-    A kinevezéséhez – amiről mi is beszámoltunk – gratulálunk! Kérem, foglalja össze röviden, hogy melyek a sarkpontjai a WING magyarországi lakó- és irodafejlesztési stratégiájának!

-    Köszönöm, számomra az öröm, hiszen a WING mára az egyik legerősebb és legjelentősebb ingatlanfejlesztő - és befektető vállalatcsoportjává nőtte ki magát Közép-Európában. Jövőbeli terveink megvalósítása során is ezt a potenciált szeretnénk kihasználni. Az irodafejlesztések tekintetében elsődleges célunk, hogy magas minőségben, jó lokációkon, jellemzően neves hazai és multinacionális bérlőknek építsünk az igényeiknek és elképzeléseiknek megfelelő korszerű, minőségi, fenntartható módon működtethető székházakat. A Built-to-Suit irodafejlesztéseket illetően számos jelentős székház-projektet adtunk át az elmúlt 25 évben, referencia listánk egyedülállónak számít a hazai irodapiacon. Pár példát említve: a speciális bérlői igényeket legmagasabb szinten kiszolgálva olyan neves nagyvállalatoknak fejlesztettünk székházakat, mint a Telekom, Ericsson és Siemens-evosoft, illetve a nyártól az RTL Magyarország is az általunk felújított Liget Center Classic és Auditorium épületében foglalja majd el fő bázisát. Jelenlegi zászlóshajó ingatlanfejlesztésünk, a Liberty vegyesfunkciós komplexum többek között olyan bérlőknek ad otthont, mint a GEODIS és az eMAG, illetve a nyáron további nagy presztízsű vállalatokat köszönthetünk majd a beköltözők között.

-    Mi a tervük a lakáspiacot illetően?

-    Komoly potenciált látunk a hazai lakóingatlanpiacon az elkövetkező évekre tekintve. Célkitűzéseink közé tartozik, hogy a LIVING ernyőmárkánk piaci aktivitását még intenzívebbé tegyük, és szeretnénk több projektet elindítani, a vevői igényeket és a hosszú távú trendeket látva lakóingatlan-fejlesztéseinket tovább diverzifikálva. Az elkövetkező években szeretnénk további magas minőségű, fenntartható lakásokat kínáló fejlesztésekkel jelen lenni a piacon. Projektjeink megvalósításánál továbbra is elsődleges szempont, hogy olyan ingatlanokat hozzunk létre, melyek minden igényt kielégítenek, szem előtt tartva a vevői és környezeti elvárásokat.

-    Térjünk vissza az irodapiacra! Az első koncepció megrajzolásáig 4-5-6 év is eltelik egy irodaház esetében. Honnan lehet megsejteni olyan változásokat, mint amilyen pl. az ESG-kritériumrendszer térnyerése? Magyarul: hogyan tudnak tervezni?

-    Fejlesztői oldalról fontos, hogy a beruházási döntéseinket ne az ingatlanpiac pillanatnyi változásai alapján hozzuk meg, célszerű, hogy mindig előre tekintsünk legalább négy-öt évet, és a közép- és hosszú távú trendekre alapozva alakítsuk stratégiánkat. A válasz már a kérdésben is el van rejtve: az elmúlt időszakban az ESG és az energiahatékonyság valóban rendkívül fontos tényező lett az irodapiacon, sőt, azt gondolom, hogy a következő tíz évben ez lesz a húzóerő. Az elmúlt 20 évhez képest abban látunk elmozdulást, hogy nem a mennyiségi növekedés lesz mérvadó az irodapiacon, hanem sokkal inkább a minőségre helyeződik át a hangsúly, és ezt a trendet erősítik majd az ESG és az energiahatékonysági törekvések is. Ugyanakkor a teljes kép ennél komplexebb, melyben természetesen az árazás is döntő tényező, hiszen minden vállalkozás szigorúan néz a költségeire. Az egyik fontos hatás az elmúlt éveket illetően a COVID által előidézett home office elterjedése, amely bérlői oldalról bizony lefordítható irodaterület-csökkentésre is, hiszen úgy tűnik, az otthonról történő munkavégzés hosszú távon is velünk marad. Ugyanakkor fejlesztői oldalról az irodaterületek csökkenését kompenzálni tudjuk azzal, hogy magasabb minőségű és fajlagosan drágább irodákkal is megjelenünk a piacon. Tesszük ezt azért is, mert a magasabb minőség egyre inkább elvárásként jelenik meg a cégek, különösen a nagyvállalatok részéről. Természetesen megmarad majd egy olyan célcsoport az irodapiacon, amelynél nem lesz szempont az ESG és az energiahatékonyság, hanem döntő tényező marad a bérleti díj, azonban úgy vélem, nem ez lesz a jellemző a következő években.

