A közelmúltban jelentették be, hogy a Váci út 188 alatti épületre vonatkozóan aláírták az első bérleti szerződést, így az ismét megnyitotta kapuit. Mit tud a ház?

A 14 ezer négyzetméteres, 2+7 szintes épület a töretlenül népszerű Váci úti irodafolyosó végén helyezkedik el. „A” kategóriás, kiváló a tömegközlekedési kapcsolata és a dunai panoráma mellett mindent tud, amit a bérlők elvárnak.


Az, hogy az épület egy részét már bérbe adták, nem jelent hátrányt akkor, ha mondjuk egy érdeklődő az egész házat bérbe szeretné venni?

Az ekkora tranzakciók ma meglehetősen ritkák, viszont sokkal kedvezőbb úgy megmutatni a jelölteknek egy házat, hogy egy része már élettel teli. Nincs szükség az „itt akár lehetne egy…” típusú mondatokra, hiszen az épület jelenleg is funkciójának megfelelően működik.


Egyes irodapiaci szakértők szerint az „A” kategória árai már olyan alacsonyak, hogy ez sok B/C kategóriában gondolkodó bérlőt is arra ösztönöz, hogy egyel feljebb lépjen. Így viszont hamarosan hiány lehet az „A” kategóriában. Egyetért ezzel?

Nem teljesen...Azt gondolom, hogy azok, akiknek a költséghatékonyság a legjelentősebb szempont, még mindig inkább maradnak a B/C besorolású épületeknél vagy akár lakóingatlanoknál; hiszen az árkülönbség továbbra is érezhető. Aki spórolni akar, nem fog a belvárosba vagy új projektbe költözni.


Például az Andrássy útra, az Orco székhelyéül is szolgáló 39. szám alá, azaz a Párizsi Nagyáruházba egyelőre csak az Önök neve szerepel a névtáblán, de az engem beengedő recepciós hölgy sejtelmes mosollyal elárulta: „Hamarosan mások is beköltöznek”. Emellett a sajtó is hangos volt a hírtől, hogy új, jó nevű bérlővel állapodtak meg.

Így van, most folyik a közel 1600 négyzetméternyi irodaterület kialakítása: a Ustream egy fiatal, de globálisan is nagyon sikeres IT start-up vállalkozás munkatársai januártól itt dolgoznak. 


Amennyire a piaci összefoglalókból tudni lehet, ez a bérbe adott terület nagyobb, mint az átlagos tranzakciók mérete az Andrássy úton az elmúlt pár évben.

Igen, úgy tudom irodát illetően az Andrássy úton pár száz négyzetméternyi területekre szerződtek, így ez a bérbeadás valóban átlagon felülinek és sikernek számít.


Mit az oka, hogy a Párizsi Nagyáruházat választották? Például, önök tudnak parkolóhelyeket biztosítani - ami igen nagy gond - az Andrássy úton?

Az Ustream-nek nem ez volt az elsőszámú szempont. Olyan igényes és kreatív helyet kerestek a belvárosban, amely könnyen megközelíthető, és ahonnan bármit el lehet érni tömegközlekedéssel vagy akár gyalog, illetve főleg kerékpárral, és emellett inspiratív a munkatársaknak. Valami ’mást’ kerestek. Az épület szolgáltatási szintje ugyanaz, mint bármely „A” kategóriás épületé, azzal a különbséggel, hogy az Operaház, a Liszt Ferenc tér, illetve az Andrássy út közelsége ellenállhatatlan atmoszférát teremt a minden részletre kiterjedően felújított egykori Párisi Nagyáruháznak. A ház valamivel magasabb, mint a környékbeli épületek: a tetőteraszon a tavasszal megnyíló kávézó/lounge mesebeli panorámát kínál: alattunk szinte az egész város. Ilyen „apróságokban” csak az részesül, aki a belvárosban bérel irodát. A parkolást illetően: mi nem tudunk ilyet kínálni mivel nincs az épület alatt mélygarázs, de a környéken ez is megoldható. A biciklitárolás fontosabb szempont volt.  


Van még egy épületük a belvárosban a Szervita irodaház. Azzal most mi a tervük?

A Szervita téri irodaház-parkolóház együttesünket fel fogjuk teljesen újítani: homlokzatilag, belsőépítészileg és technikailag egyaránt. A struktúra nem változik, vagyis megtartjuk a parkolóház, illetve az irodaház szerkezetét és eredeti funkciót is. Itt azon dolgozunk, hogy egy előbérleti szerződést kössünk, a munkálatok csak ezt követően indulnak majd el. Ha minden sikerül, mindez egyszerre történik majd a tér felújításával, amelyet az V. kerületi Önkormányzat végez. Egy biztos, bár a Szervita irodaház nem egy ’nagy’ projekt – kb. 5000 nm – de különleges, egyedi belső design várja majd új bérlőit és látogatóit. Itt 300 parkolóhelyet tudunk kínálni a parkolóházunkban, mely természetesen most is zavartalanul üzemel. 

 

Irodakereso.info