A szakember szerint a hibrid munkavégzés olyannyira népszerűvé vált, hogy ma már ez az új norma. Az interjúban szóba került még az is, hogy miként lehet évente 11 ezer dollárt megtakarítani alkalmazottanként, illetve melyek a hagyományos irodák perspektívái.

- Az ingatlanpiacon a rugalmasság lett az „év szava”, ami különösen előnyös a szolgáltatott irodák üzemeltetői számára. Egyetért ezzel?

- A rugalmasabb munkavégzési módok felé való elmozdulás már jó ideje zajlik, és a legfejlettebb vállalatok már jóval a világjárvány előtt hibrid munkavégzési módokat vezettek be a munkatársaik számára. A különböző méretű vállalkozások felfedezték, hogy a hibrid munkavégzés nem csak a munkatársaik termelékenységét, jóllétét és boldogságát támogatja, hanem egy költséghatékonyabb modell is, amely növeli az üzleti eredményt. A hibrid munkavégzés iránti fellendülő kereslet tükröződik az üzleti teljesítményünkben. Idén augusztusban az IWG 34 éves történetének eddigi legmagasabb féléves bevételét jelentette be, ami annak köszönhető, hogy világszerte mérettől függetlenül valamennyi vállalat alkalmazza a hibrid modellt. Mivel a munkáltatók egyre inkább elfogadják a hibrid munkalehetőségeket, és a munkavállalók is határozottan a rugalmasságot keresik a munkahelyükön, a hagyományos irodahelyiségek iránt már nincs nagy kereslet. Ők a közelmúltban rekordszintű üresedésről számoltak be. A hibrid munkamegoldások iránti gyorsan növekvő kereslet kielégítése érdekében mind Magyarországon, mind világszerte bővítjük hálózatunkat, és a következő egy évben mintegy ezer helyszínnel bővülünk. Az IWG már közel 4000 helyszínnel rendelkezik világszerte több mint 120 országban.

- A budapesti piacon az üresedési ráta növekszik, miközben egyes alpiacokon relatív hiány alakult ki. Mi a következő lépésük, hol fejlesztenek?

- Egyértelmű és tartós tendencia, hogy a hagyományos irodaterületek üresedési aránya meredeken emelkedik, miközben a hibrid munkamegoldások iránti kereslet rohamosan nő. Ez lehetőséget biztosít számunkra, hogy gyors ütemben bővüljünk új helyszínekkel Magyarországon. Az ingatlantulajdonosokkal és befektetőkkel együttműködve bővítjük a partneri modellünket, és aktívan keresünk új partnereket Magyarország-szerte. Az elmúlt hónapban három új helyszínt jelentettünk be; egy újabb magyar várossal, Debrecennel is bővült a hálózatunk. A velünk való partnerség lehetővé teszi az ingatlantulajdonosok és befektetők számára, hogy növeljék ingatlanjaik megtérülését, kihasználva a hibrid munkavégzés iránti gyorsan növekvő keresletet. A teljes folyamat során támogatást nyújtunk, beleértve piacvezető technológiai platformunk használatát, valamint hozzáférést biztosítunk a vállalat tervezési és berendezési szakértelméhez, az értékesítési és marketingtudásunkhoz, amelyekkel havonta több mint 100 000 megkeresést generálunk világszerte. Az elkövetkező hónapokban és években további nyitásokat tervezünk a bel- és külvárosokban, egész Magyarország területén.

- Azáltal, hogy a szolgáltatott irodát üzemeltető cég gondoskodik a bérlők számára szükséges dolgokról, ők a munkájukra koncentrálhatnak. Ennek azonban nyilvánvalóan ára van: mekkora a szolgáltatott irodák költsége?

- A szolgáltatott irodának számos előnye van, és valójában ez a modell megtakarítást jelent az ügyfelek számára. A hibrid munkamodell teljes rugalmasságot biztosít az ügyfelek számára, akik a vállalatuk növekedésével szükség szerint növelhetik és csökkenthetik a létszámot. Szolgáltatott irodakínálatunkkal az ügyfelek teljes hozzáférést kapnak globális hálózatunk összes helyszínéhez, ami azt jelenti, hogy onnan dolgozhatnak, ahol a legkényelmesebb számukra. A vállalatok csak annyi irodateret vesznek igénybe, amennyire szükségük van, és a tapasztalatunk szerint kevesebb helyre van szükségük, mint korábban, mivel az alkalmazottak már nem a hét öt napján tartózkodnak a cég székhelyén. A hibrid munkavégzés a vállalatoknak lényegesen alacsonyabb költségszintet is jelent; évente átlagosan 11 ezer dollár megtakarítást munkavállalónként.

- Miben más az IWG által nyújtott szolgáltatás, mint a versenytársak kínálata a piacon?

- Az IWG a legnagyobb és leggyorsabban növekvő rugalmas munkaterület-szolgáltató világszerte. Hálózatunk ötször nagyobb, mint a legközelebbi versenytársaké, és továbbra is gyorsan növekszik, bővítve a 120 országban meglévő 3500 helyszínből álló hálózatunkat. A hálózatunk növekedésének köszönhetően több mint nyolcmillió munkavállalót tudunk támogatni a világ több ezer helyszínén. A márkáink kínálatában – ahova olyan nevek tartoznak, mint a Spaces, a Regus, a HQ és a Signature – világszerte több ezer vállalati ügyfél bízik meg, köztük a Fortune 500 vállalat 83%-a. Ambiciózus növekedési terveink szerint a következő 12 hónapban további 1000 rugalmas munkaterülettel bővítjük globális hálózatunkat, egyetlen várost sem kihagyva a hálózatunk bővítéséből.

- Ön szerint hogyan alakul az irodapiac 2023-ban Magyarországon és a régióban?

- Ahogy a hibrid munkavégzés irányába történő folyamatos elmozdulás felgyorsul, a hagyományos irodák kihasználtsága tovább fog csökkenni, mivel a vállalkozásoknak kevesebb klasszikus irodatérre van szükségük, és helyette a rugalmas munkaterületek felé fordulnak. 2022-ben több száz új partneri helyszínt üdvözölhettünk, és 2023 ugyanezzel a lendülettel folytatódik. A "hibrid munkavégzés nagy durranása" rendkívüli növekedést hozott az IWG-központok számában, az idei év első felében 400 új helyszínt szerződtettek. Magyarország fontos lokáció számunkra, ez is lendületet ad terjeszkedési terveinknek, mivel a kiváló minőségű, rugalmas munkaterületek iránti igény továbbra is ugrásszerűen nő, ahogy a hibrid munkavégzés válik az új normává.

 

Irodakereso.info