-  Hogyan reagáltak/reagálnak a fejlesztők a „Covid-jelenségre”?

-  S.A.: Sok a bizonytalanság; a folyamatban levő fejlesztések nem álltak meg, újonnan viszont nem nagyon indultak projektek.

-  P.T.: A már elindult fejlesztések zajlanak. Ugyanakkor az is igaz, hogy az új fejlesztések esetében csak biztos előbérleti szerződések birtokában tudnak elstartolni a konkrét kivitelezési munkák. Azt gondolom, hogy egy ideig erre kell felkészülniük a fejlesztőknek.

-  Mindezek tükrében miként változtak a bérlői elvárások?

-  S.A.: Nagyobb a bizonytalanság, egyre erőteljesebb hangsúly van a Health&Safety-n.    

-  P.T.: Albérleti opciók már nagy számban érhetőek el a piacon. A nagy bérlők igyekeznek albérletbe adni nem használt területeiket. Vannak olyanok is, akik a bérelt területük nagyságát átmenetileg lecsökkentik, sokan az operációjuk egy részét home office-ban helyezik el. A szerződéseket inkább többször is meghosszabbítják rövidebb időszakokra, de nem költöznek ki, ugyanakkor bérleményen belüli átalakításokat végeznek, hogy megfeleljenek az aktuális biztonsági előírásoknak.

-  Miként alakult az Eston első féléve?

-  S.A.: Büszkék vagyunk rá, hogy megnyertük a BudaPart üzemeltetését, ugyanitt több sikeres tranzakciót is zártunk. Újabb bérlőképviseleti megbízásokat fogadtunk el, és fokoztuk retail jelenlétünket is, ahol ugyancsak sikerült több tranzakciót is zárni. Az ügyfeleink kérésére ózonos fertőtlenítést is végzünk, erre fokozatosan növekvő igény jelentkezik a piacon.

-  P.D.: Csak felsorolásszerűen: a PM területén megbízásokat nyertünk el a BudaPartra és a LigetCity-re vonatkozóan. Projectmanagement terén kifejezetten hosszú az eredménylistánk: NR1 Fitness, Metlife és a Fővárosi Törvényszék új helyiségeinek átadása (BSQ), Idemia (BOP), Ifua (BudaPart), Tesco felújítás (Bécsi út), Népszava, Richter (KÖKI),  KIKA), valamint LIDL iroda és raktár (Üllő).

-  Milyen tapasztalatokat szereztetek a Design&Build szolgáltatással?

-  P.D.: A piac lelassult a projekt jellegű munkák terén, a megbízók inkább kivárnak, érezhető némi bizonytalanság. Ezért az ESTON is ajánl a piaci helyzetnek megfelelő újratervezési szolgáltatásokat, melynek részeként megvizsgáljuk a meglevő ingatlanhasznosítást és az új trendeknek megfelelően áttervezzük (home office, IT infrastruktúra, stb.). Egy ilyen projekt keretében akár 20-30%-os területcsökkentést is el tudtunk érni, pl. az egyik nagy biztosítótársaság székházában.

 

Irodakereso.info