-    A legutóbbi sajtóanyagukban arról írnak, hogy „Az örökségvédelmi és fenntarthatósági szempontok együttes figyelembevétele etikus, de mindazonáltal hatékony üzleti modellt eredményez számára.” Másoknál ezek a szempontok nagyon nehezen egyeztethetők össze. Önök mit csinálnak másként?

-    A budapesti ingatlanportfóliónk nagy részét olyan irodaházak alkotják, amelyeket az 1990-es évek végén, 2000-es évek elején vásároltunk meg. Ezeket az épületeket tulajdonosként kezeljük. Tiszteletben tartjuk, hogy az építészeti örökség részeként a városkép szerves részét képezik, ugyanakkor a kor elvárásainak megfelelően modernizáljuk őket. Hosszútávon, évtizedes távlatokban gondolkodunk. Ennek a szemléletnek köszönhetően nagyban csökkentjük az épületeink ökológiai lábnyomát, bérlőink pedig nagyobb bizalommal fordulhatnak hozzánk és kényelmesebb irodatereket vehetnek igénybe.

-    Úgy tűnik, az ESG hamarosan megkerülhetetlen tényező lesz az ingatlanpiacon. Az S IMMO-nál hogyan készülnek fel erre?

-    Az S IMMO bécsi központjában az elmúlt tizenkét hónapban jelentősen kibővítette ESG-vel kapcsolatos munkáját. Az ESG szerves része lett a közép- és hosszú távú üzleti stratégiánknak, ehhez pedig létrejött egy új szervezeti egység, amely a konszern szintű ESG stratégiát készíti elő, és annak valamennyi területét érintő intézkedések operatív végrehajtását koordinálja.

-    Konkrétan milyen feladatok várnak az irodaház üzemeltetőkre, ügynökségekre, illetve bérlőkre ESG terén?

-    Az ESG egy komplex kifejezés, amely három területet fed le: környezetvédelem, közösség, vezetés. Nem csak a szó komplex, hanem az ezzel kapcsolatos feladatok is. Úgy gondolom, hogy jelenleg idehaza még csak a felszínt karcolgatjuk azzal kapcsolatban, hogy mit is kellene igazából tennünk, nincsenek igazán képzett szakemberek és sajnos követendő jó példák sem. Az ingatlantulajdonosok és üzemeltetők természetesen elsősorban a  környezetvédelmi szempontokra és az épület ökológiai lábnyomának csökkentésére koncentrálnak, melyet a energiahatékony megoldások és új technológiák alkalmazásával érhetnek el. A tulajdonosok számára a hatékony és zöld épületek a későbbiekben az „EU-taxonómia” és a versenyképesség miatt is kifejezetten fontosak lesznek. Itt jön képbe – és ez az ESG riportok egyik legfontosabb alapkövetelménye -, hogy mérhető és követhető legyen az épület energiafelhasználása, hiszen ezen adatok elemzésével tudunk eljutni ahhoz a ponthoz, hogy hol és milyen beavatkozás szükséges az épület hatékonyságának növeléséhez, valamint az épületekről ilyen módon begyűjtött adathalmaz kitűnő benchmarkként is szolgál majd a jövőben.

-    Mi a helyzet a másik lábbal, a közösséggel? És pontosan mit kell ez alatt érteni?

-    Ez is nagyon fontos szempont. Egyrészt az irodaházon belüli bérlők közössége, a közösségi terek mérete, színvonala és az irodaház által a bérlők részére nyújtott szolgáltatások spektruma értendő a fogalom alatt, másrészt az irodaháznak a közösség és a környezet érdekében végzett munkája is. Itt kerülnek képbe az ügynökségek, akiknek objektív rálátása van a teljes ingatlan piacra és egy tanácsadás keretében segíthetik a tulajdonosokat  a piacon használt „best practices”-ekkel, WELL irányelvekkel, melyek a jövőben a bérbeadások során szintén más súllyal kerülnek majd a mérleg serpenyőjébe.

-    A harmadik láb a vezetés.

-    És ez legalább olyan fontos, mint az első kettő. Ez egy nehezen megfogható és mérhető kategória, de azt gondolom, hogy itt elsősorban a saját kollégáinkkal, a  bérlőkkel, és az üzleti partnerekkel kapcsolatos fair és tisztességes viselkedést, és üzleti magatartást kell érteni, másrészt, hogy a meghozott üzleti döntések ne csak profitmaximalizálási, hanem etikai szempontok mentén kerüljenek meghozatalra.

-    Az S IMMO globális cég, nemzetközi kitekintéssel; hogy állunk régiós összehasonlításban az ESG terén?

-    Az ESG Magyarországon Nyugat-Európához képest még gyerekcipőben jár, itthon mindannyian egy tanulási folyamat részesei vagyunk. Nincsenek igazi tapasztalati értékek, ezért lesz különösen fontos, hogy az olyan multinacionális cégek, mint, amilyen az S IMMO csoport is, házon belül átadják a már megszerzett tapasztalatokat  a CEE régióban dolgozó kollégák részére. Egy nemzetközi vállalat részeként az S IMMO Hungary olyan előnnyel rendelkezik, mint a vállalatcsoportban megtalálható különböző országok piaci innovációinak kiaknázása és adaptálása. A későbbiekben az épületekről begyűjtésre kerülő és egy közös adatbázisban elérhető adatoknak köszönhetően - a digitalizációt kihasználva - az ESG szempontoknak is képesek leszünk megfelelni - az adott épület adottságait a lehető legnagyobb mértékben figyelembe véve. Számos lehetőség áll tehát rendelkezésre ahhoz, hogy hozzájáruljunk az ingatlanok fenntarthatóbb fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez Magyarországon.

-    Miként hat a fitout és általában a kivitelezési költségek „elszabadulása” a szektorban? Amennyire tudom, a bérleti díjak kismértékű emelkedése nem kompenzálja az építőipari árak robbanásszerű növekedését.

-    Nos, mi sajnos nem tudtuk megduplázni a bérleti díjakat az elmúlt két évben. (Nevet.) Komolyra fordítva a szót, az építőanyag árak „elszállása” mind a bérlőket, mind a bérbeadókat rákényszeríti arra, hogy egy újonnan megkötésre kerülő bérleti szerződés esetében a már meglévő alaprajzok mentén kezdjenek el gondolkodni. A bérlő által, a bérleményen belül használni kívánt funkciók elhelyezésében a lehető legnagyobb mértékben használják fel a bérlemények meglévő infrastruktúráját (pl: falak, bejáratok stb.). A bérlőket ebből a szempontból még erősen edukálni kell, hiszen az egyik legjelentősebb környezeti terhelést a bérlemények bontása és újjáépítése jelenti, és nyilván ezek a legnagyobb költségtényezők is egy kialakítás során. Egy átlagos bérleti szerződésnél - nem új irodaház esetén - a bérbeadó által adott fit out kontribúció mostanában biztosan nem lesz elég a bérlemény teljes átépítésére, de az esetek nagy többségében erre nincs is szükség. Egyre gyakoribb, hogy a bérbeadói hozzájárulást a bérlők sem tudják négyzetméterenként több száz euróval megtoldani, így még fontosabbá válik a közös gondolkodás és az ésszerű kompromisszumok megtalálása. Felértékelődik a központi, jó infrastruktúrával rendelkező lokáció is, hiszen egyre több cég tűzi ki célul az ESG szempontoknak megfelelő munkaterület biztosítását, amely a munkavállalók szellemi, fizikai jóllétével egyaránt számol.

A képre kattintva galéria nyílik

 

Irodakereso.info