- Az elmúlt hetekben nem győztük publikálni a Wing sajtóközleményeit. Tudom, hogy az egész iparág lendületben van, de úgy tűnik, hogy az Önök cége ebből a gyorsan futó mezőnyből is kiemelkedik. Jól látom?

- Nagyon kedvező a gazdasági-, illetve az ingatlanpiaci környezet. Tavaly kiemelkedően magas volt a GDP-növekedés, idén némileg alacsonyabb számot várunk, de még mindig három százalék felett, ami kifejezetten bátorítólag hat a beruházásokra. Emellett érzékelünk egy nagyon markáns reurbanizációs folyamatot. Európában mindenütt tetten érhető, hogy az emberek – különösen a fiatalabb generációk – a városok köré szervezik az életüket; preferálják a közösségi közlekedést, és ha megoldható, a lakóhelyük közelében szeretnének dolgozni. A korábbinál jobban koncentrálódik az élet a városokban, mindennek kedvező hatása van a városi iroda-, és lakóingatlan piacra is. Fontos a még mindig alacsony kamatkörnyezet, ami nagyobb volumenű beruházásokat is finanszírozhatóvá tesz.

- A Wing piacvezető fejlesztő, annak ellenére, - vagy talán éppen azért -, mert konzervatív üzletpolitikát folytat, fejlesztéseik fő irányát továbbra is az előbérletben kiadott, „built to suit” fejlesztések teszik ki. Most, amikor kis túlzással szinte mindent ki lehet adni, sem fejlesztenek spekulatív módon?

- Optimistán gondolkodunk a piacról, de valóban, az Ericsson székház, a Telekom épülete, illetve korábban az Andrássy úti irodafejlesztés is aláírt előbérleti szerződéssel indult. Fontosnak tartjuk az elmúlt tíz év során felhalmozott tapasztalatokat, és ennek függvényében haladunk előre. Egyébként a Telekom székház mellé tervezett Liberty Irodaház spekulatív alapú.

 - Hogy áll most ez a projekt?
- Ez egy nagyon jól átgondolt terv; az építési engedélyt már megszereztük, elkészültek a kiviteli tervek, most zajlik a kivitelezők versenyeztetése. A Telekom székház sikertörténet, nagyon jó a visszhangja, nem titkoltan erre is alapozunk; két egyenként 21.000 négyzetméteres ütemben gondolkodunk, és már jelentkeztek is bérlőjelöltek. Nem véletlenül, hiszen ez egy dinamikusan fejlődő környék, a metrót éppen most újítják fel, hamarosan nekilátnak a Népliget rehabilitációjának, amelynek peremén épül az új közlekedési múzeum, és az Operaház háttérműhelye, a Telekommal szemben pedig a 20.000 nézőt befogadni képes új kézilabdacsarnok. Vibráló városi negyed formálódik, amely egyaránt képes kiszolgálni az üzleti-, a kulturális-, és a sportélet iránti elvárásokat. Egy-két kilométeres körzeten belül százával épülnek, illetve már adják át az új lakásokat, amely visszautal az előbbi témakörre: a környékre beáramló friss munkaerő helyben akar, jó minőségű munkahelyen dolgozni. A Liberty erre is válasz.   

- A közelmúltban megvásárolták a Siemens Gizella utcai központi telephelyét, de közben a Siemens bent marad bérlőként. Akkor ez „csupán” egy befektetés?

- Nem. Tízéves fejlesztési tervünk van a három hektáros terület komplex fejlesztésére. A rövid-, és középtávú célunk a legnagyobb, jelenleg üresen álló, Gizella LOFT névre keresztelt, 9-es számú épület teljes felújítása. Ez már jövőre elkészül; szintenként ezer négyzetméter irodát kínálunk nagyon versenyképes áron úgy, hogy teljesen kicseréljük az elektromos rendszert, a gépészetet, új légkondicionálást építünk ki, valamint a full panorámás ablakok korszerűsítése is megtörténik. Korszerű irodaházat kínálunk, messze a Váci út árszínvonala alatt, mindössze nyolcszáz méterre a Városligettől. A többi, nem használt épület bontásával pedig elkezdünk egy hosszú távú fejlesztési programot, amely 10 évet ölel át. Körülbelül 120.000 négyzetmétert szeretnénk felépíteni erre a három hektárra. Most folyik az építészeti koncepció megalkotása, amelyet rendkívül körültekintően, számos partner bevonásával készítünk. Visszatérve a kérdésére: a Siemens bérli a központi épületeket, ez tehát jelenleg is egy jövedelemtermelő ingatlan, azaz a ránk jellemző óvatosság itt is tetten érhető. Miközben folyik a fejlesztés, addig a bérbe adott részek pénzt hoznak, ami azt is jelenti, hogy ha változna a piaci környezet, akkor is tartható marad a finanszírozási modell.

- A Wing által a közelmúltban megvásárolt Liget Center sajtóközleményében volt egy érdekes bekezdés, amely az auditórium hasznosításáról szólt, kicsit sejtelmesen megfogalmazva. Itt mire készülnek?

