Tízéves fennállását ünnepli idén az RE project development Kft. – az elmúlt évtizedről Rudolf Riedl ügyvezető igazgató nyújtott áttekintést, felvázolva a jövőre vonatkozó terveket is.

Az ausztriai székhellyel, és számos saját közép- és kelet-európai képviselettel rendelkező Raiffeisen evolution az európai ingatlangazdaság legjelentősebb szereplőiből, a Raiffeisen csoport, az Uniqa, valamint a Strabag AG projektfejlesztő üzletágaiból jött létre. A bécsi központ mellett Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Magyarországon, Oroszországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában is megtalálhatók a cég érdekeltségei.
 

Működési területek
 

Az RE project development az elmúlt évtizedben mintegy 130 millió eurót fektetett be Magyarországon.Elődjével, a Strabag ingatlanfejlesztővel az elmúlt 20 évben közösen végrehajtott beruházásait is ide számítva, az összeg meghaladja az 500 millió eurót. A vállalat számos sikeres fejlesztést tudhat magáénak a lakóingatlan- és irodapiacon egyaránt. Az RE mögött álló évtizedet több mint 4700 lakás, 1300-nál több szállodai szoba, valamint 660 000 négyzetmétert meghaladó irodai és kiskereskedelmi ingatlan fémjelzi a közép- és kelet-európai térségben. A magyarországi portfólió része többek között két jelentős irodaprojekt. A 100 százalékos kihasználtsággal működő Rumbach Center, valamint a Residence 1 és 2 Irodaházak összesített területe 26 000 négyzetméter. A cég jelenleg 25 fejlesztésen dolgozik, ezek értéke meghaladja az egymilliárd eurót.

A tavalyi és az idei évben is elnyert Business Superbrand-díj mellett a Residence 1 és 2 Irodaház 2012-ben az „Az Év Irodaháza” címet is kiérdemelte. Ezeken túl az Osztrák Társaság a Fenntartható Ingatlangazdálkodásért (ÖGNI) a vállalat négy projektjét is zöld minősítéssel ismerte el.
 

Mihez kezdjünk válság idején?
 

Amint Rudolf Riedl rámutatott, a gazdasági-pénzügyi válság miatt számos nagyszabású beruházás elhalasztása mellett döntöttek. A finanszírozási hajlandóság továbbra is igen csekély, ezért az RE a fenntarthatóságon, rugalmasságon és emberléptékű megoldásokon alapuló innovatív koncepciók felé fordult. Az irodapiaci szegmensben az ECONOGY elnevezésű standard olyan ingatlanokat jelöl, amelyek ökológiai és gazdasági tényezői csökkentik az üzemeltetési költségeket, és kellemes munkakörnyezetet biztosítanak. Az úgynevezett FERIO koncepciót kisebb méretű, vegyes funkciójú létesítményekre alkalmazzák, amelyek a kiskereskedelmi egységeken túl magukban foglalják a mindennapi életben gyakran igénybe vett alapvető szolgáltatásokat is. Ezek a komplexumok kisebbek a „hagyományos” bevásárlóközpontoknál, így jobban illeszkednek a helyi közösségek életébe.


Előretekintés


A Raiffesien evolution jelenleg folyamatban lévő beruházásainak értéke megközelítőleg 170 millió euró. A közép- és kelet-európai régió országaiban pillanatnyilag csekély a kereslet a spekulatív fejlesztésekre, az újonnan épülő ingatlanok nagy része egyénre szabott, úgynevezett built-to-suit projekt. A vállalat ugyanakkor lát lehetőséget a Balkán térségében megvalósítandó fejlesztésekben, az olykor kihívást jelentő feltételek ellenére is. Az RE jövőbeni aktivitását a fent említett új koncepciók mentén kivitelezett „zöld” épületek határozzák majd meg, mivel e piaci szegmensben jelentős potenciál rejlik.
 

Az RE számokban:

Az elmúlt 10 év során a Raiffeisen evolution

- 4706 lakást épített
- 1334 új szállodai szobát alakított ki
- 662 988 négyzetméternyi Iroda- és kiskereskedelmi területet fejlesztett
- A cég nevéhez fűződik Bukarest legmagasabb épületének, a 37 emeletes, 137 méteres SkyTowernek az építése
- A tervezés és kivitelezés alatt álló projektek száma 25, a teljes beruházási összeg meghaladja az egymilliárd eurót

 

RE