Tudják, hogy mit és hogyan akarnak elérni saját maguk és az ügyfeleik számára, a legnehezebb időkben is megtalálták a tailor made megoldásokat, és ezt a piac vissza is igazolta: sikeresek és jól cseng a nevük a szakmában. Most viszont egy elég markáns váltást jelentettek be: stratégiai partneri megállapodást kötöttek a világ egyik legnagyobb ingatlantanácsadó cégével, az amerikai NAI Globallal. Széll Csaba alapító-ügyvezetővel beszélgettünk.

-    Mi történt? Mi áll a megállapodás háttérben? Az Önökről elérhető információk alapján meglehetősen stabil a gazdálkodásuk.

-    Valóban, büszkék vagyunk a kifejezetten szilárd piaci pozíciónkra. A 2011. május 1-jei indulás óta elfoglaltuk a helyünket az üzleti-ingatlan szolgáltatók piacán, amit az évek során nem csak megtartanunk, de megerősítenünk is sikerült. Annak ellenére, hogy egyre több tanácsadó harcol az ügyfelekért, évről évre képesek voltunk – minimum - szinten tartani, de sok esetben javítani is a mutatószámainkat. De ahogy egy gyerek is érzi – aki miután megtanult magabiztosan járni, fejlődik és látja maga előtt a horizonton a perspektívákat -, tudja, hogy tanulnia, fejlődnie kell. Ez egy elemi vágy, és a mi csapatunkban – cégként és egyénekként is – tetten érhető, tudjuk, hogy tovább kell lépnünk. Az itt dolgozó szakemberek és a csapat szempontjából is fontos a nemzetközi szintű kitekintés és továbblépés.

-    Kinőtték a magyar piacot?

-    A mai napig hihetetlen örömmel tölt el bennünket – ezt a kollégáim nevében is bátran állíthatom –, hogy itt élünk és dolgozunk. De azt is látjuk, hogy a magyar ingatlanpiac relatíve kicsi, Budapestre koncentrálódik, és ez nem csak az üzletkötések számát és méretét, de a minőségét is meghatározza. Összetett, jó értelemben bonyolult üzletekben akarunk részt venni, esettanulmányokat átnézni, azokból tanulni, komoly, határokon átívelő szerződéseket tető alá hozni. Azt, amit független tanácsadó cégként egy ország piacán el lehet érni, azt megvalósítottuk. Magasabb szintre akkor léphetünk, ha hozzáférünk ahhoz a nemzetközi tudáshoz, hálózathoz és befolyáshoz, amelyet egy nemzetközi cég tud biztosítani, és a NAI Global pontosan ilyen. Hadd emlékeztessem arra, hogy cégünk neve CE LAND, amiből a CE a Central European rövidítése. Már az alapításkor is volt regionális ambíciónk, amit most valóra is váltunk. Egyébként Horvátországban és Ausztriában már eddig is jelen voltunk, Bécsben legalább olyan jól cseng a nevünk, mint Budapesten.

-    Hogyan találtak egymásra? Vagy talán inkább pontosabb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy ki talált meg kit?

-    Ez egy három éve elindult evolúciós folyamat, amely most teljesedett ki. Még a Covid előtt találkoztunk a Cannes-i MIPIM-en és a müncheni REAL EXPO-n. A NAI Global térképén a régió még lefedetlen volt, nagyon alapos munkát végezve keresték a szóba jöhető partnereket, mi pedig azt, akivel további piacokra tudunk betörni. Érdekes, szinte az első pillanattól megvolt köztünk a kémia, de mindkét oldal racionális döntést akart hozni. Alaposan végiggondolt és minden részletében tisztázott döntést hoztunk, amikor megállapodtunk a világ egyik legnagyobb ingatlanpiaci szolgáltatójával, így mostantól NAI CELand-ként folytatjuk a munkát.

-    Hogyan határozná meg ennek a lényegét? Együttműködés, franchise megállapodás?