- Ez egy 35 éve kihasználatlanul álló műemlék épület, amely a jelenlegi állapotában nem használható. Azért vásároltuk meg, mert van annyi hitünk és szakértelmünk, hogy megfelelő érzékenységgel és tisztelettel hozzá nyúlva, képesek leszünk kitalálni a legjobb hasznosítását. Fontos számunkra, hogy az auditórium építészeti karaktere és a műemlék jellege megmaradjon, ám az épület legrosszabb funkciója éppen a jelenlegi: üresen pusztul. A célunk az, hogy több évtized után valódi élettel, új funkcióval töltsük meg a Városliget melletti épületet, de nem a gyorsaság a cél, hanem az igényes, épület adottságaihoz méltó hasznosítás.

- Amikor indult a Telekom projekt, említette, hogy a megállapodásuk része az is, hogy megvásárolnak néhány, az új székház felépülte után feleslegessé váló épületet. Mi történt ezekkel?

- A Telekom négy nagy épületéből hármat vásároltunk meg. Az Infoparkban lévő épületet már továbbértékesítettük, a Szerémi úti ház félig megtelt, és elég jól haladunk afelé, hogy hamarosan kitegyük a megtelt táblát. A Krisztina körúti épülettel – amely korábban a Telekom első számú irodaháza volt – más terveink vannak, az a célunk, hogy az egy-, maximum kétbérlős koncepció megvalósításához találjunk partnert. Itt is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk.  

- Olyan lelkesen beszél a munkáikról, hogy nem tudom eldönteni, melyik a kedvence.

- Ez kicsit olyan, mintha egy festőtől kérdeznék meg, hogy melyik a kedvenc képe. Erre csak egy válasz van: amelyiken éppen dolgozik. Van olyan munkánk, amelyik a koncepció vázlatánál jár, és van olyan helyszínünk, ahova naponta tucatjával érkeznek a megvalósításban részt vevő kivitelező szakemberek. Élvezem a munkámat, és külön öröm számomra, hogy egyszerre fut számos projektünk.

- Értem, akkor jöjjön a klasszikus kérdés: mit gondol, meddig tart a konjunktúra?

- Az amerikai, ázsiai, európai piacok ciklusa eltér egymástól, nem egyszerre indul meg a kamatemelés. A piac soft landinget vár, nagyobb megrázkódtatás nélkül. A szereplők sokat tanultak a 2008-ban történtekből, és szerintem nem is fognak megismétlődni az akkori események. Klasszikus figyelmeztető jel szokott lenni az irodapiacon a kihasználatlansági ráta növekedése, de nemhogy a 15%-os küszöböt nem közelítjük, de tartósan tíz százalék alatt vagyunk úgy, hogy ez egy átlag, azaz ebben benne vannak a rossz adottságú épületek is. A finanszírozás sem szűkül még, tehát a közeljövőben nem számítok a piacok gyors beszakadására.

- Feszesebb a piac, emelkednek a bérleti díjak, de közben a bérlők többet is követelnek – hangzik el sok esetben. Önök mit tapasztalnak ebből?

- Öt éve, amikor kezdtünk kilábalni a válságból, mindenki a költséghatékonyságra figyelt, ez volt a legfontosabb szempont. Ma inkább a vonzó munkahelyek megteremtése a fő cél. Nem csupán az építőiparban, de számos más területen is munkaerőhiánnyal küzdenek és jelentős a fluktuáció. A munkaerő megtartásának egyik leghatékonyabb eszköze az, hogy a munkáltató milyen munkakörnyezetet tud biztosítani a cég alkalmazottainak: ma már elvárás, hogy legyen a munkakörnyezet kényelmes, barátságos, inspiratív és egészséges, valamint, hogy térszervezése támogassa a közösségi életet. Sokszor proaktívan mi adjuk az ötleteket, a bérlőink pedig felismerték, hogy érdemes ezekre költeni.

- Mondana egy példát?

- Gyakoriak a benapozáshoz, a kellemes hőmérséklethez, jó levegőhöz, a sportoláshoz, kikapcsolódáshoz kapcsolódó felvetések. A Telekom székház tetején lévő futópálya nagyon népszerű, úgyhogy a Liberty tetejére eleve beterveztük. Az egyik újabb ötletünk, hogy kiegészítjük a futópályát egy tetőre rakott kosárlabda streetball pályával: olyasmit biztosítunk bérlőinknek, ami a sport öröme mellett erősíti a közösségi szellemet is. A fantasztikus panorámájú sportpálya üzenete nyilvánvaló, az a munkaadó, amely áldoz erre, fontosnak tartja a munkatársak jóllétét. Akar és tud is tenni értük, hiszen hosszú távon is érdekelt a megtartásukban. Annak ellenére, hogy fejlesztői oldalon ez többletköltség, ilyen meggondolásból örömmel rajzoltuk fel a tervekre és valósítjuk meg a pályát.  

 

Irodakereso.info