-Lassan két évtizede dolgoztok a magyar piacon. Honnan indultatok, hol tartotok most, és mi volt az eddigi mélypont, illetve melyek a legnagyobb sikerek?

- 2001-ben kért fel a Volksbank leányvállalata, az Immoconsult, és egy Magyarországon jelentős ingatlanportfólióval rendelkező magánbefektető, hogy a GVA hálózatot bővítve indítsunk el egy ingatlantanácsadó céget. Azóta nagyon sok projektet végig vittünk már, megértük többször is az ingatlanpiac negatív és pozitív változásait. Az irodapiac meghatározó szereplőjévé nőttük ki magunkat. Közel 100 kihívásokkal teli projekten dolgoztunk szerte a városban, számos neves tranzakciót zártunk le mind a Belvárosban, a Váci úton, Dél-Budán és kevésbé bevett lokációkban. Nevünkhöz fűződik a Premier Outlets bérbeadása és értékesítése, a lakóingatlan boom idején számos nagyobb, több száz lakásos projekt értékesítése. A kezdetektől visszük az Office Garden Irodapark bérbeadását, ami az elmúlt évtizedben szépen bővült és kedvelt lokációvá vált. A cég történetének második legnagyobb irodapiaci tranzakcióját tavaly zártuk le. Rendkívül rövid idő alatt tető alá hoztunk egy több mint 16 000 m2-re vonatkozó irodabérleti megállapodást a thyssenkrupp Components és a South Buda Business Park tulajdonosa között.

- Az egyik szakterületetek a bérlőképviselet: miként változtak/változnak a bérlői igények? Hogyan reagálnak a bérlők a bérleti díjak emelkedésére?

- A bérlők igényei nem változtak jelentősen az elmúlt időszakban, továbbra is szebb és jobb irodát, kedvezőbb bérleti feltételeket szeretnének elérni. A lehetőségeik azonban korlátozottak, sokkal kisebb mozgásterük van, mint korábban és új kihívásokkal is meg kell birkózniuk. A bővülési igények kiszolgálása szinte lehetetlen a budapesti irodapiacon, ami újabb és újabb stratégiák kidolgozására kényszeríti a bérlőket. Ma már nem az a probléma a cégek számára, hogy nem egy szinten helyezkednek el, hanem az, hogy szétszórtan, több épületben, ami gyakran fennakadást okoz a mindennapi operációban. A bérleti díjak növekedése nem új jelenség, a döntéshozók jelentős százaléka tisztában van az elmúlt évek trendjeivel, az igazi kérdés mindig az, hogy milyen méretű bérletidíj növekedést kell elfogadniuk.  

- Említetted az Office Gardent. Hogy áll a negyedik ütem fejlesztése?

- Az Office Garden IV építése remekül halad, tartja az ütemtervet. Az építési munkálatok már az első emeletnél tartanak. A park egyre népszerűbb a bérlők körében, a közelmúltbeli infrastruktúra fejlesztések jót tettek a parknak. Az 1-es villamosnak és a 4-es metrónak köszönhetően minden irányból könnyebb és egyszerűbb a park megközelítése. Az irodapark környezet, az elérhető szolgáltatások és a további bővülési lehetőség az V. fázisban komoly versenyelőnyt jelent az Office Garden számára. Mi időközben már teljes erőbedobással dolgozunk azon, hogy megtaláljuk a megfelelő bérlőket. A tárgyalások jól haladnak, az első szerződések hamarosan aláírásra kerülnek.

- Meddig tart az ingatlanpiaci konjunktúra?
2018-ban és 2019-ben is kiváló évet zárt a budapesti irodapiac, mindenki nagyon pozitív és optimista képet festett a budapesti irodapiacról, olyan fejlesztők is megjelentek, akik eddig nem voltak jelen Magyarországon, illetve olyan fejlesztők kezdtek irodafejlesztésben gondolkodni, akik eddig nem voltak érdekeltek ebben a szegmensben.  Jelenleg a konjunktúra ciklus tetején állunk, a korábbi gazdasági előrejelzések lassulást vetítettek előre, de a koronavírus világméretű járvánnyá növekedése várhatóan komoly gazdasági hatással lesz minden szektorra. A turizmus és vendéglátás esetében azonnali a hatás, az ingatlanpiacon azonban ez késleltetetten fog jelentkezni a bérleti szerződések ciklikussága miatt. A befektetési piac sokkal hamarabb és érzékenyebben fog reagálni a negatív trendekre.

- Hogyan változott az újra tárgyalások, illetve az új, „előzmény nélküli” szerződések aránya?

- A budapesti irodapiacon 2019-ben ismét elkezdett látványosan emelkedni a szerződés-hosszabbítások aránya. A tavalyi év során a teljes bérbeadási volumen 47%-át ezek a szerződéstípusok tették ki, utoljára 2014-ben volt ilyen magas ez az arány. Úgy gondoljuk, hogy a következő években ez az arány ismét magas szintet fog elérni. Az elérhető területek korlátozottsága miatt a vállalkozások számára nem nagyon van mozgási alternatíva, nem minden cég tud 1,5 vagy 2 évvel korábban leszerződni egy jövőbeli területre így a szerződés-hosszabbítás egy sokkal reálisabb stratégia. Még mindig erős az igény a vállalkozások részéről a megújulásra, növekedésre, de lehet ez a trend most megfordul ...

 

Irodakereso.info