- Hogyan összegezné röviden a New Work tavalyi üzleti évét?

- 2018-ban rekordokat döntöttünk – több téren is. Egyrészt sikerült 60%-kal, 2,6 millió EUR-ra növelni a bevételünket, ami azt is jelenti, hogy míg korábban – 2017 év végén - két országban (Magyarország és Lengyelország) voltunk jelen 7 New Work centerrel 12,500 négyzetméteren, ma már 40.000 négyzetméteren 17 központunk van, a fentiek mellett Csehországban és Ukrajnában. Fontos változás volt az életünkben az is, hogy a Holdingot a korábbi Kft. formából átalakítottuk zártkörűen működő részvénytársasággá (Zrt.) és 400 ezerről 4 millió euróra emeltük a társaság saját tőkéjét.

- Mik az idei tervek? Hol alakítanak ki újabb centereket? Mi a helyzet a korábban beharangozott belgrádi és bukaresti irodákkal? Továbbá mi Budapest szerepe a portfolión belül?

- Folyamatosan dolgozunk a portfóliónk bővítésén és a piacfejlesztésen. 2019-ben 3 új központot hozunk létre Bukarestben, Lengyelországban pedig a fővároson kívül terjeszkedünk, új centereket nyitunk például Krakkóban, Lódzban, Wroclawban és Poznanban. Prága is jelentős szerepet kap a portfóliónkban - 2019 végéig legalább 3 New Work irodánk lesz a cseh fővárosban. Dolgozunk a belgrádi és bukaresti terveinken, és a Baltikumot is felvettük a térképünkre. Célunk, hogy 2019-ben havonta legalább egy új központot nyissunk meg, amivel megközelítjük a 100 ezer nm-nyi összterületet. Budapest továbbra is a legfontosabb piacunk, de legkésőbb az év végéig ezt a szerepet Lengyelország veszi át.

- A bérleti díjak növekedése bérlőként és bérbeadóként is érinti a New Work-öt. Hogyan egyensúlyoznak?

- Más piacokon nem tapasztalunk olyan jelentős bérleti díj emelkedést, mint Budapesten. Ugyanakkor Budapest a maga 3,5 millió négyzetméternyi teljes irodaterületével csak a 15%-át képviseli azoknak az országoknak a piacából, amelyeken jelen vagyunk. Ez azt jeleni, hogy még mindig növelhetjük a jelenlegi piaci ár szintjét és figyelmen kívül hagyhatjuk Budapestet egy időre.  Mivel bérlőként csak hosszú távú bérleti szerződéseket írunk alá, a feltételek rögzítettek, ezért nem igazán érintenek bennünket a jelenlegi bérleti díj emelkedési tendenciák. A további budapesti fejlesztéseinkkel megvárjuk azt a piaci korrekciót, amely véleményem szerint hamarosan bekövetkezik. Bérbeadóként növekvő keresletet látunk a középvállalkozások (200 m2+) irányából, amit ki is tudunk elégíteni, mivel a hálózatunk újabb 3000 m2-rel bővül ez év derekán.

- Mit gondol, meddig tart az irodapiaci fellendülés?

- Ahogyan azt már említettem, a következő 18-24 hónapban várhatóan piaci korrekcióra kell felkészülnünk.

- A New Work irodák kialakítása mindig egyedi. Ez egy befektetés vagy inkább szenvedély? Lehetséges egyáltalán megtérülési rátával számolni? És általában, mit akarnak a bérlők? Hogyan változtak az igények az elmúlt két évben?

- Egy egyedülálló iroda megtervezéséhez szenvedélyre van szükség, de ez egyben befektetés is, mivel a bérlők értékelik az ilyen munkakörnyezetet, hiszen a legtöbbjük több időt tölt az irodában, mint az otthonában. A New Work egyik unique selling propositionje - vagyis egyedi terméktulajdonsága – hogy képesek vagyunk az üzleti modellünket szinte valamennyi épülettípusra adaptálni, és ezt a bérbeadók értékelik is, mivel az általunk vitt új és friss koncepcióval növelhetjük az épület értékét. A beruházás megtérülése másodlagos, hiszen 10 évnél is hosszabb távra tervezünk, és ehhez el kell fogadnunk, hogy a ma befektetett fillérjeink adják a holnapi forintjaink alapját. A bérlők három csoportba sorolhatók: a coworkerek a közösségi életérzést keresik; a szolgáltatott irodát bérlők a rugalmasságért és a teljes körű szolgáltatásért fizetnek, és persze vannak azon vállalatok, amelyek a nemzetközi szabványoknak megfelelő minőséget keresik rugalmas szerződési feltételekkel.

- Úgy tűnik, hogy idén sem nagyon fognak unatkozni.

- 2019-től a New Work már az európai ligában játszik. Nem csupán azért, mert az öt országra kiterjedő portfólió már nemzetközi menedzsmentet követel meg, de azért is, mert az új irodák megnyitása együtt jár a befektetések jelentős növekedésével is. Míg 2018-ban 1,7 millió eurót fektettünk be, 2019-ben már 7,5 milliót, miközben a bevételünk várhatóan 8 millió euróra emelkedik, a vállalat saját tőkéje pedig 20 millió euróra.

 

Irodakereso.info