- Korábban azt nyilatkoztad, hogy 2020 Q3-ban lesz teljesen kész a Váci Greens komplexum. Hogy álltok most, tartjátok az ütemtervet?

 - A korábbiakkal összhangban, minden az eredeti terveink szerint halad a Váci Greens-ben. A 6 épületből, már 4 (az A, B, C és D irodaház), összesen mintegy 80.000 m2 készült el és került 100%-ban bérbeadásra, illetve eladásra. Az utolsó két, közel 50.000 m2 összterületű E és F épület kivitelezés alatt áll. 2020 Q2-ben átadjuk az F, majd 2020 Q3-ban az E épületet. Az F alapozási és mélyépítési munkái befejeződtek, és már gőzerővel zajlik a szerkezetépítés. A felszín alatti 3 garázsszint elkészült, jelenleg a földszinten tartunk, szeptemberre a 3. emelet is megvalósul, év végére pedig elérjük a szerkezetkész állapotot. Az F-et az E épület kb. 3 hónapos eltolódással követi, melynek alapozásán és mélyépítésén már szintén túl vagyunk, jelenleg a garázsszintek szerkezetépítésénél tartunk.

- Mennyire kell  „zsonglőrködni” a szűkös építőipari kapacitással?

- Jól bevált módszerünk szerint nincs generálkivitelezőnk, ehelyett a házon belüli projektmenedzsment csapatunk koordinálja az alvállalkozóink munkáját, így teljes kontroll alatt tudjuk tartani a határidőket, költségeket és a minőséget. Az alvállalkozók megbízható partnereink, akik hozzánk hasonlóan hosszútávon gondolkodnak. Elmondhatom tehát, hogy az építőipar jelenlegi nehézségei ellenére stabil lábakon áll a projektjeink kivitelezése, nem érnek bennünket meglepetések.

- Milyen tempóban halad az előbérleti szerződések kötése?

- Az F épületnek már közel az 50%-át bérbeadtuk, 1 évvel az átadása előtt. A fennmaradó területekre és az E épületre is előrehaladottan tárgyalunk, így továbbra is azt feltételezzük, hogy az átadásra elérjük a 100%-os kihasználtságot, amivel lezárul egy közel évtizednyi munka, befejeződik a Váci Greens.

- Hogyan változtak a bérlői igények az első irodaház átadása óta? Miben tudnak majd többet az utoljára átadandó épületek az elsőként átadottakhoz képest?

- Az újabb Váci Greens épületeink alapterülete közel 40%-al nagyobb mint néhány korábbié. Azt tapasztaljuk, hogy a hatékonyság és a területek flexibilitása fontosabb, mint valaha. A nagyobb szintterületek, melyek már közel 3.500 m2 nettó hasznos irodát foglalnak magukban, továbbá a komplexum két új épületének egyenként 3-3 bejárata, a hozzájuk tartozó lépcső és liftmaggal rendkívül előnyös lehetőségeket hordoz, amely egyre nagyobb értéket képvisel. Ennek kapcsán például komoly versenyelőnyt jelent számunkra, hogy egy közel 1.000-1.200 főt alkalmazó cég 3 emeleten egybefüggően elhelyezhető a mi épületünkben, ez ugyanis sok esetben kulcsfontosságú tényező szokott lenni a nagyvállalatok döntéshozatalában. Nagyon fontos itt kiemelni azt, hogy a szintterület méretének növelése önmagában nem elegendő a sikerhez,  a döntő tényező az alaprajz formája, építészeti design koncepciója, a funkcionalitás és a természetes fény használata. Addicionális kényelmi funkciókra is jelentősen nő az igény, ezért egyre több teraszt tervezünk az épületeinkbe. Az Aréna Business Campusban pl. közel 3.500 m2 terasz lesz. Igyekszünk mindig a legmodernebb technológia irányába haladni. A nyílászárók piaca, főként elsősorban hő- és hangszigetelési teljesítmények tekintetében fénysebességgel fejlődik. Amilyen értékeket ma már alapból elérünk, az néhány éve még nem is létezett.

- Apropó, hol tart az Aréna Business Campus kivitelezése, és van-e már előbérlet?

- Az Aréna Business Campus 20,000 m2-es A épületét a Váci Greens-el szimultán építjük és adjuk majd át 2020 második negyedévben. A szerkezetépítés már a 2. emeletnél tart. Aláírt szerződésünk van már majdnem a teljes földszintre, különböző szolgáltató cégekkel: étteremmel, kávézóval és egy orvosi rendelővel. Továbbá az irodaterületek közel 20%-ára megállapodás jött létre. A negyedik negyedévében arra számítunk, hogy a bérbeadási folyamat még jobban felgyorsul, és év végére 50%-os kiadottságot prognosztizálunk.

 

Irodakereso.info