-    Bár még mindig velünk van a vírus, a nehezén remélhetőleg túl vagyunk. Önök hogyan birkóztak meg a helyzettel?

-    A Covid első hullámában - ami olyan távolinak tűnik már! - volt jó pár bérlői megkeresés arra vonatkozóan, hogy engedjük el a bérleti díjat, mondván, hogy kijárási tilalmat vezettek be. Közben ez tévedés volt, mert a munkába járást nem tiltották, csak javasolták az otthoni munkát, ahol erre lehetőség volt. Hirtelen sokan számoltak be arról, hogy megcsappant a forgalmuk és ezért engedjük el a bérleti díjat. A kollégákkal és a tulajdonossal összeültünk, átbeszéltük, milyen lehetőségeink vannak és ezeknek megfelelően cselekedtünk. Rögzítettük az árfolyamot, elhagytuk az indexálást. Volt, akivel megegyeztünk bérleti díj mentességben, párhuzamosan a szerződésük meghosszabbításával, illetve későbbi részletfizetéssel. Ezzel egyidejűleg fokozott(abb) higiéniai intézkedéseket vezettünk be, és így szép lassan megnyugodtak a kedélyek, visszaállt a megszokott rend.

-    Korai még mérleget vonni, de eddig milyen az évük?

-    Folyamatosan jöttek az érdeklődők a Terraparkba, számos meglévő bérlőnkkel kötöttünk hosszabbítást, páran még bővültek is, de az is igaz, hogy páran, továbbra is nálunk, de csökkentett területen folytatják a munkájukat. Kétségtelen - amit látunk az utcán parkoló autók számából is -, hogy továbbra is működik az otthoni munkavégzés, bár több bérlő is arról számolt be, hogy egy idő után a dolgozók kifejezetten kérték, hogy bejöhessenek az irodába.

-    Radikálisan megdrágultak az építőipari költségek. Erre van ellenszerük?

-    Az idei évben újabb fejlesztéseket nem tervezünk, úgyhogy az építőipari nehézségeket „csak” a kiépítéseknél érzékeljük. Ezeknél pedig arra törekszünk, hogy a bérlővel együtt olyan kialakításban gondolkodjunk, ahol a lehető legkevesebb átalakítást kell végezni, vagy csomagajánlatot állítunk össze; megosztjuk a kiépítési költségeket a kedvezőbb bérleti díj elérése érdekében.

-    Sajnálom, de még nem értem a problémák végére: hogyan reagálnak az energiaárak változására?

-    Az energiaárak növekedése valóban a legújabb kihívás, amellyel szembe kell néznünk. A legnehezebb benne az, hogy senki sem tud biztosat mondani; nem lehet biztos áron hosszútávú szerződéseket kötni a szolgáltatókkal, mert ők sem tudják, hogyan alakulnak az árak. A bérlőink folyamatosan kérdezik, mivel kell számolniuk, hogyan tervezzenek, de egyelőre nem tudjuk megmondani. Ahol műszakilag megvalósítható, ott gazdaságosabb berendezésekre cseréljük a meglévőket, vagy a működőket olyan módon egészítjük ki, hogy hatékonyabban működjenek. Továbbá felhívtuk a bérlők figyelmét a takarékosság jelentőségére. Egy biztos pont mégiscsak van: mindig is szem előtt tartottuk tulajdonosaink érdekeit ugyanúgy, mint a bérlőkét, és közös erővel, együtt gondolkodva keressük a mindenki számára elfogadható megoldásokat.

További információ: https://terrapark.hu/hu/

 

Irodakereso.info