-    Melyek a legfontosabb trendek, illetve figyelve a nyugat-európai piacokat, mi az, ami előbb-utóbb hozzánk is be fog gyűrűzni?

-    Már nem fog begyűrűzni, hiszen már begyűrűzött: az imént említett ESG és energiahatékonysági szempontok határozzák meg a piaci trendeket Nyugat-Európában is, melyek térnyerése már nálunk is elkezdődött. A kettős tendencia, a COVID utáni home office, valamint az ESG és az energiahatékonyság kombinációja nemzetközi szinten is hasonló hatásokat eredményez, mint a hazai piacon: a csökkent irodaterületen a magasabb minőség elvárásként jelenik meg a nemzetközi fronton is. Ugyancsak hasonló a helyzet a nemzetközi szinten abban a tekintetben, hogy egy általános lassulás volt érzékelhető az európai ingatlanpiacon is, hiszen a magas kamatkörnyezet nem kedvezett az ingatlanbefektetéseknek és a fejlesztéseknek. Azonban az ingatlannak, különösen a kereskedelmi ingatlannak nagyon pozitív tulajdonsága, hogy megfelelő bérbeadottság mellett inflációálló, tehát közepesen magas inflációs környezet mellett is várhatóan megint elindul a fellendülés az ingatlanpiacon.

-    A WING épületei az építészeti szempontból is kiemelkedőek. Miként lehet egy nevezőre hozni a gazdaságossági és az esztétikai, urbanisztikai szempontokat? Hogyan születik egy-egy kompromisszum? Lásd még value engineering.

-    Mi a WING-nél abban hiszünk, hogy az ingatlanfejlesztés egy olyan, nagyon sok szakterületet felölelő iparág, amelyben egyszerre van szerepe a közgazdaságtannak, a műszaki tudományoknak és az urbanisztikának és a művészetnek is. Mindezekből kell egy olyan balanszot létrehozni, amely egyszerre felel meg a befektetői és a vásárlói igényeknek, az üzleti és környezeti fenntarthatósági szempontoknak és nem utolsó sorban értéket teremt. Cégcsoportunk 25 éves fennállása óta elkötelezett a magas és hosszan tartó minőségi ingatlanok fejlesztése mellett: azt valljuk, hogy egy ingatlannak nem addig kell tetszetősnek lennie, amíg eladjuk azt, hanem hosszú távon is minőséget kell nyújtania. Erre egy konkrét példa az irodapiacról: a Liget Center fejlesztésünk tartalmát tekintve egészen különleges. Hiszen azt a feladatot kellett megoldanunk, hogy egy több, mint 70 éves Bauhaus-stílusú műemlék-épületegyüttesben miként lehet modern irodakörnyezetet létrehozni. Emellett arra is megoldást kellett találnunk, hogy a szocializmus időszakában épült Auditoriumot hogyan lehet a modern igényekre transzformálni. Azért ezt emelem ki, mert egy olyan elegáns, időtálló megoldást sikerült találni, ami a WING védjegyének is tekinthető. Továbbá fontos megemlíteni, hogy a felújítás ezúttal egyben bravúros bővítés is, hiszen a meglévő házak mellett egy teljes üveghomlokzattal rendelkező, újépítésű boutique-irodaépületet is létrehozunk, a Liget Center Vitrumot.

