- Mintha élénkülne Magyarországon az azonnali irodák piaca. Mit gondolnak, miért, és mekkora szelet jut ebből a DBH-nak?
- A DBH Serviced Office a magyarországi szolgáltatott irodapiac meghatározó szereplője. Valóban látszik, hogy az utóbbi időszakban sokkal aktívabb lett az instant irodapiac. Amíg a korábbi években elsősorban a Magyarországra települő külföldi vállalkozások keresték ezeket az irodákat, az elmúlt években részükről kevesebb az érdeklődés, amit azonban bőven ellensúlyoznak a hazai induló vállalkozások. Jellemzően nálunk is inkább a magyar vállalkozók keresnek irodákat. Emellett a külföldi piacokra dolgozó szoftverfejlesztők is gyorsan bővülnek, ők is egyre többen keresnek meg bennünket, hogy a szolgáltatott irodáinkat igénybe vegyék.


- Ezeknek a cégeknek miért nem felel meg egy hagyományos iroda?
- Ezen vállalkozások számára a nagyméretű irodák piaca túlságosan rugalmatlan: a hagyományos irodákat jellemzően csak több száz négyzetméter felett, hosszú távú szerződésekkel lehet kibérelni. Korábban sok kisebb vállalkozás lakást bérelt irodának, a lakáspiac fellendülésével azonban ezek is megdrágultak; ráadásul ezekben nem is kapnak olyan szolgáltatásokat, mint például a 7x24 órás portaszolgálat, és nem is annyira komfortosak vagy exkluzív kialakításúak. Mindkét trend azt erősíti, hogy a kisebb vállalkozások a jövőben egyre inkább keresni fogják a szolgáltatott irodákat.


- Mennyiben más az Önök által nyújtott szolgáltatás, mint a többi piaci szereplőé?
- A „serviced office” egy kiforrott üzleti modell, a különböző szolgáltatások között ezért jellemzően nincsenek nagy különbségek, legfeljebb árban. A DBH Serviced Office két szempontból tud többet nyújtani a nemzetközi láncoknál: mivel a cég székhelye Magyarországon van, rugalmasabb a működésünk, és így gyorsabban tudunk reagálni a felmerülő piaci igényekre, az ügyfelek egyedi kéréseire. Ennél is fontosabb, hogy a DBH Group komplex üzleti szolgáltatásokat kínál, a nálunk irodát bérlő ügyfeleink így „házon belül" vehetnek igénybe pénzügyi szolgáltatásokat - könyvelést, bérszámfejtést és adótanácsadást, pályázati és projektmenedzsmentet, vállalatirányítási (ERP) és ügyfélkapcsolati (CRM) rendszert, de akár startup inkubációs szolgáltatásokat is. A budapesti romkocsma-negyed mellett található, Kéthly Anna téri Greenpoint irodaházban a szolgáltatott irodáink mellett KoWerk néven közösségi irodát is működtetünk, ahol a legkisebb, 1-2 főt foglalkoztató induló vállalkozások is saját asztalhoz juthatnak akár havi elszámolásban.


- Budapest mellett miért pont Debrecenben, illetve Bukarestben nyitottak irodát?
- Az első szolgáltatott irodaközpontunkat 2007-ben Debrecenben nyitottuk meg, ahonnan egyébként én is származom, és a cégcsoport egyik központja mindig is ott volt; így adta tehát magát a helyszín, hogy szolgáltatott irodával is megjelenjünk. Hasonló volt a helyzet 2010-ben Bukarest esetében, ahol szintén felismertük a piaci igényt, és emiatt mentük ki a szolgáltatásainkkal.


- Van-e visszajelzésük azzal kapcsolatban, hogy a partnereik milyen lokációkat, illetve szolgáltatásokat preferálnak? Ennek függvényében melyek a közeljövőre vonatkozó terveik?
- Az ügyfeleink számára a termékeik piacra jutását segítő szolgáltatásokat is kínálunk, így gyakran fordul elő, hogy egy-egy, a régióban üzletet kereső cég az irodakereséshez is tőlünk kér segítséget. Az Alliance Business Centers hálózat tagjaként világszerte több mint 100 ezer munkaállomást tudunk nekik felkínálni. De a napokban is akadt olyan cég, aki a budapesti iroda mellett Bukarestben is bennünket keresett meg, hogy egy helyre vonja össze az eddig különböző helyszíneken működő irodáit.
Az egyéb üzleti tevékenységeink függvényében több helyen is tervezünk új szolgáltatásokat beindítani; ilyen új lokáció lehet például Prága is. Nemrég több azerbajdzsáni szervezettel is szándéknyilatkozatot írtunk alá, amelyekkel széles körű üzleti együttműködésekről tárgyalunk. Ennek keretében elképzelhető, hogy a kaukázusi országban mi jelenünk meg elsőként szolgáltatott irodákkal. Emellett a hollandiai Eindhovenben található irodánkban is folyamatban van egy közösségi (co-working) iroda kialakítása. Mivel jelenleg a budapesti szolgáltatott irodáink is teljes kapacitással működnek, ezért keressük a lehetőségeket, hogy miként tudnánk tovább bővíteni a kapacitásunkat, illetve a szolgáltatásainkat.

 

 

Irodakereso.info