A Párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség,  a FIABCI 1992 óta rendezi meg a FIABCI World Prix d`Excellence pályázatot. A FIABCI Magyar Tagozata 1997-ben többek között azzal a céllal indította el a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat, hogy elősegítse a magyarországi ingatlanfejlesztők részvételét a nemzetközi pályázaton.

„A célt sikerült elérni, és azóta szinte minden évben van magyar nyertes. Amikor először meghirdettük a hazai pályázatot, akkor még csak Brazília és Malajzia rendezte meg saját nemzeti fordulóját. Azóta egy sor ország felismerte, hogy a nemzeti pályázat megalapozza a nemzetközi sikert, és időközben a FIABCI World Prix d`Excellence a világ legrangosabb és legnívósabb ingatlanszakmai elismerésévé nőtte ki magát. A bírálat tisztaságát biztosítja, hogy a zsűritagok csak olyan kategóriában értékelhetnek, amelyben országukból nem érkezett nevezés. A zsűri kőkemény, ez nem az a díj, ahol az ember befizet, mondjuk 5000 dollárt, amiért cserébe részt vehet egy előkelő hotelben rendezett gálán, és a végén kap egy elismerő oklevelet. FIABCI World Prix d’Excellence története során többször is előfordult, hogy valamelyik kategóriában nem adtunk ki első díjat, mert a zsűri úgy érezte, hogy az adott évben egyik pályázat sem éri el az ehhez szükséges nívót. Eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen, köztük kifejezetten sok magyar. A Wall Street Journal minden évben egész oldalas cikkben számol be a díjazottakról. Azt gondolom, hogy az Ingatlanfejlesztési Nívódíj az országimázs építés nagyon egyszerű és nagyon hatékony eszköze.” – foglalja össze a FIABCI World Prix d’Excellence díj lényegét Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke.

Az idei eredményhirdetésre május végén Manilában került volna sor, de a járványhelyzet miatt ez most elmaradt. A szervezők még dolgoznak a megoldáson; ami jelen állás szerint biztosnak látszik az az, hogy 2021 májusában, Párizsban két évre vonatkozó díjat és elismerést adnak majd át. A nemzetközi zsűri elismeri a nemzeti pályázatok bíráló bizottságainak értékítéletét és a nemzeti pályázatok nyertesei rögtön az előválogatást követő második fordulóba kerülnek be a világ legjobb projektjei közé, és esélyesek a World Prix d’Excellence díjra.

„A FIABCI Magyar Tagozata 1997-ben írta ki az első pályázatot, akkorra már izgalmas és nívós munkák között tudtunk válogatni. Idén szeptember 21-ig lehet jelentkezni a hazai díjra olyan projekttel, amelyet 2014. január 1. és 2019. december 31. között adtak át, vagyis azelőtt, hogy a vírus megjelent volna Európában, ez tehát nem lehet akadály. A koronavírus járvány miatt az idei pályázat kiírása előtt kikértem a pályázatot támogató szakmai szervezetek vezetőinek a véleményét arról, hogy indítsuk-e el a szervezést, vagy idén ne rendezzük meg a versenyt. Az e-mailt a témában egy szombati napon késő este küldtem ki, melyre 20 perccel később megérkezett az első pozitív válasz Koji Lászlótól, az ÉVOSZ elnökétől. Hétfőre valamennyi érintett és érdekelt hazai szakmai szervezet és szövetség a támogatásáról és együttműködéséről biztosított, beleértve a vírus által legjobban sújtott szakmát képviselő Szállodaszövetséget is.” – meséli az elnök úr nem kis büszkeséggel a hangjában. Gönczi úr kifejezetten bíztatja az önkormányzatokat is, hogy ösztönözzék a náluk épült vagy felújított épületek kivitelezőit, projektgazdáit a pályázaton történő jelentkezésre. „Hiszen sok esetben ők tudják a legjobban, hogy milyen magas színvonalra képes a szakma egyes ágazatainak összefogása. Minden lehetséges fórumon hangsúlyozom, hogy a FIABCI díj azért egyedi, mert nem “csak” az építészeti kvalitást értékeli: a bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti- műszaki és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik a fejlesztés eredményességét, értékesítési- és bérbeadási potenciáljait, foglaltságát, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Vagyis azt, hogy a fejlesztés mennyiben javítja a szűkebb és tágabb környezetében lakók életkörülményeit és hogyan szolgálja az ott élőket, valamint az odalátogatókat.”

Gönczi László ezért nem ért egyet olyan döntésekkel, miszerint egyes fejlesztők megelégednek más pályázatokon elért sikerekkel, mint például az egyébként valóban rangos Europa Nostra díj elnyerésével, mivel, ahogy meggyőződéssel mondja, kifejezetten jó eséllyel indulnának a FIABCI Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton és az azt követő FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi versenyen is. „Nagyon bízom benne, hogy szeptemberig meggondolják magukat. Az elmúlt 23 év több száz magyar projektéről a mai napig is úgy gondolom, hogy érdemes volt bemutatkozniuk nemzetközi szinten is. Összesen két olyan épület van – a Four Seasons Hotel Grasham és a Boscolo Hotel New York Palota – amelyek nem akartak indulni a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton, ezt azóta is nagyon sajnálom.”

A több mint két évtizedes múlttal rendelkező magyar részvétel a nemzetközi FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton igazi sikertörténet, amire büszkék lehetünk. Amit mi természetesnek veszünk, de a nemzetközi zsűri nagyon is értékel, az a hazai örökségvédelem terén elért eredményeink, de a többi kategóriában is az élvonalhoz tartozunk. Az elnök szerint már magának a pályázaton történő részvételnek is komoly PR értéke van: „Az egyik hazai beruházó pályázó-partnerünk vezető tisztségviselője egy New York-i fogadáson találkozott egy jónevű amerikai szakemberrel, aki – miután tisztázták, hogy melyik magyarországi céget képviseli – gratulált neki, mondván: maguk azok, akik Andorrában két projekttel is aranyérmet nyertek FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton. A nemzetközi mezőny nagyon erős, itt már szerepelni is valódi elismerés. Eddig 37 országból érkezett pályázatok nyertek díjat. Amelyik ingatlanfejlesztési projekt itt nyer, az bárhol a világban megállná a helyét, és az is fontos, hogy csak az értékálló minőséget díjazzuk: a 23 évvel ezelőtti munkákra ma is büszke lehet az ország, mint ahogy valamennyi, a FIABCI World Prix d’Excellence díjra jelentkezett munkára. Arra bíztatok mindenkit, hogy pályázzon, jelentkezzen, keressen bennünket. Számíthat a FIABCI Magyar Tagozatának támogatására.”

További részletek: http://fiabcimagyarorszag.hu/
https://fiabciprix.com/

 

Fiabci