- Milyen volt a tavalyi évük?

A Diófa Alapkezelő által kezelt ingatlanalapok sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Az állomány iroda és kereskedelmi létesítményekkel is bővült, de a 2018-as év egyik legfontosabb eredménye a lejáró bérletek sikeres meghosszabbítása volt. A Diófa Alapkezelő irányította a Shopmark felújítását is, mely az első ilyen jellegű bevásárlóközpont megújítási projektje Budapesten. A Shopmark október végén nyitotta meg kapuit a vásárlóközönség előtt, ráadásul nemcsak új köntösben, hanem új bérlői mixszel felvértezve.
 
- Mik az idei terveik?

Az idén az elmúlt év sikerei nyomán folytatjuk az alapok bővítését, azaz további akvizíciókat tervezünk. Emellett a megkezdett városon belüli logisztikai ingatlanfejlesztésünket fogjuk zárni, és valószínű a számunkra nem stratégiai ingatlanok értékesítése útján kisebb portfolió tisztításra is sor kerül.
 
- A 2018-as tranzakciókban 50%-hoz közelire értékre nőtt a hazai alapok szerepe az ingatlanpiacon. Ez minden korábbinál magasabb érték. Hogyan látják az alapok - azon belül is a Diófa - szerepét a hazai ingatlanpiacon?

- Már az arányi is jelentős, de ugyanennyire fontos ezen alapok hazai bázisa, mely a piac egészséges fejlődésének egyik motorja lehet. Az alapok - direkt vagy indirekt szereplőként - részt tudnak venni az ingatlan életciklus gyakorlatilag bármely fázisában, az ingatlan fejlesztésektől kezdve a kész, bérbeadott termékek megvásárlásáig.
 
- Mit gondolnak, van egészséges külföldi-hazai arány a befektetések terén?

 - A magyarországi piacméret erősen korlátos, így a hazai alapok jelenléte és aktivitása a külföldi befektetők részbeni kiszorításával is jár. Ez egy adottság, de nyilván egészséges piacon jelen vannak a külföldi befektetők is, ennek mértéke piaconként változó, és számtalan tényező befolyásolja. Magyarországon jelen pillanatban még egészségesnek nevezhető a helyzet, bár a piac átláthatósága segíthetné biztosítani, hogy minden szereplő számára egyértelmű legyen: a piacot nyíltpiaci ügyletek mozgatják.
 
- A kereskedelmi ingatlanpiac jelenleg jól teljesít, és ez igaz a többi szegmensre is. Mit gondolnak, meddig tart a konjunktúra?

- A bérlői igények mentén sorra készülnek el a fejlesztések, jelenleg másodlagos ingatlanok is jó eséllyel gazdára, használóra találnak. A gazdasági folyamatok alapján ez még évekig tartható állapotnak tűnik, azonban nem szabad elfelejteni, a hazai gazdaság nyitott és az ingatlanpiac is ciklikus, így a változással számolni kell. Ma gyakorlatilag a kereslet erősen fűti a piacot, a kínálat pedig le is követi. Bár az építőipari folyamatok továbbra sem kedvezőek, a finanszírozással megsegítve fejlődnek a projektek, bővül a piac. A bérletek felértékelődése mentén a befektetési termékek is egyre magasabb árazásúak, így az alapkezelőknek „résen” kell lenni az ügyletek során. Érdekes lesz pár év múlva egy visszatekintő képet alkotni mind a piac, mind az ingatlanalapok működéséről és a változásokról, mely esélyesen a hazai piac jelentős fejlődését fogja visszatükrözni, de kérdéses, hogy a trendforduló mikor következik be, és az esetleges átárazás milyen hatással lesz az összesített mutatókra.

 


Irodakereso.info