- Építik a Váci Greens ’E’ illetve ’F’ épületét, miközben elkezdődött az Aréna Business Campus kivitelezése is. Önök hagyományosan fővállalkozó nélkül dolgoznak. Mennyire kell zsonglőrködni a kapacitással, beszállítókkal, építőanyaggal?

- Valóban, a saját, házon belüli projektmenedzsment csapatunk koordinálja az alvállalkozók munkáját, mi hangoljuk össze a partnereink munkáját, maximálisan figyelve a határidőkre, költségkeretre, minőségre. Régi, kipróbált partnerekkel dolgozunk együtt, akikkel kölcsönösen megbecsüljük egymást. A kivitelezőink pontosan tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy az Atenorral érdemes együttműködni, hiszen mi folyamatosan nagy munkákkal tudjuk őket megbízni. A hosszútávú együttműködés nekik is prioritás. Tehát az építőiparban tagadhatatlanul tetten érhető kapacitáshiány ellenére a terveinket maradéktalanul meg tudjuk valósítani.

- Hogyan haladnak a munkák?

- Váci Greens ’E’ illetve ’F’ tornyait, illetve az Aréna Business Campus első, „A” épületét néhány hónap eltéréssel 2020 első- második-, illetve harmadik negyedévében fogjuk átadni. A Váci Greens irodapark ezzel teljessé válik, a terület elnyeri a végső formáját.

- Amikor elkezdték az első épületet, vérmérséklettől függően volt, aki elhűlve, és volt, aki elismerően csettintve nyilatkozott az Atenor üzleti modelljéről, vagyis arról, hogy előbérleti szerződés nélkül is bele mernek vágni egy-egy projektbe.  

- Ez az elmúlt egy évtizedben nem változott, és az elképzelés helyességét igazolja, hogy a Váci Greens közel 80.000 m2-t magában foglaló első négy épülete 100%-os kihasználtsággal működik. Ennek egyrészt természetesen örülünk, másrészt a mai piacon ez sem elegendő; most csak azokkal a bérlőkkel tudunk szerződni, akiknek megfelel az említett 2020-as időpont. A kivitelezés alatt álló, további 50.000 m2-t kínáló ’E’ és ’F’ épületekre folyamatosan kötjük a szerződéseket; pár hete december elején az NN Biztosító 5.500 m2-es tranzakcióját zártuk le az ’F’ épületre vonatkozóan.

- Jelenleg soha nem látott alacsony szinten, 6,4 %-on áll a budapesti irodapiac üresedési rátája. Érvényesíthető ez, emelkednek a bérleti díjak?

- Igen. A Váci Greens esetében ez azt jelenti, hogy a korábban jellemző 14-15 €-s asking price sávból 15-16-ra léptünk fel, az Aréna Business Campus esetében pedig 14-15-re. Ahogy említettem, átadott épületeink 100%-os kihasználtságon működnek, ami erősíti a tárgyalási pozíciónkat, másrészt a Váci Greens esetében egy nagyon jól bejáratott termékről van szó, amely rendkívül gyors tempóban menetel előre Az Atenor garantálja, hogy ugyanezt a nívót hozza az Arena Business Campus esetében is.

- Honnan lehet tudni, hogy mire lesz szüksége a ma még ismeretlen bérlőknek az átadáskor, illetve a bérleti periódusuk alatt? Miben változott az Atenor koncepciója a magyarországi kezdetek óta?

- Tíz éve érkeztünk zöld irodafejlesztő, úttörőként Magyarországra, és a hitvallásunk azóta sem változott: ugyanazt a kompromisszummentes minőséget építjük itt is, mint Európa azon más országaiban, ahol jelen vagyunk. Akkor is kitartottunk a zöld megoldások mellett, amikor ez még nem volt általános. Fontos az ergonómia, a bent dolgozók komfortérzete, a bérlőink hosszú távú elégedettsége. Egy példa a sok közül: a Váci út forgalmát még az utcafronti irodákban sem lehet hallani, és ez már a legelső épületünknél is így volt. Természetesen a technológiai fejlődésével lépést tartunk, pl. 10 éve még nem tettük, de ma már valamennyi új fejlesztésünkbe telepítünk elektromos autó töltőket. Ez ma már alapkövetelmény.

- A megépített irodaházaikat 100 %-osan bérbeadják, majd eladják. Az eddigiekből kikövetkeztethető, hogy ezen a koncepción sem változtatnak. Helyesen gondolom?

- Olyannyira, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a Váci Greens egyik újabb és épületének értékesítésére. De akkor sem lesz üres a portfóliónk, ha valamennyi házunkat eladjuk. A közeljövőben meglepő bejelentetésekre lehet majd tőlünk számítani. Az eddigiektől ugyanis jelentősen eltérő helyszíneken fogunk megjelenni új fejlesztésekkel. Ahogyan azt már korábban is elmondtuk, a belga anyavállalathoz hasonlóan mi is gondolkodunk azon, hogy a lakásépítések terén is letegyük a névjegyünket, amellett, hogy az irodapiacon kivívott helyünket is meg kívánjuk tartani.

 

Irodakereso.info