– Tavaly nyáron beszélgettük utoljára, akkor a myhive Haller Gardens kapcsán azt hangsúlyozta, hogy itt nem egyszerű ráncfelvarrásról van szó, hanem egy kifejezetten nagy volumenű felújításról.

– Igen, jól emlékszik. Folyamatosan haladunk a tervekkel: a konferenciatermet már átadtuk, hamarosan megújul a lobby, a kávézó, a parkolószint, a közösségi terek és a homlokzat is. Egyik legfontosabb újításunk már elkészült, hiszen kialakítottunk egy látványos showroomot. Itt tudjuk prezentálni a jelenlegi és leendő bérlőinknek, hogy milyennek képzeljük el a jövő irodáját. Bárki megnézheti, kipróbálhatja, sőt, ha tetszik, akkor ki is bérelheti. Ez az 550 négyzetméteres showroom remek lehetőség arra, hogy megmutassuk, mit tud a myhive, mint dizájn- és szolgáltatáskoncepció, és ennek kapcsán azt is bemutathatjuk, hogy mindezt milyen rugalmas keretek között kínáljuk. Azt gondolom, hogy a Covid utáni időszak arról fog szólni, hogy a cégek még nem lesznek biztosak abban, hogy el tudnak, illetve el akarnak-e köteleződni hosszabb távra. Rugalmasságra vágynak, ami érthető: ennyire gyorsan változó környezetben nem tudják megmondani, hogy jövőre hány munkatársuk jár majd be az itteni munkahelyére.

– Lehet, hogy tíz, de lehet, hogy százötven, ami azt is magával hozza, hogy a bérlők iroda iránti igénye akár néhány havonta változhat. Hogyan lehet ehhez alkalmazkodni?

– Az ön által említett tavalyi cikknek is az volt a címe, hogy „myhive: a rugalmasság a kulcs az irodapiacon”. Rendszeresen beszélünk a bérlőinkkel, és egyértelműen körvonalazódik az az igény, amely szerint az adott cég most 20 munkatársának kér helyet, aztán bejön egy nagyobb projekt, ami plusz 50 főt igényel. Majd ennek végeztével 30 fő marad. Készen állunk az ilyen és ehhez hasonló igények teljesítésére. Az IMMOFINANZ a már meglévő és új bérlőinek teljes rugalmasságot kínál az irodák méretére és a bérlés időtartamára, valamint az igényelt myhive szolgáltatáscsomagra vonatkozóan.

– A magyar piacon meglehetősen ritka, hogy valaki ilyen átfogó jellegű felújításba kezdjen úgy, hogy nincsenek bérbeadási problémái. Előre menekülnek?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy megyünk előre. 2016 nyarán kezdtünk el gondolkodni a myhive koncepción, ami öt irodaházunkban debütált, és a sikeren felbuzdulva 2019-ben – még a járvány előtt –, ezt továbbgondolva a szolgáltatások bővítését kezdtük tervezni. Már ekkor észrevettük a rugalmasság iránti igényt, mint trendet. A járvány csak felgyorsította a folyamatot.

– Mennyire változott a koncepció a kezdetek óta?

– A myhive-koncepció alapvetően nem változott, de folyamatosan fejlődik és alkalmazkodik a piac igényeihez, követi a trendeket. Hangsúlyozom: a myhive nem egyszerűen egy dizájnkoncepció, bár a belsőépítészet terén valóban egyedit alkotunk. Sokkal több ennél, hiszen olyan portaszolgálatot kínálunk, amely mindent elintéz, beleértve a cipőjavítást vagy ruhatisztítást, és olyan bérleti feltételeket biztosítunk bérlőinknek, amelyek meglehetősen rugalmasak. Ezenkívül igyekszünk az irodaházakon belül a közösségi tereket maximálisan kihasználni és lehetőséget teremteni a bérlőknek, hogy megismerjék egymást. Ezt segíti a „community manager”, aki rendezvényeket, jógaórákat szervez, vagy ha szükséges, gyermekmegőrzést biztosít. A legújabb myhive-fejlesztéseink révén most négy alapterméket kínálunk, amelyek mindegyike tartalmazza az imént említett szolgáltatásokat. Úgy gondoljuk, hogy széles körű kínálatunk révén, a myhive-on keresztül a startup vállalkozások találkozhatnak és kapcsolatot teremthetnek nagyobb cégekkel.

