-    Feltételezem, hogy optimista az irodapiac közeljövőjét illetően, hiszen gőzerővel épül a Budapest One 2-3. üteme. Hogy áll a kivitelezés, mikorra várható az átadás, illetve hogy állnak előbérleti szerződésekkel?

-    Abszolút optimista vagyok. A hajnal mindig felváltja az éjszakát és új napra virradunk. Az elmúlt egy évet tevékenyen használtuk fel és előre tekintettünk mi is és szerencsére az ügyfeleink is. A mi iparágunk hosszú távra tervez. A Budapest ONE második és harmadik üteme a tervek szerint valósul meg, és hamarosan eléri a szerkezetkész állapotot. Befejezésekor a teljes komplexum több mint 65 ezer négyzetméter bérelhető területtel bővíti a fővárosi irodapiacot. Mindkét ütem kiadása jól halad, hiszem mind British Telecom, mind a Vodafone itt alakítja ki új központját, és folyamatosan tárgyalunk potenciális bérlőkkel.

-     Mit tud majd az épület?

-    A szalagként hullámzó Budapest ONE szokatlan formája a parametrikus tervezéssel támogatott optimalizálás eredménye. Alaprajzát és homlokzatát úgy alakították ki, hogy a lehető legkedvezőbb beépítést tegye lehetővé. A korábban elvégzett szimulációk segítségével a napsütés iránya, a napenergia-potenciál és a légáramlás szempontjából legideálisabb formát hozták létre. Az épület Őrmezőn, Magyarország legnagyobb közlekedési csomópontjában helyezkedik el. Budapest egyik dinamikusan fejlődő városrészében, a Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, az 1-es villamos és számos buszjárat, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál megvalósuló nagy ívű fejlesztés – közvetlen járatokkal – akár 10 perc alatt is elérhető a belvárosból. Az irodaszint alatti mélygarázsban közel 900 gépjármű elhelyezésére nyílik lehetőség.  

-    Milyen minősítési szintet céloztak meg?

-    A Budapest ONE itthon az elsők között szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítését, amely a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el az épületek tervezése során. A BREEAM környezettudatos épületminősítési rendszer elvárásai szerint megtervezett irodaparkot energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszerrel szerelik fel. A dolgozók mentális és fizikai egészségét többek között az épületben megtalálható multifunkciós közösségi szoba, a tusolóval felszerelt kerékpártároló, az épület tetején lévő panorámás futópálya, és az irodapark belsejében található félhektárnyi nyitott köztér is támogatja, amit szökőkutak és egyedi kialakítású zöldterület tesz majd közkedvelt találkozóhellyé. A piaci igényekre reagálva indította el a Futureal Stay Safe kezdeményezését, amelynek keretében a Budapest ONE fejlesztése során új egészségvédelmi előírásokat, illetve formabontó technológiai megoldásokat alkalmaznak. Az irodák számára kiváló szolgáltatási környezetet biztosít a kelenföldi városrész folyamatban lévő fejlesztése.

-    Budapest ONE irodapark mellett építik az Etele Plazát. Ennek hogy áll a kivitelezése?

-    Valóban, a Budapest ONE irodaparktól csupán néhány percnyi távolságra épül a jelenleg megvalósítás alatt álló 55 000 m2 alapterületű Etele Plaza bevásárlóközpont, amely a környéken élők és dolgozók minden igényét kielégíti. Az épület már megkapta a használatbavételi engedélyt, és a tervek szerint idén szeptemberben megnyitja kapuit Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztató központja, amely egyben Magyarország első okosplázája is lesz.

-    Térjünk vissza az irodákhoz: Mi a véleménye az irodapiacon egyre nagyobb szerepet játszó albérletről?

-    Az albérleti piac nagyon sok kompromisszumot kíván minden résztvevőtől. Első hallásra kecsegtető lehet egy-egy nyomott árú albérlet, de az ördög a részletekben bújik meg: ki és hogyan adja (tovább) a szolgáltatásokat, ki és milyen forrásból alakítja át az irodai tereket, amik majd megfelelnek az új albérlőnek, annak milyen megtérülésével lehet (ha egyáltalán lehet) számolni, milyen rövid és hosszútávú pénzügyi és jogi rizikókat hordoz egy klasszikus albérletbe adás. Mi azt látjuk, hogy az albérlet ideiglenes megoldásnak jó lehet két lokáció közötti időszak áthidalására, de tartósan nem ideális megoldás és nem is látunk sok ilyen tranzakciót.

