irodákat még könnyebben és biztonságosabb módon tudják a használni. Biztos vagyok benne, hogy aki a közeljövőben nem tud ilyen megoldásokat kínálni, az elveszti az ügyfeleit.
 

- Az irodapiac digitalizálása az elkerülhetetlen jövő?

 - Igen, ez valósággá válik, és a változások mostantól gyorsabban valósulnak meg, mint valaha. Eddig a technológiai megoldások elsősorban a területeink kezelésére összpontosítottak. Most, a COVID-19 miatt teljesen új igények merülnek fel a bérlőkkel való kommunikáció terén. Ennek könnyen kézzelfogható eleme az olyan applikációk megjelenése, amely a mobiltelefonra telepítve, QR kóddal nyitja a bérelt terület, a rendszámfelismerő rendszer automatikusan emeli a sorompót a mélygarázsban. A lift is „tudja”, hogy ki melyik szintre megy, mint ahogy a tárgyalók foglalása, IT szolgáltatások megrendelése és a futárok értesítése is ebben az appban fut össze. Minden szolgáltatás egy helyen összpontosul. A mi appunkban a gyors problémamegoldás érdekében un. ticket rendszer segítségével lehet jelenteni az esetleges problémákat. Mindez érintésmentesen, gyorsan és hatékonyan történik. Tehát az intelligens app a beépített kommunikációs felületén keresztül segít korlátozni a fizikai kapcsolatot a bérlők és az üzemeltető képviselői között, miközben az alkalmazás révén mégis növeli a kommunikáció hatékonyságát.

- Tegyük fel, hogy sikeres lesz a védőoltás. Visszatérnek a kövér esztendők?

- Minden zivatar után napsütés jön, de azt gondolom, hogy a pandémiás helyzet enyhülésével a recesszió esélye nem lesz kisebb. A bezárt belvárosi boltok és éttermek újranyitnak majd, de a fellendülés nem lesz olyan gyors és erőteljes, ahogy a média egy része azt sugallja. Budapesten jelenleg 400 000 négyzetméter irodaterület áll rendelkezésre; további 600 000 négyzetméter építés alatt áll, míg a teljes irodaterület körülbelül 3,8 millió négyzetméter. Ha vissza is térünk az irodákba, ez a nagyságrend túl nagy ahhoz, hogy felvegye a piac. Ha jövő októberben újra beszélgetünk majd, 20% körüli üresedési rátáról fogunk beszélni, ami hasonló érték ahhoz, amit a legutóbbi válság kapcsán egyszer már átéltünk. Semmi sem lesz a régi: egyrészt a social distancing miatt nagyobb távolságra lesz szükség az egyes munkaállomások miatt, ami extra területi igényt is jelenthetne, ám a dolgozók egy része rotálva, vagyis felváltva, hetente 2-3 napot fog bent tölteni a „rendes” munkahelyén, a fennmaradó feladatait home office-ból fogja végezni. Másrészt csak a legjobb műszaki felszereltségű irodaházaknak lesz esélye; azoknak, amelyekben például hatékony a levegőcserélő és szűrőrendszer. A pandémia, mint a társadalom közös rossz élménye megjelenik az irodaházakkal kapcsolatos elvárásokban is: az informatikából ismert firewall fogalma hamarosan kiterjed a higiéniás területre is, és az irodaházakban dolgozók nem akarják, hogy idegenek bukkanjanak fel a munkaterületükön. Mindannyian másképpen akarjuk fogadni a vendégeket, másképpen fogunk konferenciát tartani, és másképpen szervezzük a munkát. A régi épületeket egyszerűen túl drága lenne átalakítani mindezen követelményeknek.

- Vagyis a rugalmasan alakítható, digitálisan és érintésmentesen irányítható irodáké a jövő?

- Ha úgy érti a rugalmast, hogy a kínált területre, a szolgáltatásokhoz való hozzáférésre és az irodai menedzsmentre egyaránt vonatkozóan, akkor igen. A digitalizáció következtében a megosztáson alapuló hódítja meg gazdasági élet jelentős részét. Ezért hoztuk létre a workcloud24 Zrt. nevű céget. Ez egy olyan spin off vállalkozás, amelynek keretében a legjobb tehetségeket alkalmazzuk digitális rendszerek fejlesztésére az irodaterületek kezelésére. Egy olyan platformot alkotunk, amely a normál irodatereket rugalmas irodaterekké alakítja, és amely egyben munkaerő-menedzsment eszköztár a digitális irodai bérletnek köszönhetően.

- A New Work Budapestről indult, most mégis úgy tűnik, hogy inkább a lengyel piacra koncentrálnak. Miért?

- Egyszerűen a piac mérete miatt. Lengyelország négyszer akkora, mint Magyarország, és 7 olyan nagyváros is van, ahol fejleszteni érdemes. Jövőre a régiónkban működő irodáink számát 18-ról 30-ra fogjuk emelni, amiből hét vagy nyolc lesz Lengyelországban, egy-kettő Csehországban, és ugyanennyi itt, Budapesten.

 

Irodakereso.info