– Az utóbbi években igencsak megszaporodott a szolgáltatott irodát kínáló cégek száma. Önök mivel tűnnek ki a mezőnyből?


– Végtelenül egyszerű a képlet: nem mi találtuk fel a spanyolviaszt. A Széchenyi tér az egyik legelőkelőbb cím a városban, ami természetesen kell a sikerhez, de talán a legfontosabb tényező, ami megkülönböztet bennünket a versenytársainktól az az, hogy mi szeretjük az ügyfeleinket és ennek megfelelően bánunk velük. Ez a családias hangulat már akkor érzékelhető, amikor valaki megérkezik hozzánk. Nem egy „irodagyárat” akartunk létrehozni 1100 m2-en, hanem olyan közösségi teret és szolgáltatási környezetet, ahova minden nap örömmel jönnek be a bérlők dolgozni.


–  Ezt szimbolizálja, hogy amikor megérkeztem, személyesen Ön fogadott, és főzte a kávémat? Vagy szabadságon van a titkárnő?


– Tudatos elhatározásunk, hogy valamennyi ügyfelünket prémium szintű kiszolgálásban részesítjük. Nem csak azért veszek részt napi szinten a munkában, hogy a bérköltségen spóroljunk, hanem főként azért, mert úgy vélem ezzel is kifejezem a tiszteletem a bérlőink felé. Ezt egy nagyon fontos különbségnek tartom a versenytársainkhoz képest, továbbá az is lényeges szempont, hogy így első kézből értesülhetek a bérlőink valamennyi kívánságáról, észrevételéről. Bár apróságnak tűnik, ám az ő visszajelzéseik alapján ez olyan mérvű figyelmesség, mely szintén hozzájárul ahhoz, hogy másoknak is ajánlanak bennünket. Büszkék arra, hogy itt van az irodájuk, ami némileg eltér attól az élménytől, mint amiben az elmúlt 10 évben részem volt az ingatlanszakmában. Talán ennek is köszönhető, hogy a június 1-i nyitást követő 5. hónapban kitehettük a megtelt táblát. Most, éppen az Ön érkezése előtt véglegesítettük azt a szerződést, amelynek értelmében a már meglévő 1100 m2 területünket további 800 m2-rel bővítjük.  


– Kik a bérlők?


– Azok a cégek, akik Budapest egyik legszebb részén szeretnének irodát bérelni, ugyanakkor rugalmasságra is vágynak, és nem akarnak 5 éves szerződést kötni egy irodahelyiségre, mert valamilyen oknál fogva ezt nem tehetik meg, vagy egyszerűen nincs rá szükségük. Jellemzően szolgáltatást nyújtó cégek (tanácsadás, kereskedelem, IT) az ügyfeleink: egyaránt vannak köztük magyar és külföldi vállalkozások, start-upok és nagyobb szervezetek. Értékelik, hogy nem kell a nulláról kialakítani az irodájukat, hanem kész megoldást kapnak. Nincs szükségük irodagazdálkodással foglalkozó munkatársra, hiszen minden ezzel kapcsolatos feladatot kiszerveztek nekünk, a House of Business-nek.


– Mekkora az átlagos bérelt terület?


–  Van egyszemélyes bérlőnk, és van olyan is, aki 5 szobát bérel a 10 fős csapatának. Ez az adótanácsadással foglalkozó cég az Andrássy útról költözött át hozzánk. Ők is azt értékelték, hogy míg a Roosevelt Irodaházban 5-600 m2 alatt nem lehet irodát bérelni, nálunk viszont igen. Maga az épület 10 éves, és sokan akartak beköltözni, de nem tehették meg, ám most, rajtunk keresztül megnyílt ez a lehetőség.


– És mit szól ehhez a „nagy” épület üzemeltetője?


– Az épület tulajdonosa is örül annak, hogy olyan bérlők is érkeznek a House of Business-be, akik később akár „nagy” bérlőkké is válhatnak. Ezzel a konstrukcióval mindenki jól jár.


– Milyen egyéb olyan szolgáltatásaik vannak, amelyeket a bérlők máshol nem kapnak meg?


– Azon túlmenően, hogy rugalmasak vagyunk a bérleti terület és idő vonatkozásában, illetve, hogy a partnereinknek nem kell irodaüzemeltetéssel foglalkozniuk, sokat számítanak az apróságok. A már említett vendégszeretet, családias hangulat mellett a kimagaslóan jó minőségű kávénkat városszerte elismeréssel emlegetik. Öltőző és tusoló áll a bérlőink rendelkezésére, ami nem csak arra jó, hogy a kerékpárral érkezők át tudjanak öltözni, hanem arra is, hogy a hölgyek az esti program előtt rendbe tudják hozni a sminkjüket. A mélygarázsban kerékpártároló is van, amióta itt dolgozom, én is biciklivel jövök be minden nap.  Sok kisebb elemből áll össze az a kép, ami miatt kedvelnek bennünket.


– Kik a befektetők?


– A House of Business egy fiatal cég, 2010-ben alakult Oslóban, Norvégiában. Az első épületük komoly siker lett, úgyhogy építettek még 2 hasonló irodaházat Norvégiában. Mivel tízéves tapasztalatom van ezen a téren, a magyarországi iroda létrehozásával engem bíztak meg. Bíztak bennem és az üzleti tervben is, de a rizikót is látták. Voltak nehéz pillanataink az infrastruktúra kialakítása során, de a műszaki problémákat a ház üzemeltetőjével együtt megoldottuk. Miközben a csupasz falak között betonkeverők dolgoztak, már 30%-os bérbeadottságot értünk el. A norvégok innentől kezdve tudták, hogy rendben lesz a dolog.


–  Milyen mértékű volt az átalakítás?


– Nem lehet ráismerni a területre, mindent újonnan építettünk. Korábban egy bank biztosítási üzletága dolgozott itt. Mi a tartófalig visszabontottunk mindent. A sötét tónusú épületszárnyból egy világos, barátságos, kellemes atmoszférájú területet alakítottunk ki. Az irodák többsége a Dunára, valamint a Gresham Palotára néz, a többi pedig egy belső fedett teraszra, ami az itt dolgozók kedvence. Itt tartottuk a karácsonyi partit; a vendégek és a bérlők el voltak ragadtatva az egyedi hangulattól. Emellett sikerült kialakítanunk egy 60 fős, rugalmasan variálható konferenciatermet is. Az új terület a mostani terület szerves folytatása lesz, így az összesen 1900 m2 körbeöleli majd a teraszt. Az új rész kialakítása januárban kezdődik, áprilisban már költözhetnek az első bérlők.


– Tegyük fel, hogy az új rész is gyorsan megtelik. Hogyan tovább?


– Próbálunk még egy-két olyan helyszínt találni a városban, amely minőségét és elhelyezkedését tekintve hasonló nívót képvisel, mint a Roosevelt Irodaház. Most úgy tűnik, hogy erre a színvonalra 2018 elejéig várni kell, akkor fogunk továbblépni. Addig itt, házon belül bővülünk.

 

Irodakereso.info