- Miért váltott?
- Egyszerű a válasz: Más jellegű kihívások várnak rám a jelenlegi pozíciómban, új, szélesebb feladatkörrel, a nekem szavazott bizalom maximálisan motivál. Nagyon szerettem a TriGranitnál dolgozni, és nem is terveztem váltani. Fejvadász keresett meg, és megtetszett az az innovatív megoldásokat igénylő gondolkodásmód, amire itt, a CPI-nál most szükség van. A korábbi, az Ablon nevével fémjelzett korszakban a fejlesztői hozzáállás vitte előre a céget, míg most, a CPI megérkezésével megváltoztak az irányvonalak: befektetőként, vagyonkezelőként is lépnünk kell. Az erős tulajdonosi háttérnek köszönhetően elegendő tőke áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy meg tudjuk tartani a portfóliónkból azt, amit valóban érdemes.


- Tehát a jól kialakított asset management struktúra mellett a portfólió bővítése kap nagyobb hangsúlyt?
- Befektetői szemmel is nézzük a piacot, amellett, hogy komoly ingatlanállomány van a kezelésünkben: A társasághoz jelenleg 11 irodaépület, négy üzletközpont, három hotel és egy logisztikai park tartozik, a kezelt magyarországi ingatlanvagyon összértéke 307 millió euró (mintegy 95 milliárd forint). A legnagyobb súllyal, több mint 150.000 négyzetméternyi területtel az irodaépületek vannak jelen. A legfőbb magyarországi projektek közé tartozik a többi között a főváros 13. kerületében lévő Gateway Office Park, a Váci úti irodafolyosón elhelyezkedő Balance Building, a Váci188 Office Park, a Budaörs Office Park, az Arena Corner, az Airport City Logistic Park, illetve Budapest belvárosában található Europeum bevásárlóközpont a Marriott Courtyard Hotellel.


- A portfólió valamennyi elemét megtartják?
- A közelmúltban értékesítettünk néhány telket, de alapvetően hosszú távra tervezünk. A pénztermelő vagyonelemeket nem adjuk el. Úgy akarjuk az ingatlanok értékét megtartani, illetve növelni, hogy közben „egészséges” hozamot érünk el. A jelenleg még üres területek kiadására átfogó bérbeadási stratégiát készítünk. Közben határozottan szeretnénk a CPI ismertségét és elismertségét növelni, hiszen egy meghatározó ingatlanbefektető cég vagyunk, de a nevünk még nem annyira közismert a piacon, mint amennyire azt a súlyunk indokolná. Hatalmas tudásbázis gyűlt össze a cégnél, ezt is szeretnénk láthatóvá tenni, a jövőben nagyobb szerepet kap a véleményformálás.


- Mitől fog nőni az egyes vagyonelemek értéke?
- Elkezdjük a házak átfogó felújítását. Szeptemberben megkezdődik a Váci úti Balance Building teljes korszerűsítése. Az „A” kategóriás irodaépület az átalakítás után várhatóan megkapja a nemzetközi környezettudatos épületminősítési rendszer, a BREEAM „very good” minősítését. Készülünk a Budaörs Office Park (BOP) és a Váci188 Office Building modernizálására is. Emellett szeretnénk a szolgáltatási palettánkat emberközpontúbbá tenni. Nagyon jó visszhangja van a mobil őstermelői piacunknak: partnereink segítségével házhoz visszük a friss bioélelmiszereket. Az a célunk, hogy a bérlőink jól érezzék magukat, és hosszabb távon is valamelyik CPI épületben gondolkodjanak. A következő két évben 1,3 milliárd forintot fordítunk a meglévő ingatlanállomány korszerűsítésére. 


- Terveznek-e újabb fejlesztéseket?
- Nyitott szemmel járunk, de a spekulatív fejlesztés egyelőre még nem járható út Magyarországon. Hosszabb távon gyakorlatilag valamennyi kereskedelmi terület - iroda, kiskereskedelem, hotel, logisztika - fejlesztése szerepel a terveinkben. Az anyavállalat profiljának megfelelően elsősorban az iroda- és kiskereskedelmi egységek lesznek a fókuszban, de hotel és logisztikai projekteket vizsgálunk majd.


- A sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Magyarországot még mindig inkább a magasabb kockázatot kedvelő befektetők kedvelik. Ez azt jelenti, hogy tovább nő a lemaradásunk a régiós versenytársakhoz képest?
- A budapesti piac fejlődése öt éve valóban nagyon megtört, a régió többi országa simábban lendült át a válság évein. Nálunk romlottak a finanszírozás feltételei, megtorpantak a beruházások. Most viszont lassan, de nő a kereslet, elsősorban a shared service centereknek köszönhetően. Ők jellemzően 10 ezer nm-t vagy még ennél is nagyobb, lehetőleg egybefüggő területet keresnek. Ebben a szegmensben élénkülést látok. Csökken a kiadatlansági mutató, és a piaci szereplők rá fognak ébredni, hogy ezt a trendet le kell követni, adott esetben új fejlesztésekkel. Ha egy új nagy bérlő érkezik, ma még talál a fenti paraméterekkel helyszínt. De a helyzet gyorsan változik: a bérlők a pár éve még válogathattak, de jövőre egy ilyen üres ingatlan sem lesz a piacon. 


- Optimista?
- Igen, a Magyarországon működő SSC-k versenyképesek nemzetközi szintéren is, egyelőre ez mozgatja a keresletet, és amíg a régió többi országában komoly túlkínálat alakult ki, vagyis a bérleti díjak csökkennek, az üresedési ráta nő, addig nálunk a bérbeadási tranzakciókat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy megállt a bérleti díjak csökkenése az ingatlanpiac valamennyi szektorában. A korábban megszokott költségracionalizálási tárgyalások helyett egyre gyakoribb, hogy cégek nagyobb területre költöznének, és mind a nemzetközi, mind a helyi vállalatok aktívan érdeklődnek az irodaterületek iránt.


- Kérem, mondjon egy mondatot arról, hogy mit csinál, amikor nem az ingatlanpiaccal foglalkozik.
- Télen síelek, nyáron vitorlázom. Utóbbit a Balatonon és az Adrián is űzöm. Van két gyönyörű gyerekem, és egy még gyönyörűbb feleségem. Igyekszem minél több időt velük tölteni. 

 

 

Irodakereso.info