– Mennyire érezték meg a Covid hatását? Hogyan reagáltak a bérlőik?

– Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a bérlőink biztonságban érezzék magukat; komoly összeget fordítunk fertőtlenítő szerekre, megelőző, illetve gyakoribb takarításra, maszkokra, plexiüvegre a recepcióknál. A bérlőink eltérő módon reagáltak a vírushelyzetre: van olyan, aki változatlanul teljes létszámmal dolgozik, például itt a myhive Haller Gardensben, és van, aki szinte teljesen átállt a home office-ra. A „retail” szektorban egyébként a STOP SHOP igen népszerű maradt a vásárlók körében, hiszen itt nincsenek zárt, közös területek, a vásárlók az utcáról egyenesen az üzletbe léphetnek be.

– Nem tart attól, hogy a home office olyannyira beválik, hogy a bérlők vissza sem akarnak majd jönni?

– A rugalmas és az otthoni munkavégzés iránti igény egyre növekszik, de az otthoni munka soha nem fogja teljesen kiváltani az irodai tevékenységet, figyelembe véve a csapatmunka fontosságát és a személyes interakciókat, amelyek kulcsfontosságúak a vállalatok innovációja és termelékenysége szempontjából. A cégek tisztában vannak azzal, mennyire lényegesek az inspiráló beszélgetések, személyes találkozások, spontán konyhai eszmecserék. Felkészültünk arra, hogy a jövőben rugalmasabban kell az irodabérleti igényeket kezelni.

– Az üresedési ráta a 6,5 százalékról lassan kúszik felfelé, bár igaz, a 10 százalékot még nem érte el.

– A jó terméknek mindig meglesz a maga piaca. Úgy gondoljuk, hogy megfelelő ajánlatokkal ki tudjuk elégíteni a keresletet, és ez már látható is az új, rugalmas myhive-ajánlataink iránti növekvő érdeklődés nyomán.

– A myhive Haller Gardenst prémium kategóriának tartja?

– Abszolút. És nem csak a remek lokáció és kiemelkedő infrastruktúra miatt. Amikor összeállítottuk az új myhive-koncepciót, dinamikus és élettel teli közösségek képe lebegett a szemünk előtt, egy hatékony munkakörnyezetben. Azt gondolom, hogy a koncepciónk egyedülálló a piacon: egyrészt olyan szolgáltatásokat kínálunk, amire a bérlőknek valójában szükségük van, valamint egyelőre nincs másik olyan budapesti irodaház, ahol ilyen rugalmas feltételekkel ennyire sokoldalú szolgáltatási csomagot lehetne igénybe venni. A bérlők akár egyetlen irodát is kibérelhetnek, már egy hónapra is. A myhive csapata folyamatos támogatást nyújt, akár a mobiltelefonon futó applikáción keresztül is, így a bérlők a munkájukra koncentrálhatnak.

– Mit tud ez az alkalmazás?

– A myhive app egy fontos kommunikációs felület és eszköz a bérlőkkel való kapcsolattartásban. Az elmúlt hónapokban sokat dolgoztunk azon, hogyan tudnánk még inkább felhasználóbaráttá tenni.  Nemrégiben újítottuk meg ezt is, célunk, hogy sokkal több funkcióra lehessen használni. A bérlőink néhány kattintással jelezhetik, milyen tárgyalóra, konferenciateremre, extra vendégparkolóra van, illetve lesz szükségük. Itt lehet majd jelentkezni jógaórára, különböző rendezvényekre és számos egyéb myhive-szolgáltatásra is.

A képre kattintva galéria nyílik

 

Irodakereso.info