-    Mit gondol, ha elérjük a normalizálódáshoz szükséges átoltottsági szintet, visszaáll a piac a 2019-es állapotokra?

-    Az ingatlanpiac mindig leköveti a konjunktúra trendeket, de reakció idejénél fogva mindig kicsit lassabban. Éppen ezért az irodai bérlők (közép- és nagyvállalatok) sikere fogja determinálni a mi piacunk sikerességét. A pandémia egy nagyon dinamikus pillanatban érte a budapesti irodapiacot, úgyhogy ha nem is egyből, de biztos vagyok benne, hogy 1-2 éven belül visszaállunk a 2019-es állapotokra. Sok múlik azon hogyan ér véget ez a krízis helyzet, mennyire lesz prompt vagy éppen elhúzódó a visszarendeződés.

-    Milyen trendeket valószínűsítenek 2021-re?

-    Nem hiszem, hogy ez az év „trend-setter” lesz, sokkal inkább arról fog szólni, hogy a korlátozások folyamatos feloldásával hogyan megyünk vissza az irodákba dolgozni.

-    A home office most nagyon népszerű, bár ennek kényszerű okai is vannak. velünk marad ez a megoldás, vagy a veszély elmúltával mindenki visszamegy az irodába?

-    A home office-t illetően megoszlanak az elképzelések. Úgy látjuk, a bérlők mielőbb visszaállnának a megszokott kerékvágásba, de a járvány következében megváltozott dolgozói igények miatt várhatóan nagyobb figyelem fordul majd azokra a terekre is, amelyek ösztönzik az együttműködést. A közösségi terek iránti növekvő igény növekedését tapasztaljuk, hiszen a cégek versenyképességük fenntartásának egyik alappillére, hogy mennyire kreatív, mennyire innovatív a vállalat – ehhez pedig minőségi környezetre és személyes interakcióra van szükség. Ezekben a közösségi terekben a jövőben is fontos lesz a megfelelő távolságtartás, a szükséges higiénia fenntartása, amely az egész irodaterület használatára szintén vonatkozik. Fontos látni, hogy home office a pandémiát megelőzően is jelen volt kisebb vagy nagyobb mértékben. Tavaly márciusban még mindenki nagyon lelkes home office dolgozó volt, mára eltűnt ez az eufória. Mindenki egyetért abban, hogy némiképp velünk marad a home office, de messze nem olyan mértékben, ahogy képzeltük egy éve.

-    És mit akarnak azok a bérlők, akik úgy döntenek, hogy visszatérnek az irodáikba?

-    Amint visszatérnek a bérlők az irodájukba, prioritást élvez az üzletmenet folytonossága és a működés rugalmassága – és mivel az irodaterek flexibilitását gyorsan és könnyen el lehet érni, a vállalatok valószínűleg a rugalmas megoldások felé fordulnak, azzal is támogatva a portfóliócsökkentési és a költségmegtakarítási stratégiájukat ebben a bizonytalan gazdasági időszakban. Az alkalmazottak tartósan, hosszú távon vágynak a céltudatosan tervezett, rugalmas irodaterületre. Az előre beépített helyiségek, az agilis tervezés, a technológiai integráció, a rugalmas bérleti opciók és a vendéglátói szolgáltatások normákká válnak, így a kereskedelmi ingatlanokat árucikkekből fogyasztási termékekké alakítják át.

-    A közelmúltban kötvényt bocsátottak ki. Mi a céljuk a friss tőkével?

-    A Futureal a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) köszönhetően történetének első, egyben kiemelkedően eredményes zöldkötvény-kibocsátását hajtotta végre, aminek keretében összességében 55 milliárd forint névértékű kötvényt értékesített. A cégcsoport jelenleg több mint 1 millió négyzetméter bruttó területű hazai fejlesztésen dolgozik és a Futureal jelen van a lengyel és a brit irodapiacon is.

-    A hazai fejlesztések közül mit emelne ki?

-    A Corvin Sétány közvetlen közelében épül a Corvin Innovation Campus, a Corvin Sétány sikertörténetének következő fejezete. A formabontó kialakítású épület gyakorlatilag meghosszabbítja a népszerű sétálóutcát. A szinte teljesen érintésmentes irodaház és a megújuló parkosított közterület átformálja a Szigony utca és környéke arculatát. Az ’A’ kategóriás Corvin Innovation Campus a BREEAM Excellent fenntarthatósági elvárásoknak és WELL Platina minősítésnek megfelelően valósul meg.

 

Irodakereso.info