-    Pusztán a sajtóhíreket figyelve is szembeötlő, hogy elég sok minden történik most a TriGranit fejlesztésében épülő Millennium Gardens környékén. Gyakorlatilag kész az épület, miközben két jelentős bérbeadási szerződést is véglegesítettek. Mondana ezekről néhány szót?

-    Így van, nem unatkoztunk mostanában. Azt már korábban publikáltuk, hogy a Henkel Magyarország - amely több mint 2 évtizedet töltött a saját épületében a budai oldalon -, hamarosan beköltözik a Millennium Gardens-be. Az, hogy a saját irodaházukból jönnek át a pesti oldalra, egyfelől rugalmassá tette az átköltözés lebonyolítását, másrészt magas elvárásokat is jelentett felénk. Számunkra ők az első nagy bérlő – anchor tenant – akik több évre szerződtek, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy bennünket választottak. Ez az ő életükben is hatalmas változás, de közös volt a célunk, ami most teljesül; ha csak a közösségi média megjelenéseket nézzük, azt a benyomásunk, hogy csupa mosolygós arc várja a Henkelnél, hogy végre beköltözhessen a Duna-parti épületbe. Ebben nem csak az épület kvalitásának, hanem annak is szerepe van, hogy a tárgyalások és a kivitelezés során megtaláltuk a közös nevezőt és azokat a megoldásokat, amelyekkel mindkét fél elégedett lehet.

-    Mikor költözhetnek be?

-    Most zajlik a használatbavételi engedélyezési eljárás, ennek az utolsó fázisában vagyunk jelenleg, ez alapján a Henkel július 20. után költözhet be a nettó 4 ezer nm-es területükre. A nevük már felkerült az épület homlokzatára.

-    Sokan panaszkodnak, hogy a fitout költségek elviselhetetlen magasságba emelkedtek. Érintette ez Önöket is vagy még éppen időben készen lettek?

-    Amikor a Millennium Gardens üzleti tervein dolgoztunk, fele ekkora kontribúcióval számoltunk. Szerintem ezt a radikális áremelkedést, amely most a teljes piacon végigsöpör, senki sem látta előre, miközben mindenkit érint, beleértve az alvállalkozókat is.

-    Ki fog így fejleszteni?

-    A fejlesztők behúzzák a kéziféket, mert egyszerűen nem jönnek ki a számok; nem lehet annyit emelni a bérleti díjon, hogy a megemelkedett capex megtérüljön. (A tőkebefektetés  - angolul capital expenditure, röviden: capex az a pénzbeni ráfordítás, melyet egy vállalakozás tárgyi eszköz állományának, így pl. épületek, gépjárművek, berendezések, illetve földingatlan bővítésére, karbantartására, fejlesztésére költ.  - A szerk.) Szerintem most csak a telekvásárlásban van ráció, mert jellemzően három-négy év is eltelik, mire épület lesz, és addigra átrajzolódhatnak az erőviszonyok. Visszatérve a fitoutra vonatkozó kérdésre: vékony jégen kell mozognunk, de a bérlők is tudják – ha máshonnan nem, akkor az őket képviselő ügynökségektől –, hogy az áremelkedés miatt négyzetméterenként 2-300 € hozzájárulást kell fizetniük.

-    Menjünk vissza a bérbeadáshoz! A másik fontos bejelentésük az, hogy a Provident két évvel meghosszabbította a bérleti szerződését, holott még be sem költöztek.

-    Igen, ez valóban így van, a Provident megszerette az épületet és a MádiLáncos Studio által tervezett belső tereket, meg tudtunk egyezni a kiépítésben is, és mindennek eredményeként hosszabb bérleti periódusra tudtunk szerződni. Ez egy nagyon erős bizalmi jel az épület iránt. Azt jelzi, hogy a Millennium Gardens jó fejlesztés, és azt is mutatja, hogy jó minőségű épületekkel kellő indokot jelentenek a bérlőknek, hogy akár a megszokott ötéves ciklusnál hosszabb időtartamra is elköteleződjenek.

-    Ha megtelik a ház, értékesítik?

-    Igen, ez a klasszikus fejlesztői modell, ahol a bérlők bonitása, száma és a szerződések hossza is szerepet játszik a ház értékében. Akkor a legértékesebb az irodaépület, amikor az utolsó szabad helyre vonatkozó bérleti szerződést is aláírjuk. Ezen is dolgozunk, mint ahogy keressük a következő befektetési lehetőségeket.  

-    Milyen fejlesztések zajlanak jelenleg a projekt vonzáskörzetében?

-     A Millennium Gardens vonzáskörzetében javában zajlanak és a közeljövőben is indulnak infrastrukturális-, egészségügyi-, és sportberuházások, melyek még vonzóbbá teszik a környéket és hozzájárulnak a 9. kerület teljes rehabilitációjához. Elkezdődött a BKK beruházásában a 9. kerületi Mester utca megújulásának tervezése, amely a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan az útszakasz élhetőbbé tétele és a fenntartható közlekedési módok előnyben részesítése lesz, valamint hamarosan elindul a 9. kerület Mester utcai szakrendelő főépületének újjáépítése, amely hatemeletes lesz. Az új szakrendelő a mostani, elbontásra váró földszintes épület helyén valósul majd meg, pinceszinttel, földszinttel és hat emelettel, összesen 3300 négyzetméteren. Javában zajlik a 2023-as World Athletics Atlétikai Világbajnokságra felépülő stadion kivitelezése is, a pesti rakpart Rákóczi hídtól délre eső szakaszán.   

-    Utoljára tavaly ősszel beszélgettünk, akkor annak kapcsán, hogy az épületre megszerezték az Access4you arany fokozatú minősítését. Amikor elindult az építkezés, az ESG még nem volt szempont?

-    Az Access4you legmagasabb, Gold szintű minősítése mellett a Millennium Gardens már korábban elnyerte a BREEAM Excellent tanúsítványt is, mint környezettudatosan épülő és jövőben működő építmény, hogy csak egyetlen példát ragadjak ki; hőszivattyúkkal oldjuk meg az épület hűtését, illetve fűtését. A TriGranit tulajdonosi szerkezetében meghatározó REVETAS Capital számára az ESG fontos szerepet játszik, jelen lesz a mindennapjainkban, és jók a célok is, de komoly kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a keretrendszer meg lesz-e töltve valós tartalommal, és nem pusztán egy újabb kipipálandó tétel lesz a piaci szereplők checklistjén.

Kattintson a képre!

 

Irodakereso.info