-  Profitálnak a konjunktúrából?

 - A tavalyi évünk volt a történetünk legsikeresebb éve. Valamennyi divíziónkban jelentősen növeltük a portfóliónkat. A property management divízió által kezelt terület 250%-al nőtt 2018 folyamán. Ennek megfelelően a csapat létszáma is megduplázódott. Projektjeink közül érdemes kiemelni, hogy két új ’A’ kategóriás épület   -  köztük az új irodánknak is otthont adó HillSide irodaház - PM mandátumát is sikerült elnyernünk. Emellett egy ázsiai befektető európai terjeszkedésében segítünk; ennek keretében egy több mint 1 millió nm összterületű raktár portfólió hazai részét kezeljük. A project management divízió is fénykorát éli, a teljes beruházási vagyon meghaladta a 4M EUR értéket. 2018 során több mint 20 bérleményi területet adtunk át, amelyek között nemcsak iroda, hanem speciális hasznosítású területek is megjelentek (pl. egészségügyi intézmény). A BRF kimutatása alapján bérbeadásban megtartottuk erős pozíciónkat, köszönhetően az erős csapatnak és a nemzetközi know-how-nak. A folyamatos fejlődésnek hála a főváros-központúság valamelyest csökkent és már nemzetközi szinten is komoly előrelépéseket tettünk a hírnevünk öregbítésére.

- Mik az idei terveik?

 - Folytatni a tavalyi növekedési ütemet, és magabiztosan növelni a piaci részesedést.

- Minden korábbinál nagyobb a hazai hátterű alapok szerepe a magyar piacon. Mit gondolnak, van egészséges külföldi-hazai arány a befektetések terén?

- Úgy vélem, a piaci stabilitás szempontjából kedvező a hazai ingatlanbefektetői tevékenyég megerősödése, különösen, hogy a jelentősebb befektetők jól differenciált portfolióval rendelkeznek, és elsősorban a prémium termékekre koncentrálnak. Az itthoni piac sajátossága, hogy a hazai alapok elsősorban hosszútávra vásárolnak és tartják az ingatlanokat, így ők csak vevői oldalon járulnak hozzá a befektetési volumenhez értékesítésről csak portolió átrendezéshez kapcsolódóan döntenek ellentétben a külföldi befektetőkkel. A külföldi befektetők - első sorban ázsiaiak és afrikaiak - növekvő figyelemmel kísérik a régió és különösen hazánk ingatlanpiacát. Mégsem várunk erős kilengést a magyar és külföldi befektetők arányában a közeljövőben, inkább egészséges versenyre és a hazai alapok magabiztosságára számítunk.

- Mit gondolnak, meddig tart a konjunktúra?

 - 2018-ban magasabb fokozatba kapcsolt az ingatlanpiac. Rekord mértékű kereslet mutatkozott az irodák iránt: több mint 535 ezer nm irodát adtak bérbe, ebből a nettó kereslet megközelítette a 386 ezer négyzetmétert. Az üresedés sosem látott szintre (7,3%-ra) esett, sok bérlő szembesül azzal, hogy gyakorlatilag elfogytak a költözhető területek. A felfokozott fejlesztői tevékenység miatt fellépő kapacitás – és építőanyag – hiány olyan mértékű áremelkedést okozott, ami már egy éven belül is látható bérleti díj növekedésben realizálódott. A rendkívül alacsony üresedés a magasabb bérleti díjakkal együtt újabb építési hullámot válthat ki. A makrogazdasági környezet és az ország befektetői minősítésének javulása mind kedvező előjel 2019-re vonatkozóan. Olyan, mintha egy fennsíkon járnánk, ahol a ködtől még nem látszik, hogy milyenek a terepviszonyok, de bízunk benne, hogy még legalább egy kaptató előttünk áll. Úgy gondolom, 2019-ben még erősödés vár ránk, és kitart a konjunktúra.

- Kifejtené ezt konkrétabban?

- 2019-ben továbbra is bérbe adói piacról beszélhetünk, ahol a bérleti díjak emelkedése folytatódni fog. Az átadások volumene várhatóan némileg visszaesik a tavalyi szinthez képest, de a beruházók aktivitása középtávon lényegében nem csökken (2020-ra közel 200 ezer négyzetméternyi iroda befejezése tervezett). A keresleti oldalon az IT, az SSC és az egészségügyi szolgáltatók mellett egyre hangsúlyosabban kezd megjelenni a szolgáltatott, illetve co-working irodák üzemeltetőinek igénye. Az egyedi kialakítású, rugalmas irodahasználatot lehetővé tevő egységek már egyes irodafejlesztőknél is megjelennek a kínálatban, ezen a téren várok 2019-ben további bővülést. A befektetői oldalon az előző két évben rendkívül megerősödött a vevői aktivitás, kalkulációink szerint 2018-ban mintegy kétmilliárd eurónyi ingatlanbefektetés történt. Idén várhatóan továbbra is a likviditás-bőség és a befektetési termékek szűkössége lesz a meghatározó, ami a hozamok további – várhatóan csökkenő dinamikájú – mérséklődéséhez vezet.

- Azt mondta, hogy a legfontosabb terve 2019-re, hogy folytatódjon a tavalyi sikerszéria. Eddig hogy állnak?

 - Február végén az iroda.hu REA gálán elhoztuk az Év Property Management cége díjat, immáron második alkalommal. Az Év Irodája szavazás alapján bejutottunk a legjobb négy közé az új irodánkkal, amire különösen büszkék vagyunk. Remélem hamarosan hírt adhatunk nagyobb tranzakciónkról is, melyeken aktívan dolgozunk.

 


Irodakereso.info