– Ha jól értem, a Berlini Park által kínált szolgáltatás lényege a laborbérlés? A facebook profiljuk szerint a Berlini Park kiadó laborokat, irodákat, raktárakat kínál biológiai, kémiai, agrokémiai, állattani, kozmetikai, gyógyászati, kísérletek végzéséhez. Ki a célcsoport?

– Minden olyan cég, amely kutatási tevékenységet végez, legyen az kémiai, biológiai, elektronikai, analitikai, kozmetikai, aromás, és állatkísérlet, valamint minden más kutatást végző cég számára, amelynek fontos, hogy tevékenységével ne okozzon problémát egy normál irodai környezetben. A felsorolt tevékenységek járnak bizonyos illatokkal – pl. a fermentációs szagokat nem szeretik a kémiai tevékenységet végzők, és ugyanez fordítva is érvényes. Az állatkísérletek is járnak szagokkal, a kozmetikai cégeknek is jellegzetes az illatuk (ha elmegyünk egy LUSH bolt mellett, már be is azonosítottuk), és ezek a termékek a gyártási vagy a csomagolási folyamatban még intenzívebben érezhetőek). Fontos, hogy a kutatással foglalkozó cégek könnyebben kapnak nálunk működési engedélyt – pl. NÉBIH, ÁNTSZ és egyéb engedélyeket –, mivel ez a terület korábban a Gyógyszerkutató Intézeté volt. Az elmúlt évtizedek alatt több ezer szabadalom került ki a területről. A Berlini Park egy közösség, ahol otthon érzik magukat a kutatók.  

 – Van Magyarországon versenytársuk?

– Van néhány kisebb konkurensünk, akik labortevékenységre adnak ki területet, de a 24.000 m²-es Berlini Parkhoz hasonló komplexum csak egy működik, amely cég új épületek felépítésével, magas szolgáltatási színvonallal és megjelenéssel nem konkurálhatunk a mi 70-es években épült épületegyüttesünkkel, de a bérleti díjaink és az üzemeltetési költségeink sem azon a szinten vannak. A mi bérlőink azt szokták mondani, hogy hozzánk dolgozni járnak és nem reprezentálni. De azt hiszem, nincs miért szégyenkeznünk: nézzen körül, a Parknak nagyon kellemes hangulata van az ősfás környezetnek köszönhetően.

– Kik a befektetők?

A Berlini Park egyik befektetője, az AUTÓKER már 1949 óta ismert, mint autó- és alkatrész kereskedelmi óriásvállalat. Már akkoriban is jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezett. A rendszerváltozást követő privatizáció idején ebben az ingatlanvagyonban látott fantáziát egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó külföldi cégcsoport, és 2000-ben megvásárolta a veszteséges vállalatot. A cég vezetése csak az ingatlanvagyont tartotta meg, a raktárépületeket felújította és hasznosította, a vállalat egyéb tevékenységeit értékesítette, megteremtve ezzel az első beruházások anyagi hátterét. A cég profilja ettől fogva a lakó- és ipari ingatlanok fejlesztése lett.
 A Berlini Park másik befektetője a TRIHOLDING Kft. budapesti székhelyű ingatlanfejlesztő vállalkozás. Tagjai több mint 15 éve aktív szereplői a közép-kelet európai piacoknak, valamint a budapesti ingatlanpiac úttörőiként is ismertek.
A befektetők már megvalósított fejlesztései között számos, különböző méretű kereskedelmi területtel kombinált lakóingatlan projektet találunk, kezdve az 50 lakásostól az 1.500 lakásosig, több mint 280,000 négyzetméter megépített összterülettel. A fejlesztők egyúttal számos jövedelemtermelő ingatlan (logisztikai központ, irodapark) tulajdonosai is.

– Hogyan látják a piacot, illetve ezt a szegmenst?

– Optimista vagyok. Úgy látom, hogy a meglévő partnereink erősödnek, többen is jelezték bővítési szándékukat, ebből két cégünk egyaránt 500 m²-rel. A hozzánk beérkező megkeresésekből tudjuk, hogy közép-európai cégek is nyitottak arra, hogy magyarországi laborterülettel bővüljenek.  Újabb területek felé is nyitunk, így a gyártásra alkalmas épületeink is gazdára találhatnak.

– Milyen terveik vannak a közeljövőre nézve?

– Folyamatosan alakítjuk át laborterületeinket és a közös használatú területeinket is. Az elmúlt években több ezer m²-t újítottunk fel. Van olyan terület, amelyet a bérlő igényeinek megfelelően alakítottunk ki, és volt olyan, amely kialakítás után pár hónapon belül bérlőre talált. Jelenleg két 500 m²-es laborrész kialakításán dolgozunk. Tervezzük az egyik épületünk lebontását, és helyén új épület megépítését, amely olyan új bérlőket jelenthet számunkra, akik eddig nem gondolkoztak a Berlini Parkban. A jövő év azért is fontos lesz a számomra, mert homlokzati felújításokat is tervezünk, mely nagymértékben meg fogja megváltoztatni a rólunk kialakult képet. A bérlők szeretik a Berlini Parkot, de azt hiszem, az új megjelenés mindenkinek jobban fog tetszeni.

– Úgy tudom, hogy különleges kívánságokat is meg tudnak valósítani.

– Igen, ez így van, speciális igényeket is kiszolgálunk: hosszú távú szerződéskötés esetén készek vagyunk légkezelő- vagy vegyifülke vásárlásra, nitrogén-, vákuum- és sűrített levegő csövezésének kiépítésére, víztisztító rendszer kiépítésére, és még sorolhatnám a bérlők lehetséges elvárásait. Az épületeink többségében kiépített elszívó- és vákuumrendszer van, van olyan épületünk, ahol a légkezelő is rendelkezésre áll kiépített gépészettel, ezek a területek modernizáció után csak a bérlőire várnak. Egyetlen kívánságot nem tudunk teljesíteni: az eszközállomány beszerzése továbbra is a bérlők feladata marad.

 

Irodakereso.info