-    Szakirányú végzettsége van és az elmúlt években jelentős tapasztalatot szerzett az ingatlanpiacokon, ám egy vírusra nem lehet felkészülni. Miként látja, hogyan reagál a piac, illetve milyen konkrét lépéseket tesz a Diófa Alapkezelő Zrt. egyik vezetőjeként?

-    Most, amikor beszélgetünk (május közepén - A szerk.) úgy látom, hogy bizonyos ingatlanszektorok jobban érintettek, mások kevésbé, és megkockáztatom, olyanok is vannak, amelyek profitálnak a jelen helyzetből. Március végétől, április elejétől kezdve kaptuk a megkereséseket a bérlőktől. Számunka természetes, hogy mindenkivel tárgyalunk és a közös gondolkodás, egyeztetési folyamat során olyan megoldásokat keresünk, amelyek a partnereink számára elfogadhatók amellett, hogy képviseljük az Alap befektetőinek az érdekeit. Mindezt tesszük úgy, hogy ezek az intézkedések illeszkedjenek a Diófa hosszú távú stratégiájába és az ingatlanportfóliók értékei ne sérüljenek. Általánosságban úgy látom, hogy a vírus kitörése utáni hetek elképesztő bizonytalansága fokozatosan enyhül. Abból a szempontból Magyarország szerencsés helyzetben van, hogy jó néhány ország előttünk jár a pandémia kezelésében, így már rendelkezésre állnak hasznosítható tapasztalatok.

-    Mit gondol, meddig tart a most kialakult állapot?

-    Nagyon sokan fizetnének elképesztő összegeket a válaszért, de erre nem létezik pontos forgatókönyv. Nekem sincs üveggömböm, de folyamatosan dolgozunk a prognózisokon, a valószínűsíthető forgatókönyveken. Ami biztos: valamennyi piaci szereplő óvatos, de eddig nem látunk drasztikus irányváltást. 2012 óta a megfelelő stratégiával építettük fel a több, mint 320 000 négyzetméteres ingatlan portfoliónkat. Számottevő időt töltünk különböző pénzügyi szcenáriók és stratégiák kidolgozásával, hiszen felelősséggel tartozunk az Alap befektetői felé, de azt még senki sem tudja pontosan megmondani, hogy miként alakítják át közép- és hosszútávon a kereskedelmi ingatlanpiacot a koronavírus hatásai. Csak egyetlen ismeretlen tényezőt említek: ha idén érkezik egy második fertőzési hullám, az megint plusz erőfeszítéseket igényel valamennyiünktől. A bérlőink felé most az a legfontosabb feladatunk, hogy biztosítsuk az épületeink üzemeltetését úgy, hogy közben minden vonatkozó hatósági rendeletet/jogszabályt betartunk.

-    Az elmúlt évek egyik legmarkánsabb ingatlanpiaci fejleménye, hogy ma már kifejezetten jelentős szerepet töltenek be a hazai hátterű befektetési alapok. A Diófa példáján levezetve: mennyire működnek másképp, mint egy mondjuk angolszász hátterű alap?

-    Szerintem az adott ország szabályozási környezete, az alap működési formája és a befektetési stratégiája szabja meg a tevékenységet, nem az, hogy magyar, német vagy angolszász hátterű. Mi intézményi befektetők vagyunk, akik a nyílt és zárt alapokban lévő ingatlan portfóliókat kezelünk, hosszú távú értéknövelő stratégiát követve. Ennek mentén gondolkodunk és teszünk konkrét lépéseket például arra vonatkozóan, hogy miként vizsgálunk meg és választunk ki befektetéseket, optimalizáljuk az ingatlanok bérbeadottságát, milyen értéknövelő fejlesztést végezzünk el, és mivel bővítsük a minőségi szolgáltatási palettánkat. Tehát a működés szempontjából ez hasonlít egy német vagy egy angolszász hátterű, ’core’ ingatlanokat kezelő intézményi, befektetési alaphoz. Emellett persze jelentős eltérések lehetnek az alapkezelő cég méretéből & piaci tőkésítéséből adódóan, a piaci diverzifikáció terén és a kezelt ingatlanpiaci termékekből fakadóan is.  

-    Említene egy példát az értéknövelő korszerűsítésre?

-    A közeljövő feladata az Óbuda Gate irodaház épületgépészeti rendszereinek a felújítása. A korszerűsítés az eszköz, a cél az, hogy a bérlőink számára is érzékelhető megtakarítást érjünk el.

-    Végezetül egy személyes kérdés: miként viseli a kijárási korlátozásokat, mint magánember?

-    A családommal élőben gyakoroljuk a „maradj otthon” kampányt. Amint lehetővé válik, óvatosan kimozdulunk, ami azt jelenti, hogy túrázni fogunk a természetben. Rendszeres futóként alig várom, hogy ismét új célokat tűzhessek ki magamnak.  

 

Irodakereso.info