-    A konferencia előadói szerint az informatika és az ingatlanszakma összefonódása elkerülhetetlen. Mit jelent ez a gyakorlatban?

-    Az ingatlanpiac digitális átalakulása valóban nem kerülhető el, és az informatika, vagy a technológia megjelenése sem egy újkeletű folyamat. Ami új, az az a fejlemény, hogy a rendszerek elkezdenek összekapcsolódni, integráltan kezeljük őket. Már rendelkezésre állnak mérések, így láthatóak a számok, lehetőségünk van ezek optimalizálásra. A fejlesztéseknek a COVID-19 több szempontból is lendületet adott, hiszen például az irodaházak bérlői számára az üzemeltetési költség nem csökkent, és emiatt is kezdtek el gondolkodni a mérésben, kimutatásban, optimalizálásban. Ehhez hasonló ösztönzést jelentenek az elszálló energiaárak; ez is egy olyan helyzet, amikor újra kell gondolni a lehetőségeinket.

-    A bérlők változó igényei miatt invesztálnak a bérbeadók a legújabb technológiákba?

-    Igen, a legtöbb esetben a bérlők indukálják, tőlük jön az igény, hogy egy adott technológiát vezessenek be. Kicsit hasonlít ez a helyzet arra, mint amikor a bérlők indukálták a zöld minősítések bevezetését, a fenntarthatósági tanúsítványokat (Breeam, Leed, Well). Az ingatlanosok először marketing eszköznek használták ezeket, majd komparatív előnynek, később egyszerűen szinte kötelező volt. Az ingatlanpiac befektetői piac, azaz ha valami megéri pénzügyileg, akkor azt beépítik. Sok technológiának komoly bekerülési költsége van és csak közép-, vagy hosszú távon térül meg, ami nehezíti az gyors fejlődést. De hiszem, hogy edukációval fel lehet gyorsítani a folyamatot. A változó és fejlődő technológiák pl. a felhő alapú technológiák költséghatékonysága, és a bérlők megváltozott igényei sokat segítenek a digitalizációban.

-    Melyek a legfontosabb trendek?

-    Vannak olyan trendek, amelyeket már használ az ingatlanpiac és van egy pár olyan új is, aminek még ki kell forrnia magát. Az épületautomatizáció kapcsán nagyon fontos változás, hogy a központi egységek megnyitották az api*-kat, ezáltal kinyerhetőek az adatok, sőt ma már kívülről lehet vezérelni, optimalizálni ezeket az eszközöket, mások is hozzáférnek. Az emelkedő energiaárak miatt ez egyre fontosabb, a közeljövőben az üzemeltetési költségek optimalizálása egyre inkább előtérbe kerül. (*Alkalmazásprogramozási felület vagy alkalmazásprogramozási interfész, angolul application programming interface, röviden API. - A szerk.) Egyre nagyobb teret nyernek a megosztott megoldások: megosztott tárgyalókról, parkolókról és munkaállomásokról már régóta beszélünk, de úgy látom, hogy az igazi áttörést itt is a járvány hozta meg. A költségek optimalizálása iránti elvárás, a rendelkezésre álló helyszűke, illetve annak limitáltsága, végső soron a bevétel növelésének igénye a megosztást, mint gazdasági modellt – lásd sharing economy – széles körben elterjedtté teszi. Az IoT megoldások (dolgok internete), a szenzorokkal történő megfigyelés, az érintésmentes beléptetés és vendégérkeztetés, a foglalások ellenőrzése, a biometrikus azonosítás már nem a sci-fi része, hanem egyre inkább a valóság. Teret nyer a blockchain technológia is: az emberi beavatkozás nélküli automatizált döntéssorozatok az épületautomatizálásban, a smart contract rendszerekben segíthetnek. Az ERP  - Enterprise Resource Planning – és a CRM - Customer Relationship Management  - rendszerek is új lendület kapnak azáltal, hogy üzemeltetési adatokkal „dúsulhatnak”, így az adatok gyűjtése, értelmezése és az adatok alapján történő döntéshozatal felé teszünk egy újabb lépést.

-    Mi a véleménye a metaverse-ről? Buborék vagy a fiatalok mese bolygója?

-    Majd a jövő eldönti, de az biztos, hogy komoly pénzek áramlanak a szektorba, figyelemre méltó technológiai innovációk zajlanak a háttérben, és ez segíti a blockchain és az NFT technológiák terjedését is. Tehát több oldalról kell megvizsgálni egy adott innovációt. Ha az a kérdés, hogy hiszek-e abban, hogy a metaverse-ben fogunk dolgozni rövid távon, akkor a válaszom nem, de ha a dilemma úgy vetődik fel, hogy ez a technológia megváltoztathatja-e az ingatlanpiacot, akkor a válaszom talán, van rá esély. Elképesztő lehetőségek vannak benne olyanok, amelyeket az ingatlanpiac hatékonyan tudna használni, de ennek még sok előfeltétele van: szükség van szabályozásokra, illetve általános elfogadottságra, megértésre.

-    Hol tartunk Nyugat-Európához, az USÁ-hoz képest?

-    Sok megoldás, ötlet még mindig külföldről jön, illetve ott már létezik jó pár éve. Ahhoz, hogy az innováció itthonról induljon, nagyon komoly változásokra lenne szükség a finanszírozási oldalon, mind a kockázati tőkések, mind pedig a stratégiai befektetők részéről. És természetesen a kormányzat részéről is szükség van támogatásra. Nagyon jó példa a digitális átalakulásra Litvánia, Izrael, vagy a skandináv államok, ők a zászlóvivők ezen a téren. Ne felejtsük el, a technológia könnyen behozható, lemásolható, de ezeket meg is kell feleltetni a hazai jogszabályi környezetnek, piaci sajátosságoknak, bérlői elvárásoknak.

-    Térjünk vissza a konferenciához! Meg tudna említeni pár gondolatot a konferenciáról, amit érdemes magunkkal vinni?

-    Szinte mindegyik előadás különleges volt, a külföldi előadók nemzetközi trendeket mutattak be, az összehasonlításba bevonva hazánkat is. Egyébként Magyarország nagyon sok szempontból nem áll rossz helyen a digitalizáció terén. James Dearsley, a Trusted PropTech Procurement társalapítója előadásának középpontjában a Cherry Pick People által, az ingatlanszektorban tevékenykedő innovátorok attitűdjéről végzett közelmúltbeli felmérés eredményei álltak. Nagyon érdekes szempontokat mutatott be azzal kapcsolatban, hogy milyen változások várhatóak, hogyan kell reagálni ezekre, miként tudunk felkészülni - akár mint vállalat, akár mint munkavállaló - az előttünk álló kihívásokra. Dirk Paelinck átfogó kutatásokat hozott a piaci trendekről és a befektetési számokról, az EU Green Deal kereteiről, az InvestEU-ról, az európai klímatörvényről. Szó volt az impact investingről és az ESG-ről is, illetve arról, hogy mennyiben lehet mindez a proptech fejlődés ösztönzője. A klímasemlegesség, az ESG irányelvek, a fenntarthatósági követelmények és azok betartása mind-mind ösztönzi a technológiák bevezetését, mert mérhető, fenntartható, költséget optimalizálhat, emellett transzparens. Livják Csaba a BIM technológia fejlődésére és abban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet, Korbuly Ádám pedig azt ecsetelte, hogy a megoldás sokszor a szemünk előtt van, a problémákra való megoldás éppen a technológiákban van.

A képre kattintva galéria nyílik

 

Irodakereso.info