-    Hogyan érintette a vírus a CPI csoportot? Mi az, ami terv szerint halad, és mi az, amit újra kellett gondolniuk?

-    Ez egy rendkívül összetett kérdés. Mivel a CPI portfóliója Magyarországon és regionálisan is több szektort ölel fel, ezért a jelenlegi helyzetnek részben közvetlen, részben közvetett hatásai vannak. Gondolom, ahhoz nem kell sok magyarázat, hogy a hotelek bevételtermelő képességét, illetve a kiskereskedelmi egységek cash-flow teljesítményét drasztikusan érintette a covid-19. Ugyanakkor az iroda-, és logisztikai épületek ingatlangazdálkodási mindennapjait is felforgatta a járvány helyzet. Bár bevételi szempontból ezek a területek valamivel kevésbé instant módon reagálnak, az operatív menedzsment igényük azonban gyakorlatilag ugyan olyan mértékben emelkedett, mint más ágazatokban. Magyarul rengeteg a munka, hiszen az épületek mindennapi működtetését továbbra is biztosítanunk kell, miközben a bérlőkkel való kommunikáció nagyságrendekkel több időt és energiát igényel.

-    Mondhatni, mindent újra kell tervezni?

-    A fókusz pillanatnyilag teljes mértékben a mindennapi problémák megoldásán és a károk enyhítésén van. Így egyelőre még korainak érzem megvonni a mérleget a vírus helyzet előtti tervek tekintetében. Bízom benne, hogy a kicsit talán rezisztensebb iroda-, és logisztikai portfóliót érintő legfontosabb céljainkról nem kell középtávon lemondanunk.

-    Hogyan valósul meg ez a gyakorlatban? Mik a konkrét terveik 2020-ra?

-    Cégszinten a helyzet stabilitásának megőrzése a cél, illetve egy, a megváltozott körülmények között is fenntartható mindennapi működési modell kialakítása az épületeinkben. Iroda-, és logisztikai szektor szinten a kiviteli-tervezés alatt álló New Age Irodaház ütemezés szerinti folytatásával tervezünk, és nem mondtunk le az Airport City logisztikai parkunk soron következő épületének megvalósításáról sem.

-    Visszatérve az első kérdésre, kijelenthető, hogy az iroda-, és logisztikai szektor – legalábbis a CPI életében - „ellenállóbb”?

-    Jelenlegi tudásunk alapján úgy tűnik, hogy igen. Egyrészt a konkrét kormányzati intézkedések kevésbé érintették a bérlők nagy részének üzletmenetét. Másrészt a bérlőink többsége nemzetközi hátterű, úgynevezett „blue-chip” vállalat, akik az átmeneti nehézségeket jobban tudják tolerálni a méretük és a pénzügyi hátterük révén. Ugyanakkor árnyalja kicsit a képet, hogy vannak olyan iroda és raktár felhasználók is, akik direkt kitettséget szenvedtek el, mint pl. a jegyértékesítés vagy mondjuk egy országos kiskereskedelmi hálózat központi raktárbázisa.

-    Nézzünk egy kicsi előre! Melyik városrészben látnak jelentősebb fejlesztői potenciált?

-    Az iroda-fejlesztői potenciált mostanra leginkább az elérhető fejlesztési területek száma határozza meg, ami egy rendkívül szűk keresztmetszet. Mivel a korábban jelentős volument biztosító, legnagyobb alpiacon, a Váci úton lassan elfogynak a fejlesztési lehetőségek, így a figyelem még inkább a már eddig is népszerű és jól teljesítő dél-budai övezet felé fordul, illetve olyan eddig másodlagos lokációnak számító területek irányába, mint a Hungária körút. A logisztikai szektorban a fejlesztési területek elérhetősége kevésbé szab határt.

-    Miként értékelik, hogy a befektetők körében egyre markánsabb a hazai tőke aránya?

-    Részemről ezt egy alapvetően természetes és kedvező folyamatnak tartom, ami az ingatlanpiac „érettségének” is tekinthető.

-    Miként változtak a bérlői elvárások az utóbbi néhány évben? Mire tanácsos odafigyelni a jövőre tekintve?

- Az elmúlt évek változásai az egyre bővülő szolgáltatásokról szóltak az irodapiacon. A jelenlegi helyzetben az igazi kérdés számomra az, hogy a vírus elleni védekezés milyen mértékű változásokat hoz majd, és nem csak a felhasználói igényekben, de akár az építési-, és tervezési előírásokban. Mostanra már közhellyé vált, hogy „semmi nem lesz ugyan olyan, mint a járvány előtt!”, mégis teljes mértékben helytálló az ingatlanszakma valamennyi területén. Abban azonban biztos vagyok, hogy mint eddig valamennyi kihívásra, a jelenlegi helyzetre is megadjuk azokat a kreatív szakmai válaszokat, melyek tovább erősítik a CPI piaci pozícióját.

 

Irodakereso.info