-    Nem beszéltünk még a HOP-ról. Itt mi a céljuk?

-    Az idei évben az irodapiacon számunkra két kiemelten fontos irány van: egyrészt folyamatban lévő tárgyalásaink vannak újabb Built-to-Suit projektekre, illetve cégcsoportunkkal a HOP Technology Office Park, röviden HOP, folyamatos fejlesztésén is dolgozunk. Ez utóbbi kapcsán a célunk, hogy egy olyan technológiai irodaparkot alakítsunk ki, amely egyaránt magas minőségben tudja kiszolgálni az itt dolgozó szakemberek irodakörnyezettel szemben támasztott követelményeit, és a technológiai vállalatok bérleményekkel kapcsolatos speciális műszaki igényeit. A HOP főként azoknak a cégeknek az igényeit elégíti ki, amelyek műhelyeket, laborokat és raktárakat üzemeltetnek, hiszen az itteni épületek nagy teherbírású, nagy belmagasságú szintekkel rendelkeznek, jellemzően a földszinten és az első emeleten. A kialakításon túl a lokáció tekintetében is kiemelkedően jó adottságú, az ingatlan kiemelt közlekedési csomópontban, a Hungária körúton, a Városliget közelében, a belvárostól 10 percre található, és a város szinte minden pontjáról könnyedén megközelíthető. A HOP előnyös tulajdonságait visszaigazolják az eredményeink is: közel 100%-os a bérbeadottságunk a meglévő épületekben, a maradék területeken pedig még megközelítőleg 40 ezer négyzetmétert tudunk fejleszteni. A lakáspiacot tekintve pedig szeretnénk tovább szélesíteni a kínálatunkat, hiszen újra növekvő keresletet tapasztalunk a lakásvásárlást illetően akár az érdeklődések, akár az eladások számát nézzük.

-    Számos olyan épület fűződik a WING nevéhez, amelyek meghatározzák a városképet. Mit gondol a városi élet jövőjéről?

-    Egy ingatlanfejlesztő vállalat többnyire az éppen aktuális beruházásairól, projektjeiről szokott számot adni. Ugyanakkor fontos néha eggyel hátrébb lépni, és végig gondolni, hogy a közvetlen üzleti számokon túl milyen szempontok határozzák meg gondolkodásunkat, amikor egy-egy új projekt tervezése és előkészítése mellett döntünk. Fontos, hogy mi a WING-nél nem a városok további terjeszkedésében, újabb és újabb zöld területek feltörésében és beépítésében gondolkodunk, sokkal inkább az intenzív európai városi modellben hiszünk. Ez alatt arra gondolunk, hogy a fejlesztési tevékenységünk során tudatosan döntünk régi épületek felújítása mellett, amelyek történelmi és kulturális értékeket hordoznak magukban. Az épületek átalakítása, bővítése lehetőséget ad arra, hogy megőrizzük és modern formában, funkcionális értelemben is újjáélesszük azokat. Egyúttal a felújítás a környezetet is kevésbé terhelő, a körforgásosságra és fenntarthatóságra épülő megközelítésmód. A lakófejlesztési tevékenységünk kapcsán pedig azt valljuk, hogy ahol adott a nagy forgalmat elbíró kötött pályás tömegközlekedés (metró, villamos, vonat), ott indokolt intenzív beépítésű projekteket megvalósítani. Így az emberek ki tudják használni az infrastruktúra által kínált lehetőségeket, és egyszerre lesz gazdasági és társadalmi megtérülése ezeknek a beruházásoknak, valamint tudunk komplex módon megfelelni a XXI. század fenntarthatósági követelményeinek. Természetesen ehhez az igényhez zöldfelületeket és egyéb szociális infrastruktúrákat is létre kell hozni, a fejlesztések során pedig kizárólag korszerű, energiatakarékos lakások építésébe szabad fogni.

 

Irodakereso.info