-    Ha röviden kellene válaszolnom, azt mondanám, hogy stratégiai partnerség. Elköteleztük magunkat egymás mellett, de nem kell feladni a függetlenségünket. Exkluzivitást vállaltunk egymás irányában, de a tulajdonviszonyok nem változtak, a CE LAND a menedzsment tulajdonában marad. Ami nekem, mint cégalapítónak legalább ennyire fontos: a kontinuitás töretlen marad. Eddig organikusan növekedtünk, lépésről lépésre, de ennek a modellnek elértük a határait. Tíz év egy vállalkozás életében komoly idő, és a visszatekintés mellett érdemes azt is megnézni, hogy hol akarjuk látni a CE LAND-et 2032-ben. A társaimmal végiggondoltuk, hogy miként tudunk fejlődni, nemzetközi tudáshoz és üzleti lehetőségekhez hozzáférni. Valamennyi munkatársam senior pozícióban dolgozik itt, sokéves tapasztalatot gyűjtött össze a piacon, vagy ennek birtokában csatlakozott hozzánk. Amikor szóba hoztam nekik a NAI Global kínálta lehetőséget, szinte végig sem tudtam mondani a mondatot, már a szavamba vágtak, hogy „de hiszen ez egy óriási lehetőség!” És nem csak arra gondoltak, hogy milyen új ügyfeleket kapunk, hanem hogy új perspektívák is nyílnak előttünk. Azt érzem, hogy még mindannyiunkban van erő és akarat a fejlődésre, tanulásra. Szerintem egy olyan ideális stratégiai megállapodást kötöttünk a NAI Globallal, amellyel a CE LAND szintet léphet, és biztosíthatja a következő tíz év fejlődését és sikereit. Számunka egyébként azért is szimpatikus a NAI, mert már az alapfilozófiája - Local Expertise Powering a Global Firm – az, amiben mi hiszünk: az ingatlan egy alapvetően a helyi ismeretekre, lokális know-how-ra alapuló üzlet, de egy világot átszövő hálózat erejét nehéz túlbecsülni.

-    Ha a CE LAND-ot egy közepes méretű hajónak tekintjük, akkor most nem irányváltás történt, hanem kapott egy erősebb motort?

-    Inkább úgy fogalmaznék, hogy mostantól egy nagyon hatékony, mozgékony és ütőképes flotta tagjaivá váltunk. Ha lőni kell egy célra, akkor az egész flotta tüzelni fog, számíthatunk a szinergiák kihasználására: mi nagyon jók vagyunk a helyi piacon, amihez ők rajtunk keresztül hozzáférnek, a segítségünkkel ki tudják szolgálni azon ügyfeleiket, akiknek itt van dolguk. Mi pedig egy Afrikától Ázsián át az USÁ-ig terjedő, 300+ irodával és 5100 tanácsadóval rendelkező globális network részeként megkapjuk azt a know-how-t, amit kívülállóként lehetetlen megszerezni. A NAI Global évente 20 milliárd dollár értékű üzletkötésben vesz részt tevékenyen, a szakmában megkerülhetetlen név. Ez a tudás most hozzáférhetővé válik a számunkra, és mi fogjuk átadni a helyi megbízóinknak. De a saját hajónkon mi maradunk a kapitány.

-    Miként néz ki mindez napi, operatív szinten?

-    A NAI Global értelemszerűen ragaszkodik a formalitásokhoz – megjelenés, arculat, bizonyos formaságok – de a lényeg nyilván nem ez, hanem a szinergiákban rejlő lehetőségek maximális kihasználás. Az együttműködésünket most, április közepén tettük publikussá, de valójában a tényleges munka már el is kezdődött; kaptunk olyan megbízást, amiről a NAI Global nélkül nem tudtunk volna. Egyébként a napi üzletmenetbe nem szólnak és nem is akarnak beleszólni; tesszük a dolgunkat, végezzük a munkánkat. A NAI Global tisztában van azzal, hogy a helyi törésvonalakat, piaci viszonyokat mi értjük igazán. Ha felmegy a NAI Global honlapjára, és a régióban keres szakértőt, Budapestre kattintva a mi irodánk elérhetőségét találja. (https://www.naiglobal.com/members/ )

-    Említette, hogy a tanácsadói piac zsúfolt, nagyon erős a versenyhelyzet. Ha egy magyar ügyfél fordul Önökhöz, miként profitálhat a CE LAND ezen stratégiai partnerségéből?

-    A magyarországi ügyfeleink innentől kezdve, rajtunk és partnerünkön keresztül hozzáférhetnek globális befektetőkhöz, bérlőkhöz, szolgáltatókhoz, vagy éppen külföldi termékekhez, befektetési vagy használati célú ingatlanokhoz.

-    Mi jelenti most, 2022 tavaszán a legkomolyabb akadályt, kihívásokat és milyen ötletei vannak ezek elhárítására, illetve kikerülésére?

