-    A budapesti irodapiacon emelkedik az üresedési ráta, miközben a Víziváros Office Center 100 %-osan bérbe adták. Hogyan sikerült ezt elérni?

-    Gyarmati Éva: Az irodakeresők szempontjai között továbbra is az egyik legfontosabb tényező egy irodaház lokációja, s a Víziváros Office Center ebből a szempontból is egyedülálló. Kiváló helyen, remek közlekedés mellett, megannyi szolgáltatással övezve érhető el. Ugyanígy a tulajdonos rugalmassága is sokat számít, valamint az, hogy kis ügynökségként mi kiemelt figyelmet tudunk fordítani egy-egy ház képviseletére. A megbízás elnyerését követően a házat, s annak lehetőségeit mihamarabb kiismertük, s egy kivétellel saját ügyfélkörünkben találtunk bérlőket az üres területekre. A Duna House aláírásával érte el az épület a 100%-os bérbe adottságot, akikkel már azelőtt együtt dolgoztunk, hogy a VOC-ra kizárólagosságot kaptunk volna.

-    Miként látják, mit keresnek a bérlők, hogyan változtak az elvárások az elmúlt néhány évben?

-    Makkai Zsuzsanna: A bérlők elsősorban a rugalmasságot keresik, a terület méretét és a bérlet időtartamát tekintve egyaránt. Ugyanígy felértékelődött a tulajdonos rugalmassága, rövid válaszideje, konstruktív hozzáállása is. A cégek a hibrid munkavégzés okán sok esetben már kisebb, hatékonyan variálható, jó műszaki tartalmú területeket keresnek, ahol adott négyzetméteren akár egy későbbi bővülést is kezelni tudnak a terület nagyságának növelése nélkül. A parkolóhelyek számosságának fontossága cseppet sem csökkent az évek alatt, e tekintetben is remekül áll a VOC.

-    A Covid, illetve az annak következtében elterjedt home office-nak köszönhetően a bérlők nagyobb rugalmasságot várnak el a bérbeadóktól, akik viszont szeretnének ragaszkodni az ötéves szerződésekhez. Hogyan lehet ezeket a szempontokat közös nevezőre hozni?

-    Makkai Zsuzsanna: Mindkét fél célja a megegyezés, s a hosszú távú megoldás biztosítása. Ez ugyanúgy szolgálja a bérlői érdekeket is, nem csak a bérbeadó részéről elvárás. A bérlői biztonságérzet elérése érdekében azonban szükség van néha felmondási opciók beépítésére a szerződésbe, még akkor is, ha ezek valamiféle „büntetéssel” járnak. A „büntetés” mindkét fél számára megfelelő mértékének eltalálása azonban kulcskérdés lehet egy-egy ügyletben, s ehhez a szakmai moderálás elengedhetetlen.

-    Ha egy mondatban kellene összefoglalni, hogy mi számít ma slágerteméknek, hogy hangozna?

-    Makkai Zsuzsanna: Egy jó közlekedés mellett lévő, rugalmasan osztható területekkel bíró, elegendő parkolóhellyel rendelkező, jól benapozott irodatereket biztosító irodaház. A VOC ilyen.

-    Az Office Service egy kis iroda. Miként látja a helyüket a piacon? Specializálódtak? A rugalmasság mellett miért érdemes Önöket választani?

-    Gyarmati Éva:: Az Office Service proaktívan, megoldás fókuszúan tud működni, odafigyelve a Megbízó, Ügyfél egyedi igényeire. Azzal, hogy a kapacitásainkat a lehető leghatékonyabban tudjuk elosztani, kiemelt figyelmet tudunk fordítani a nem szokványos megoldást igénylő projektekre, megbízásokra is, értéket teremtve ezáltal a megbízónak és az ügyfélnek egyaránt. Klasszikus eset, hogy VOC-ra való kizárólagos megbízásunk elnyerésének is záloga volt a proaktivitásunk, melyet az FLE (tulajdonos) házaira, s a Víziváros Office Centerre korábban tanúsítottunk.

-    Makkai Zsuzsanna: Mi hiszünk benne, hogy az ügyfeleink nem a névjegykártyánkon szereplő cégnév miatt dolgoznak velünk, hanem a megtapasztalt teljesítmény és szakmai hozzáértés miatt. Specializálódni szándékosan ugyan nem akartunk, de egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy olyan tulajdonosok keresnek meg bennünket az együttműködés lehetőségével a házuk/házaik bérbeadását illetően, akik termékei között találhatóak valamilyen szempontból unikálisnak számító irodaházak, amelyek piacát a bérbeadás előtt részletesen meg kell ismerni, s proaktívan felkeresni a potenciális bérlőket. Nem várhatunk a beeső megkeresésekre.

-    Idén lettek ötévesek. Elégedettek? Hol látják magukat öt év múlva?

-    Gyarmati Éva: Valóba, az Office Service idén lett 5 éves, s folyamatosan növekvő bevétele, ügyfelei ill. megbízói számának sokszorozódása is jelzője annak, hogy szükség van egy rugalmasan alkalmazkodni, „dobozon kívül” is gondolkodni képes tanácsadó cégre a budapesti irodapiacon. Nem célunk a bérbeadói megbízások halmozása, de minden ilyen együttműködésünkben „odatesszük” magunkat, hogy a Vízivároshoz hasonlóan gyors eredményeket érhessünk el.


Irodakereso.info