-    Hogyan alakul(t) az élet a COVID-19 vírus alatt? Megtorpant a bérbeadás az irodapiacon?

-    Az Infogroup kedvező helyzetben volt és van a jelen pandémiás helyzetben, hiszen a portfoliónk egyaránt tartalmaz iroda-, ipari-, logisztikai- és különböző fejlesztési célra alkalmas ingatlanokat. A vegyes, válságálló portfolió mellett, az ingatlanaink egyébként is közel teljes bérbeadottsággal álltak már az év elején, így a bérbeadásra nem, míg az ingatlanok jövedelmezőségére is inkább csak áttételesen van hatással a változó környezet. A cégcsoport jelenleg egy dinamikus növekedési fázisban van, mely során a lehető legtöbb piaci, elsősorban fejlesztési lehetőséggel szeretnénk bővíteni ingatlan állományunkat. A csatlakozásom fő motivációja is ebben rejlik: a cél, hogy a már elért nagyság és eredmények növelésének elősegítésére egy hatékonyabb szervezetet és proaktívan előre haladó céget segítsek munkámmal. A piaci trendeken belül akár kedvező elemeket is tapasztalni, mert bár érződik a lassulás - főként a döntések terén-, de bizonyos szektorokban, például a logisztikai-, ipari ingatlan fronton kimondottan friss és új igények jelentek meg.

-    Visszakerestem az Infogroupról az elmúlt években kiadott sajtóanyagokat, amelyek jó része a Bartók Udvarról szólt. Hogy áll most az épületegyüttes fejlesztése?

-    A még hátralévő irodai tömbök fejlesztése folytatódik, jelenleg az építési engedéllyel a kezünkben, a beruházás előkészítése folyik. Stabil és jó bérleti igényekkel keresnek minket, így magabiztosak vagyunk a folytatás kapcsán is. Remélem, hogy hamarosan hírt tudunk adni újabb jelentős projektekről is.

-    Véleménye szerint új időszámítás kezdődik az irodapiacon? Befolyásolja-e, és ha igen, akkor hogyan a kialakult home office kultúra a bérlői magatartást?

-    A home office, amit messze nem neveznék kultúrának még a mai viszonyok között, mindenképp érződik az iroda-használaton. Azt, hogy ez és az egyéb megelőző intézkedések, pl. az ültetési rend kényszerű megváltoztatása összességében milyen hatással lesznek a budapesti piacra, szerintem pár hónap múlva jobban ki lehet értékelni. Ehhez kapcsolódóan látni fogjuk a nemzetközi trendeket is, főként azokból a városokból, ahol a kínálat jelentős mértéke esetlegesen a területi, vagy minőségi irodaterületek átrendeződését is jelentheti.

-    El tud képzelni egy olyan központi kezdeményezést, amely a bérleti vagy a vásárlói kedvet fokozza? A vírus ellenére tele van a város darukkal, de vajon meddig tart a lendület? Mennyi tartalék van a budapesti (iroda) piacban?

-    A budapesti irodapiac egyelőre nem telített, így még bőven van hely fejlesztéseknek. Minden fejlesztő elemi érdeke, hogy a megfelelő konklúziókat levonja az érzékelt és vélt vagy tervezett változásokból, amelyek bizonyára a fejlesztési ütemezés, helyszínek, kialakítások változását is fogják jelenteni. Az Infogroupnál is számolunk ezekkel a tényezőkkel és a Bartók Udvar következő fázisánál igyekszünk eszerint megvalósítani az épületet.

-    Az Infogroup tavaly megduplázta a portfolióját. Tudják tartani ezt a tempót?

-    Ezt a dinamikus növekedést szeretnénk fenntartani. Az elmúlt hónapok a tudatos belső építkezéssel teltek, hogy a stratégiai helyszíneken létező, jelentős fejlesztési potenciállal bíró területeken mielőbb indulhassanak a fejlesztések: Budapesten irodai, akár vegyes, például szálláshely fejlesztések, míg a Közép-, Kelet-Magyarországon lévő ipari parkjainkban, egyedi igényeknek megfelelő ipari csarnokok. Polgáron egyébként a napokban indult a meglévő logisztikai csarnokok újabb bővítési ütemének építése, mely pár hónapon belül akár egyedi igényekhez is alakítható.


Irodakereso.info