-    A napokban összeírtam egy tízes listát arra vonatkozóan, hogy milyen veszélyekkel kell számolnia annak, aki a hazai ingatlanpiacon akar befektetni. Azt kell mondjam, hogy a Covid-19, illetve a geopolitikai környezet csak egy-egy tétel a listán. Viharos időket élünk, ilyenkor van igazán szükség arra, hogy valaki megmondja – a hajós példánál maradva – hogy merre vannak azok a szabad szemmel nehezen észrevehető tenger alatti zátonyok, amelyek veszélyt jelenthetnek. Tükörsima tengeren nem gond hajózni, a révkalauzt általában akkor hívják, ha háborog a tenger, illetve ha olyan vizekre értünk, ahol szinte kilátástalan eljutni a biztonságot nyújtó kikötőbe. Mondok egy konkrét példát: mindenki a hibrid irodahasználatról beszél, annak piacra gyakorolt hatásáról, de valójában ez még egy kiforratlan dolog, a cégek kísérleteznek vele. Teljesen érthető, ha tőlünk, tanácsadóktól várják a megoldást. Ehhez know-how kell, tudni és érteni, hogy mi működik és mi nem, ennek ismeretében lehet egyedi megoldásokat ajánlani. Ha egy globális cégcsoport részeként dolgozunk, rövid időn belül megkapjuk a best practice listát, tapasztalatokat. Miért kellene a mi ügyfelünknek is végigpróbálnia a lehetséges ötleteket, ha mi már most meg tudjuk mondani – elég nagy valószínűséggel –, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami nem.

-    Mikor volt utoljára sima a tenger vize?

-    20 éve járok Európa két meghatározó ingatlanpiaci szakvásárára, de 4-5 év kivételével nagyon ritka volt, hogy a magyar piacot képviselve kifejezetten pozitív szakmai fogadtatásban lett volna részem. A Covid előtt volt egy perspektivikus időszakunk, de most megint sérülékenyek vagyunk; gondok vannak az ellátási láncokban, felpörgött az infláció, tart az orosz-ukrán háború és mindez együtt szinte lehetetlenné teszi a tervezést. Nagyon nehéz megmondani, hogy 2-3 év múlva milyen környezetbe érkezik egy projekt, márpedig ennyi idő kell, amíg átfut.

-    Van megoldás?

-    Éppen az a lényeg, hogy mindig van megoldás! Tudjuk, hogyan lehet és kell áthidalni a piac ciklikus természetét, a mostani nehézségeken is túl fogunk jutni, de nem mindegy, hogy miként. Ami a CE LAND-ot illeti, mindig van előre és nem léptünk volna szövetségre egy globális céggel, ha nem hinnénk azt, hogy egyre fontosabb szerepünk lesz a piacon.

-    Beszéljünk egy kicsit a jelen helyzetről! Melyek a legfontosabb trendek most az irodapiacon?

-    Ahogyan például az autóipart sem lehet egyetlen mondattal leírni, hogy milyen trendek uralkodnak vagy várhatóak, ugyanúgy ennél összetettebb és komplexebb a mi iparágunk is. Ami biztos, az az, hogy a bérirodaházak értékét a lokáció mellett nem a tégla és a malter ára határozza meg, hanem a futó bérleti szerződések minősége. A bérlői igények, amelyekre ezek a szerződések alapulnak, viszont változnak, szofisztikáltabbá válnak. Én úgy látom, hogy az újonnan piacra kerülő épületek kivételével valamennyi épületet újra kell - részben vagy egészében - pozícionálni.

-    De még mindig csak 10% alatt van az üresedési ráta, ami egészségesnek mondható, például lehetővé teszi, hogy az életciklusuk végén járó épületeket felújítsák, átalakítsák a változó keresletnek megfelelően.

-    Igen, ez így van, de az épületek mögött üzleti tervek és hitelek vannak, és bár valamelyest emelkedtek a bérleti díjak, ez csak részben kompenzálta az építőanyag és munkaerőköltség növekedését. Ez az oka annak, hogy az épületek – elméleti – újraelőállítási költsége – ma, 2022-ben lényegesen magasabb, mint néhány éve. A trendeket vizsgálva feltűnhet még egy dolog: a hazai piac transzparenciája továbbra is hagy maga után kívánnivalót, de az látszik, hogy az elsődleges hozammutató, a prime yield 5% alá is lement a Covid alatt, ami 100 bázispontos, igen jelentős süllyedés. Ezt azt jelenti, hogy amikor megtérülést tervezünk, kb. négy évvel hosszabb bérleti időszakot kell figyelembe vennünk, mint 2 éve a Covid megjelenése előtt. Ezt nem nehéz kiszámolni, és csak mint kiragadott példát hoztam fel annak érzékeltetésére, hogy néha apróságnak tűnő részleteken múlik egy projekt sikere. Az elmúlt bő egy évtizedben megtanultuk, hogy mi az, ami a valóban jót elválasztja a még éppen jótól és az elég jótól, a pillanatnyi zavarelhárítást az értékteremtéstől és az időtálló megoldástól. Az motivál bennünket, hogy továbbra is bizonyítsuk a megbízóinknak, amit a kezdetektől állítunk magunkról: we are very ready, willing and able, azaz nem csak készen állunk az újabb feladatokra, de képesek is vagyunk azok elvégzésére.

 


Irodakereso.info