- Mi jut először eszébe, amikor meghallja az ESG kifejezést?

- Az, hogy nagyobb jelentőségű, mint amit a legtöbben el tudunk képzelni. Befolyásolja az ingatlanok tervezését, értékelését, finanszírozását és üzemeltetését. Esélyeket rejt magában, de egyben az átalakulás kockázatát is jelenti az ágazat számára.

- Mikor találkozott először az ESG-vel?

- 2021 novemberében, a MIPIM környékén (abban az évben a COVID miatt később tartották a megszokottnál) olvastam Bill Gates „Hogyan kerüljük el az éghajlati katasztrófát" című könyvét. Kíváncsi lettem, hogy mit reagál az iparág, és kerestem az ESG-vel foglalkozó panelbeszélgetéseket. Kiderült, hogy még csak az elején járunk, és úgy gondoltam, hogy érdemes többet is megtudni.

- Milyen módon érinti az Ön ágazatát az ESG?

- Az irodának, mint eszközosztálynak – a kiskereskedelemmel együtt – nagy a kitettsége.  Hosszú távon könnyedén megtakaríthatnánk a működési szén-dioxid 50 %-át, megkötött szén-dioxid formájában. A befektetők már teljesen nyitottak erre, a bankoknak nincs más esélyük, minthogy elérjék ezt a célt, és a bérlők is kezdenek érzékennyé válni.

- Ön mit tesz vállalatvezetőként az ESG-nek való megfelelés érdekében? Van valamilyen bevált gyakorlatuk?

- Átalakulásban vagyunk. Körülbelül másfél évig érzékelhetően nőtt a tudatosságunk azzal kapcsolatban, hogy tennünk kell valamit, és aztán egy évig nagyon sokat foglalkoztunk az ESG-stratégia kidolgozásával. Végül, körülbelül 6 hónapja elkezdtük az összes termékünk összehasonlítását – azaz benchmarkingot végeztünk; mérjük a termékeink E-re és S-re gyakorolt hatását, miközben egy kommunikációs stratégiát is kidolgoztunk a G-nek való megfelelés érdekében. (Az ESG az Environment (Környezet), Social (Szociális), Governance (Irányítás) rövidítése. – A szerk.)

- Milyen előnyökkel jár és milyen kihívásokkal kell szembenéznie az ESG-kezdeményezések végrehajtása során?

- Az egyik legjelentősebb előny, hogy az ESG-t minden érdekelt fél megvitatja. Jelentős mértékben tudatosítjuk, hogy miről van szó, és milyen módon segíthet bennünket abban, hogy jobbá váljunk nemcsak a vállalati kultúra tekintetében, hanem abban is, hogy hogyan javíthatjuk termékeinket, és hogyan támogathatjuk a fenntartható teljesítmény elérését. A legnagyobb kihívást az emberek rugalmassága jelenti, akik azt gondolják, hogy ez majd elmúlik, és hogy nincs mit tenni.

- Tesz-e különbséget az ESG és a CSR kezdeményezések között, és milyen mértékben tartja szükségesnek a CSR-t a vállalati kultúra szempontjából?

- A kettő között különbség van. A CSR inkább a vállalat társadalomra gyakorolt hatására összpontosít, míg az ESG inkább az ingatlan vagy a vállalat hosszú távú teljesítményére. Ez azt jelenti, hogy a CSR elsősorban a jóllétről és az ügyfelek tapasztalatáról szól. Én ezt történetmesélésnek hívom. Ugyanakkor az ESG komplex intézkedésekkel jár együtt, amelyeket a befektetők és a bankok látni akarnak.

- Hogyan látja a jövőt az ágazat digitalizálása terén, és milyen konkrét mérföldkövek előtt állunk?

- Nincs ESG-megfelelés digitalizáció nélkül. Ezért elkerülhetetlen a digitális stratégiák végrehajtása. Az irodaterek üzemeltetőinek először a helyiséggazdálkodási/foglalási rendszereket, majd a BMI-rendszereket kell ellenőrizniük.

- Hogyan segíti a digitális eszközök használata az ESG-vel kapcsolatos céljait?

- A workcloud24-nél nem sokat tehetünk az ESG-szoftver nélkül, amelyből minden adatot generálunk, és amely egyben a tanúsítás alapja is. A New Worknél 2022 februárja óta értékesítünk helyeket a felhőben, és ma már az új szerződések 90%-a digitális szolgáltatásokat is tartalmaz.

- Hol érhető leginkább tetten a változás felgyorsulása?

- Ügyfeleink pozitív visszajelzései azt mutatják, hogy Steve Jobsnak igaza volt, amikor azt mondta: „Gondolkodj visszafelé, az ügyfél szemszögéből a tervezés felé”. A digitális eszközök és szolgáltatások jelentik a jövőt az ingatlanpiac minden szegmensében.

- Melyek az ágazatot érintő legjelentősebb kockázatok a következő két-három évben?

- Az ESG-nek nem megfelelő ingatlanok a recesszió és az energiaválság idején magas kockázatot hordoznak. Amint a bankok értékbecslési osztályai teljes mértékben integrálják ezeket a szempontokat, sok ingatlan lesz bajban.

- Ha a globális felmelegedés elleni küzdelemben bármelyik iparág közül megnevezhetne egy projektet „világítótoronyként”, melyik lenne az?

- Egyre több olyan épület van, amely említésre méltó. A Seattle-ben található Bullett Center, amelyet még 2013-ban építettek, úgy lett megtervezve, hogy a világ leghatékonyabb energiafelhasználású kereskedelmi épülete legyen. A bécsi Erste Campust 4.500 dolgozóra tervezték, most több mint 7.000 alkalmazott használja, köszönhetően annak, hogy az épületben csak munkaterületek vannak, de nincsenek irodák, és egy helyfoglaló szoftverrel működtetik a helygazdálkodást.

- Van olyan kötelező olvasmány, amit szívesen ajánl olvasóinknak, és amely segíthet a legjobb gyakorlatokhoz vezető úton?

- Azt mondanám, hogy a New Work és a workcloud24 legújabb piaci jelentéseit (nevet). Komolyra fordítva a szót, rengeteg könyv szól a jó befektetésről és arról, hogyan lehet nyereséget termelni, miközben fenntarthatóan cselekszünk. De az egyik legjobb betekintést nyújtó történet a Patagonia alapítójától, Yvon Chouinardtól* származik, aki a 3 milliárd USD értékű cégét a klímaváltozás elleni küzdelemre adományozta.

*„A felelős vállalat: Mit tanultunk a Patagonia első 40 évéből- Szerzők: Yvon Chouinard és Vincent Stanley.” A könyv betekintést nyújt a Patagonia outdoor ruházati vállalat fenntartható üzleti gyakorlatába, és abba, hogyan sikerült egyensúlyt teremteniük a környezeti és társadalmi felelősségvállalás és a nyereségesség között.

 

Irodakereso.info