A munkahelyi mobilitást, mint trendet, nem a világjárványtól való félelem idézte elő, hanem minden bizonnyal felgyorsította azt. Ennek eredményeképp az agilis munkastratégiák várhatóan növekedni fognak, új lendületet adva a ’flex’ irodák iránti keresletnek.

A JLL legújabb kutatása a COVID-19 ’flex’ terekre gyakorolt hatásáról, mely felvázolja a rugalmas irodatér jövőjét mind most, mind a pandémiától való félelem csökkenését követően. A kutatás rámutat arra, hogy a rugalmas tér iránti igény más formában ugyan, mint a múltban, de továbbra is növekedni fog, mivel a vállalatok és a befektetők egyaránt reagálnak a ügyfelek növekvő rugalmasság iránti igényére. A JLL-kutatás azt jósolja, hogy 2030-ra a teljes irodaterület 30%-a flexibilisen kerül felhasználásra.

Ahogy egyre több vállalat alkalmaz egyre nagyobb mértékben szétosztott vállalati ökoszisztémákat, a munkavállalói elégedettség szempontjából a rugalmasság kulcsfontosságúvá válik, mivel az iroda továbbra is a vállalati kultúra alapvető része marad. A JLL felmérése szerint az ingatlan-döntéshozók 67%-a növeli a munkahelyi mobilitási programokat, míg csupán 4%-a jelezte, hogy szerződést köt az említett programokra.

"Az irodahelyiségek továbbra is fejlődnek, formálódnak a világjárvány következtében, és vitathatatlanul még nagyobb szerepet játszanak majd a vállalati jólét és a termelékenység növelésében," - mondta Ben Munn, a JLL globális flex-space vezetője. „Mivel a szervezetek alkalmazkodni szeretnének a ’következő normálhoz’, ahol a fő irodaterületek szellősebbé tételét kell megvalósítani, arra számítunk, hogy a piac egy úgynevezett ’hubs & clubs’ modell felé tart, amely az iroda lokációkat közelebb viszi az emberek lakóhelyéhez. Ezek az szétszort lokációk, vagy ’klubok’ nagy valószínűséggel erősen fognak a rugalmas térelosztásra támaszkodni.”

Az elmúlt évtizedben a tapasztalatközpontú iroda design mozgalom, amely ötvözte a mobilitást és a rugalmasságot, a ’co-working’ és a ’flex’ irodák drámai növekedésében nyilvánult meg - ami szintén növelte az irodai  sűrűséget, vagyis az egy főre eső négyzetmétert. Noha a COVID előtt meghatározott sűrűség valószínűleg lazábbá válik, legalábbis ideiglenesen, azonban a flexibilis irodatér fellendüléséhez vezető keresleti tényezők továbbra is fennállnak. Ezeket a trendeket erősíteni fogja, hogy a szervezetek vonakodnak majd a hosszú távú bérleti-kötöttségektől, és hogy nagy capex projektek mellett kötelezzék el magukat, ezért inkább az előre felosztott helyiségeket választják rugalmas bérleti opciókkal.

"Arra számítunk, hogy alapvető változás következik be az irodaterületek felhasználásában," - mondta Alex Colpaert, a JLL EMEA irodapiaci elemzés vezetője. „A coworking szolgáltatók drámai fellendülési ciklust tapasztaltak meg, és a COVID egyedi kihívásokat jelent az ipar számára, ám az ingatlanpiac jövője megőrzi azt a számos kulcsfontosságú elemét, amelyek ezt a változást elősegítették. Az irodák funkciójukat tekintve ’gyorsak’, rugalmasak és szórakoztatóak lesznek egyszerre. Az előre beépített helyiségek, az agilis tervezés, a technológiai integráció, a rugalmas bérleti opciók és a vendéglátói szolgáltatások normákká válnak, és a kereskedelmi ingatlanokat árucikkekről fogyasztási termékekké alakítják át.”

Míg az otthoni munkavégzésre való képesség folyamatosan integrálódik a munkanapokba, hosszú távon nehéz lehet a termelékenység fenntartása az irodától távol, és az életvitel miatt az otthoni munkavégzés gyakran nem az optimális választást jelenti. Az irodákról tartott vállalati felfogás, mint azok pusztán statikus ingatlankiadások, eltolódott egy új szemlélet felé, és úgy tekintenek rá, mint a transzformáció és az alkalmazottak teljesítményének stratégiai hajtóereje. A céltudatosan tervezett irodaterületre az alkalmazottak tartósan, hosszú távon vágynak, melynek része az egyre inkább integrált, likvid és rugalmas ingatlanstratégia, aminek középpontjában a biztonság és a jólét áll.

Ahogy az irodahelyiségeket átalakítják és újratervezik, várhatóan nagyobb figyelem fordul majd azokra a terekre is, amelyek ösztönzik a együttműködést. Amint a bérlők visszatérnek irodájukba, prioritást élvez az üzletmenet folytonossága és a működés rugalmassága - és mivel az irodaterek flexibilitását gyorsan és könnyen el lehet érni, a vállalatok valószínűleg a rugalmas megoldások felé fordulnak, azzal is támogatva a portfóliócsökkentési és a költségmegtakarítási stratégiájukat ebben a bizonytalan gazdasági időszakban.

„Az iroda már régóta helyet szolgáltat a koncentrált munkavégzés számára, és egyre inkább az együttműködés, a kapcsolat, az innováció és a társadalmi interakció helyszínévé válik. E tulajdonságok iránti vágy nem csökkent. Egy újjáéledt poszt-pandemikus piacon, ahol az alkalmazkodóképesség kiemelkedő jelentőségű a vállalati kultúrában, és a ’hub’ irodák célja az együttműködés köré épül, a ’flex’ helyek iránti kereslet és a növekedés vissza fog térni a COVID előtti magas arányokhoz,” - tette hozzá

 

JLL